14 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 > »
Stara Gwardia
![]() |
|
Kora, nie wiem jak w jedwabiu, ale ja na dziurki po igle mam swój sposób: biorę cieniutką igiełkę i pracowicie przesuwam niteczki materiału. Nie wiem czy to się sprawdzi w tak cieniutkim materiale, bo nigdy nie próbowałam
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja też nie spróbuję ![]() Ale owszem,jest to metoda tyle tylk,że dla cierpliwych. ![]() Wymyślę coś...albo ponownie zrobię tam zaszewki,albo może potnę i uszyję coś innego. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Spróbuj igłą poprzesuwać nitki, tak jak pisała Mrufka, a potem wyprasować na mokro.
Jak onegdaj prałam jedwabne koszule męża, prasowanie jedynie mokrej/wilgotnej tkaniny dawało zadowalające rezultaty. Prałam rzecz jasna w pralce - i to raczej w dłuższych programach i niskich obrotach wirowania, inaczej plamy z potu nie schodziły/ koszule dobrze znosiły takie prania. Suszyłam na wieszaku/ramiączku, a jeśli bywało wietrznie, to i bez prasowania były ładne. |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
tak sobie czytam i też się boję... ma dwa ładne małe kawałki jedwabiu (na bluzeczki, spódniczki) cienkie ![]() ![]() a co myślicie o mieszankach jedwabiu, np. z wiskozą ... właśnie wczoraj coś takiego wygrzebałam w lumpku, taki jakby aksamit, ale milusi hmmmmyyyy... Zakładam, że kiedy jedwabiu jest jakieś 30% wszystko dzieje się inaczej niż przy 100% jego zawartości ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Kora - czasami trzeba się poświęcić
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja nie mam na nic czasu ![]() Wolę chyba odłożyć ten uszytek niech leży i czeka nie wiadomo na co. Chyba,że mi podpowiecie...ale o to zapytam w moim wątku szyciowym ![]() ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Wymyśliłam sobie, że w ten weekend będzie ambitnie, tak jak u moich koleżanek z forum ![]() ![]() ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-08-05 18:07:42 przez joan --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
hehehe Joan fajna przygoda! miałam podobną, powtarzała się w trzech pasmanteriach; w jednej to mi pani powiedziała: "nie ma igieł do jedwabiu, ale są do streczu!" i była z siebie bardzo dumna hehehe ________________________________________________________
Mój blog o szyciu i rękodziele - zapraszam!
http://brummig.blox.pl/html |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja też miałam podpobną przygodę i to całkiem nie dawno ![]() Ale to był pan w sklepie z dodatkami krawieckimi na pytanie czy otrzymam igły do dziani z kulką? Odpowiedział nie,z kulką nie ale ostre igły do szycia dzianiny tak. Spłonęłam w duchu ze wstydu i poprosiłam te igły. I szyję nimi wszystko i nadal nie mam pojęcia jakie to są igły poza tym,że "są ostre" ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Nie miałaś powodu płonąć...
Ciekawe, czy sprzedał ci uniwersalne - i do dzianin, i do tkanin, czy też po prostu takie do tkanin. Trzeba było pociągnąć temat i wybadać ![]() Mówią, żeby sprawdzić na naciągniętych rajstopach, czy igła nadaje się do dzianin. Nie powinna rajstop niszczyć przy przekłuwaniu. Ania --- Ostatnio edytowane 2011-08-06 19:39:01 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
14 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.