Świeżynek
|
|
Hej,
ja też mam ten problem. Mam względnie nową maszynę, bo około roczną - Janome 920. Maszyna ni z tego ni z owego zaczęła przepuszczać ścieg. Zmieniłam igłę, nitkę, wyczyściłam wszystko co się dało i naoliwiłam, ale problem nadal występuje. Na co dzień szyję z dzianin minky, raptem 2 warstwy, nic grubego czy twardego. Czy jest jeszcze coś, co mogę zrobić, czy muszę wysłać gdzieś na serwis? Będę wdzięczna za pomoc. |
|
Administrator
![]() |
|
Hmm a igła jest odpowiednia? Znaczy np. igła do dzianin jak szyjesz dzianiny?
|
|
Tak, jest do stretchu... A nawet jeśli nie, to przez cały ten rok szyla dobrze, więc to raczej nie wina igły. Tak czy inaczej jest prawidłowa
![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Kurcze to nie wiem. Ja bym najpierw zadzwoniła do serwisu i może coś podpowiedzieliby przez telefon a jak to nie pomoże to oddać do naprawy. Nic innego nie przychodzi mi do głowy :/ ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Cześć! Ja miałam problem z dzianinami na Janome DXL 603. Maszyna przepuszczala scieg szczegolnie na zygzaku. Wysłałam mail ze zdjeciami do serwisu Eti (dystrybutor Janome w Polsce) i nic sensownego nie odpisali.
Maszynę zawiozłam do lokalnego serwisu i opisałam problem, obsługa była dość zdziwiona i chyba nie czesto spotykali się z czymś takim. Ale zrobili. Z jakiegoś powodu maszyna uległa rozregulowaniu i trzeba było poprawić ustawienie chwytacza. Gdzieś w innym zakątku internetu ktoś miał podobny problem z Janome QXL, w sklepie w którym kupowalam swoja maszynę, mają Janome XL 601 dla kursantow i tam zygzak tez przepuszczał na dzianinach i teraz zastanawiam się czy to nie jest typowe dla tej marki. U mnie sprawę poprawiało uzycie nici gutterman (ponoć dla tego, że są sztywniejsze i tworzą większą pętelkę i chwytacz, nawet rozregulowany, łatwiej ją łapie). Problem nadal występował jednak w mniejszym natężeniu. Od czasu wizyty w serwisie problem nie występuje. PS. Doczytałam, że 920 ma chwytacz wahadłowy, a moja maszyna ma rotacyjny. Nie wiem jaki to ma wplyw na moja teorię rozregulowanego chwytacza. --- Ostatnio edytowane 2020-09-16 22:18:56 przez Lanka --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Lanka, rotacyjny czy wahadłowy, taki czy siaki, tu czy tam, jest igła, pętelka i chwytający pętelkę chwytacz : ) więc, chwytacz może być rozregulowany, tak, jak napisałaś.
Kamisha, jeśli masz prawie nową maszynę, z gwarancją drzwi w drzwi, nie chciałabyś z niej skorzystać? |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.