28 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 > »
Mistrzyni Krawiectwa
|
|
Zainteresowanie Brytyjek i Amerykanek szyciem ma jednak w 90 % przypadków inne podłoże, niż u nas. One nie szyją dlatego, że nie mogą dostać w sklepach ładnej, niedrogiej, w miarę starannie uszytej odzieży z przyzwoitych materiałów - jak to w większości przypadków dzieje się u nas. U nas uszycie samemu wychodzi taniej, niż kupno gotowego ze sklepu. Tam - mówiąc o codziennych ciuchach - kupno gotowych wychodzi taniej. Szyją, bo albo się tym bawią - i wtedy wyżywają się na prościutkich, "bezprzymiarkowych" modelach, albo chcą ciuchów leżących idealnie, w wymarzonej stylizacji. Wtedy dążą do perfekcji.
Pozostałe 10 % zarezerwowałabym dla osób, które a jakiś powodów jednak nie mogą dostać dla siebie gotowych ciuchów w pełnym wyborze... Generalnie - Polki narzekają na za szerokie ramiona i plecy w niemieckich wykrojach. Generalnie - bo na jedną z moich koleżanek pasowały idealnie. Ale ona miała szerokie ramiona. Nie - grube. Szerokie. Ania --- Ostatnio edytowane 2013-07-09 15:11:24 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stały Bywalec
|
|
Zakupiłam :P O ile szablon wykrojów mnie przeraził nie na żarty. o tyle są opisy od a do z więc daje rade i chyba przerzucę się z Burdy na Anne bo ciągle w Burdzie powtarzają się wykroje . ________________________________________________________
|
|
Administrator
|
|
ciekawe kiedy będzie następny numer. jakby ktoś coś wiedział to proszę o info ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria rabat10 - z tym kodem zakupy tańsze o 10%
* Susanna szyje - mój blog |
|
Stały Bywalec
|
|
To chyba kwartalnik, ale głowy nie dam ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Liczę, że nowy numer pojawi się pod koniec lipca - oby! Cieszyłabym się, gdyby został na rynku, polubiłam się z tym żurnalem. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Ja też się go spodziewam lada chwila.
|
|
Administrator
|
|
tak, kwartalnik ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria rabat10 - z tym kodem zakupy tańsze o 10%
* Susanna szyje - mój blog |
|
Stara Gwardia
|
|
To ja dorzuce kilka slow o wykrojach Simplicity (bo szyje z nich od lat);
przede wszystkim nie ma jednego wzorca, te wykroje sa w roznch nazwijmy to "konfiguracjach". Przez porownanie do Burdy, ktora ma wlasciwie jeden rozmiar (i ew. wykroje dla puszystych badz wysokich/niskich); Simplicity ma rozmiary dla pan, dla "panien" i pan puszystych. Zagladnijcie na strone ang. jezyczna sa tam dokladne tabele wymiarow. Sadze, ze problemy polegaly na tym, ze w tym wydawnictwie NIE zaznaczono tego co zaznaczane jest wyraznie w papierowych wykrojach. Moze byc rozmiar np. 14 lub 14 miss, lub 14 today's fit, badz 14 W; i kazdy z nich odnosi sie do innej sylwetki kobiety. Druga sprawa: my w Polsce, glownie dzieki monopolowi Burdy (Papavero dzielnie walczy) nie szyjemy praktycznie nigdy z wykrojow z zapasami na szwy. A w anglojezycznych krajach NIE szyje bez tych zapasow! Opisywalam kiedys tu na forum zdziwienie dziewczyn na kursie szycia na ktory przynioslam Burde. One nigdy takich wykrojow nie widzialy. I najwazniejsze: trzeba na prawde przestrzegac tych 1.5 cm; i przy krojeniu, i szyciu. Najlepiej wiedza o tym np. osoby szyjace patchworki. Jesli nie zachowa sie 0.6mmm...caly wzor szlag trafia. Tu jest podobnie. Roznica 1-2mm na jednym szwie, w przypadku sukienki np. z cieciami poziomymi daje wielocentymetrowa roznice w obwodze! Wszak kazdy szew to dwie warstwy, razy ilosc czesci i...duzo sie tego robi! Tu sa opisy po angielsku obecnych kolekcji; jak i tabele rozmiarow. http://www.simplicity.com/c-144-patterns.aspx http://www.simplicity.com/t-sewing-101-part2.aspx Simplicity, wykupilo kilka innych firm, np. New Look, bylo brytyjskie, i do dzis zachowalo pewna autonomie. Ich wykroje sa bardziej "awangardowe". Z kolei "Daisy kingdom" to np. wykroje wylacznie dla dzieci. Oczywiscie sprzedaja tez Burde (ale ona ma na prawde niewielki udzial w ang. jezycznym rynku wzorow). Bardziej popularne jest tzw. big 4 czyli Vogue, McCall's Butterick etc. Jesli moglabym cos wyjascic, w ramach mojego doswiadczenia z tymi wykrojami, to prosze o pytania! Postaram sie znalezc odpowiedz. serdecznie pozdrawiam, Anna ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Stara Gwardia
|
|
Drugi numer Anny pojawi się 29 sierpnia.
|
|
Stara Gwardia
|
|
Skąd masz taką tajemną wiedzę?
Ooooooooooooooooooo smuteczek... A ja już napastowałam lokalną kioskarkę o nowy numer, teraz to pewnie uzna mnie za wariatkę ________________________________________________________
http://sewquest.blogspot.com - wyzwanie rzucone samej sobie |
28 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.