Wersja do druku

14 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 > »

Mistrzyni Krawiectwa
Dokładniej - szermeza jedwabna.

http://pl.texsite.info/Szermeza_%281%29

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Czyli to jest to samo co satyna jedwabna?

A podszewka dzianinowa poliamidowa nie ma prawa być nazywana "szermezą"?

Swoją drogą pożyteczny słownik.:)

--- Ostatnio edytowane 2013-04-15 14:47:36 przez Natalia_ ---
Stara Gwardia
Czyli z linku wynika, że szarmeza to rodzaj krepy satynowej, choć efekt krepowy musi być delikatny, żeby nie drapał. A skoro to krepa to nie będzie straszliwa w szyciu, oczywiście w porównaniu do czystej satyny o podobnej grubości ;)

Co do dzianin trzeba zapytać producenta, co miał na myśli, jeśli ja mogłam kupić krepę jako satynożorżetę to wszystko jest możliwe.

Zresztą - szermeza czy szArmeza?

Proszę bardzo, drugie znaczenie szermezy:
http://pl.texsite.info/Szermeza_%282%29

--- Ostatnio edytowane 2013-04-15 15:00:08 przez Aire ---

--- Ostatnio edytowane 2013-04-15 15:00:22 przez Aire ---

Czyli - czy tkana, czy dziana - powinna być niejako "dwuwarstwowa".

Zatem - Natalio - satyna nie może być nazwana szermezą. Z opisu szermezy wynika, że prowadzone ą jednocześnie dwie nitki wątku - jeden prowadzony techniką splotu płóciennego, a drugi - splotu satynowego. Tak na chłopski rozum - szermeza powinna być dzięki temu bardziej mięsista i lejąca.

Jeśli podszewka dzianinowa poliamidowa jest zrobiona, czyli dziana wg zasad podwójnego splotu, opisanego w słowniku - to jest szermezą. Podejrzewam, że gdyby raz mieć w ręku i dokładnie się przyjrzeć - złapałoby się, o co chodzi ;-)

Ania

Stara Gwardia
Usztywniłabym całość. Żelatyną albo krochmalem. :-)

Ania
A to sprytne, trzeba będzie spóbować :)
Kupiłam krochmal w spraju i zastosowałam na skrawku. Efekt usztywnienia jest subtelny, mało wyraźny. Być może to kwestia stężenia krochmalu. Myślę sobie, że materiał warto nakrochmalić w całości przed krojeniem, żeby minimalnie ułatwić sobie krojenie.

W zasadzie gdy szyję ten sam szyfon bez taśmy flizelinowej, to szef też ładnie wychodzi, ale stosuję taśmę, żeby się nie rozłaził w przyszłości oraz dlatego, że dzięki taśmie zygzak obrzucający krawędź zapasu na szwy ładnie wychodzi. Być może moje podejście jest nieprawidłowe.

Czeremcho, jakiś czas temu pisałaś coś o taśmie z organzy stosowanej zamiast taśmy flizelinowej przy szyciu z jedwabiu. Czy mogłabyś rozwinąc ten temat?

Dochodzę do wniosku, że chyba przyjętym za najbardziej eleganckie jest zastosowanie ściegu bieliźnianego przy szyciu bardzo przejrzystych materiałów. Czy w ścieg bieliźniany wprasowuje się pasek flizeliny, żeby zakładka ściegu bieliźnianego była idealnej szerokości?

--- Ostatnio edytowane 2013-04-16 09:41:11 przez Natalia_ ---
Stara Gwardia
Zawsze spotykałam się z wersją "szermeza".

Zatem - Natalio - satyna nie może być nazwana szermezą. Z opisu szermezy wynika, że prowadzone ą jednocześnie dwie nitki wątku - jeden prowadzony techniką splotu płóciennego, a drugi - splotu satynowego. Tak na chłopski rozum - szermeza powinna być dzięki temu bardziej mięsista i lejąca.

Jeśli podszewka dzianinowa poliamidowa jest zrobiona, czyli dziana wg zasad podwójnego splotu, opisanego w słowniku - to jest szermezą. Podejrzewam, że gdyby raz mieć w ręku i dokładnie się przyjrzeć - złapałoby się, o co chodzi ;-)

Ania
Czyli szermeza nie jest satyną, ale będzie połyskliwa, gładka, śliska, atłasowa?
Stara Gwardia

Ania
Czyli szermeza nie jest satyną, ale będzie połyskliwa, gładka, śliska, atłasowa?
Stara Gwardia

Ania
Można spokojnie mówić, że jest satyną o krepowej lewej stronie. Czyli krepą satynową. Szerzej pisałam o krepie satynowej w swoim ostatnim poście na blogu przy okazji tej fioletowej sukienki, która jest uszyta z krepy satynowej, ale nie szarmezy, jest zdecydowanie za gruba na szarmezę ;). W splotach krepowych generalnie nie chodzi tylko o to, że są kombinowane (jest mnóstwo tkanin w których istnieje więcej niż jeden splot i te sploty łączą się na milion i jeden sposobów), tylko przede wszystkim z CZEGO są kombinowane. Ich cechą charakterystyczną jest obecność mocno skręconych nici o dwóch różnych kierunkach skrętów, które znacząco zmieniają właściwości tkaniny (na plus). Zwiększa się masa powierzchniowa, wytrzymałość mechaniczna, zmniejsza gniotliwość. Jeśli tylko umiejętności pozwalają szyć z szarmezy, to jest to rewelacyjna tkanina, pięknie się układająca, luksusowa. Myślę, że nawet w wersji z poliestru może zachwycić. Tak mi wychodzi z teorii i z praktyki, z krepami bawię się od kilku miesięcy, więc jeśli szarmeza ma efekt krepy, to nie mam wątpliwości. :)

Kupiłam krochmal w spraju i zastosowałam na skrawku. Efekt usztywnienia jest subtelny, mało wyraźny. Być może to kwestia stężenia krochmalu. Myślę sobie, że materiał warto nakrochmalić w całości przed krojeniem, żeby minimalnie ułatwić sobie krojenie.
Przede wszystkim - sprawdziłabym, czy krochmal /obojętnie - w sprayu czy gotowany/ spierze się bez śladu.

Czeremcho, jakiś czas temu pisałaś coś o taśmie z organzy stosowanej zamiast taśmy flizelinowej przy szyciu z jedwabiu. Czy mogłabyś rozwinąc ten temat?

Chodzi nie tyle o stosowanie taśmy z organdyny zamiast flizelinowej, co o używanie "bezbarwnej" organdyny zamiast sztywników do wypełniania kołnierzyków, mankietów, plis zapięcia itp. Z uwagi na bezbarwność właśnie.

Dochodzę do wniosku, że chyba przyjętym za najbardziej eleganckie jest zastosowanie ściegu bieliźnianego przy szyciu bardzo przejrzystych materiałów. Czy w ścieg bieliźniany wprasowuje się pasek flizeliny, żeby zakładka ściegu bieliźnianego była idealnej szerokości?

Bieliźniany - czyli francuski, z "zaszytymi" wewnątrz dodatkami na szwy - tak, to jest najbardziej wskazany rodzaj szwu do stosowania w cienkich, wiotkich i przejrzystych materiałach. Kłopotliwy na zakrętach /typu - pacha/, ale przy pewnej wprawie można go uszyć nawet jako bardzo wąski szew. Dodawanie sztywnika do środka wydaje mi się niepotrzebne. Usztywni szew, a chyba nie warto ;-)

Szew francuski można uszyć na dwa sposoby - prostym ściegiem zszyć dwie warstwy tkaniny leżące lewą do lewej, wyrównać /przyciąć/ dodatki na szwy, odwrócić warstwy lewą do lewej i przeszyć ściegiem prostym. Drugim wariantem jest zszycie warstw na pierwszym etapie nie ściegiem prostym, a dość gęstym i wąskim zygzakowym.

Ania

Stara Gwardia
Usztywniłabym całość. Żelatyną albo krochmalem. :-)

Ania
A to sprytne, trzeba będzie spóbować :)

W zasadzie gdy szyję ten sam szyfon bez taśmy flizelinowej, to szef też ładnie wychodzi, ale stosuję taśmę, żeby się nie rozłaził w przyszłości oraz dlatego, że dzięki taśmie zygzak obrzucający krawędź zapasu na szwy ładnie wychodzi. Być może moje podejście jest nieprawidłowe.

--- Ostatnio edytowane 2013-04-16 09:41:11 przez Natalia_ ---
Może zamiast organzy komuś się przyda taki patent ;) :
http://www.abis.pl/abis_graf/b892344c1.jpg
Znalazłam ten sposób na zagranicznych forach o szyciu. :) Nieszkodliwy dla dzieci to i jedwabiowi nic nie zrobi... wypróbowałam, nie plami, wypłukuje się zimną wodą. Są też podobno kleje w sztyfcie do tkanin, ale o ile się nie mylę niczym się nie różnią od "szkolnego" ;) Na wszelki wypadek dobrze wypróbować na skrawku.
Na pewno delikatniejszy niż żelatyna, która jak zaschnie nie zejdzie.

--- Ostatnio edytowane 2013-04-16 14:42:52 przez moonikat ---

14 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.