18 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 > »
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
No koszulki świetne. A czy aby nie popełniłeś w napisach czegoś niecenzuralnego? Nie bez kozery pytam, bo ostatnio rozmawiałam z właścicielem ogrodu japońskiego i sam miał taki przypadek, że namalował coś nad wejściem i dopiero jakaś japonka z dużymi oporami (bo grzeczna była) wyjaśniła mu co ![]() ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
![]() ![]() ![]() Ale w sygnaturkach są tylko skrócone opisy motywów, np. "dai-roku sugi fun-de-no e", czyli "szósty motyw kryptomerii we mgle". Wszystko jest pod kontrolą! ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
|
|
Przepiękne są te koszulki! ![]() ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Podziwiam talent
![]() |
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Jest! Popełniłem w końcu! ![]() Powstawała nie bez bólów, ale wreszcie skończyłem wzorcowy model kiecki, którą sobie wymyśliłem i z jej powodu zawracałem głowę wzorem na biust! ![]() Nie jest idealnie taka, jak wymyśliłem, bo np. materiał jest jednak gruby i sztywny, przez co dosyć ciężki w szyciu. A jednym z głównych założeń było, żeby dawała się łatwo szyć. Poza tym w trakcie szycia przekonałem się, że obłożenia i wstawki w innym kolorze komplikują szycie z powodu konieczności zmiany nici w trakcie. Można to troszkę usprawnić poprzez zmianę kolejności i wcześniejsze przygotowanie np. ostębnowanych wstawek, ale to z kolei utrudnia samo szycie... Eee, w końcu zmiana nici to nie taka znowu katastrofa, nie? ![]() Zostało jeszcze tylko podłożenie dołu i będzie gotowa. Do tej pory szyłem głównie ze skóry i tak mi to nie doskwierało, ale tym razem brak overlocka dał mi się we znaki, ponieważ wszystkie wewnętrzne brzegi zapasów są nieobrębione i siepią się okropnie, a kiedy wrzuciłem po uszyciu sukienkę do pralki, żeby się ułożyła samoistnie na mokro - wyciągnąłem z pralki taką pigułę skłębionych nitek, że zbladłem... ![]() Doradzicie może jakiś patent na to? Nożyczki ząbkowane? Czy coś innego? W sumie nie wyszło źle, ale chciałbym idealnie i dlatego mam niedosyt... ![]() Najbardziej ten twardy materiał nie współgra z moim zamysłem, ale założenie było takie, żeby uszyć z pozyskanego materiału, czyli ze starych portek. A kiedy opracowałem formy podstawowe na rozmiar 36 - okazało się, że np. z moich portek już nie wyjdzie, bo brakło na szerokości przodów po parę cm. Czyli musiałem dopaść w szmateksie portki na tyle duże, żeby nie było tego problemu. No i żebym nie musiał się mordować z pruciem tak, jak przy tych pierwszych. To był realny horror! ![]() ![]() Dlatego kupiłem za całe 5 zeta wielkie spodnie, żebym mógł je po prostu pociąć, ale za to materiał jednak sztywniejszy, niż zakładałem... No trudno! To model wzorcowy i właściwie służący bardziej do eksperymentów, czy opracowania technologii szycia, ale nakląłem się chwilami solidnie! ![]() Teraz muszę znaleźć modelkę do zrobienia fotek ludzięcych i przy okazji wyśledzenia, jak się całość zachowuje na sylwetce. Wymiary są wzięte z sufitu, w oparciu o standardowe dla 36, czyli wzrost ok. 170, biust 92, talia 78, biodra 92 - takie mi zostały w notesie, po jakimś szyciu dla kogoś, kiedyś tam... ![]() A chwilowo mam dość szycia na tyle, że biorę się za dalsze malowanie koszulek ![]() Oczywiście pokażę, kiedy już będzie kilka sztuk do sprzedania. ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
|
|
Zibi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sama sukienka jest śliczniasta i gratuluję pomysłu ![]() ![]() ![]() ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
ja bym zrobila lamowki na szwach ________________________________________________________
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Na których szwach? Tam już i tak miejscami było tak grubo, że ledwo dawało się szyć! A jeszcze podwójna grubość lamówki? Awykonalne...
Ten czerwony to flanelle-jeans, a nie cienka bawełenka. ![]() W podkrojach pach wypuściłem troszkę odszycia na zewnątrz, żeby uzyskać taką wąziutką a'la lamówkę jako akcent barwny, ale w innych szwach już by się nie dało. ________________________________________________________
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
no to Zbyniu overloczek trza se sprezentowac ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kup owerloka i będzie po kłopocie ![]() ________________________________________________________
|
18 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.