294 strony: « < 180 181 182 183 184 185 186 > »
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
|
A były w ogóle jakieś inne paski transmisyjne? Ja też mam rzemienny i zawsze mi się wydawało, że po nich od razu nastały przekładnie zębate? Przecież zwykły gumowy by się nie nadał, a taki, jak samochodowy - z gumy strunowej i z płótnem w środku - to byłaby chyba przesada w przypadku maszyny...
W dodatku wymieniałem u siebie pasek jakieś 10 lat temu, bo stary już się za bardzo rozciągnął i zaczynał się ślizgać, a ten nowy kupiłem bez najmniejszych problemów, nawet nie znając obwodu (nie wpadłem na to, żeby zmierzyć ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Czyli po prostu pasek " napędowy" Zmierz obwód i przypuszczam,że dostaniesz w serwisie albo gdzieś na necie (allegro czy tez inne mądre sklepy). Ostatnio kupowałam do swojego streńkiego Singera na allegro : wygląda jakby był ze skóry -w co wątpię a działa wybornie . Kupiłam dwa -jeden 290 mmm za mały ale po podniesieniu uchwytu silnika będzie ok a drugi 315mm jest dobry ,na zdjęciu. Problemu z założeniem nie ma-ma przejść przez koło maszyny (lekko naciągnąć Wpisz w wyszukiwarkę (allegro) "pasek do maszyny" luba "pasek do maszyny do szycia" . Podaję Ci link do 315mm(3x5x315) -ten rozmiar kupiłam i dobry: http://allegro.pl/paski-klinowe-pasek-klinowy-do-maszyny-lucznik-315-i3907685870.html lub inny sprzedawca . Są też dostępne rzemienie : http://allegro.pl/pasek-maszyny-do-szycia-skora-2m-rzemien-6-mm-i3908223594.html Przykładowo gotowy pasek napęd nożny: http://allegro.pl/pasek-napedowy-do-starej-maszyny-skora-170-cm-gkm-i3847246577.html. ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Czyli jednak są paski gumowe? Rzemienny nie da się naciągnąć i trzeba zdjąć kółko rozpędowe, żeby go nałożyć na bobinę.
Przypuszczam jednak, że pasek gumowy schrzani się o wiele, wiele szybciej, niżeli rzemienny. Zacznie się ślizgać i tylko się nazłorzeczysz, dlaczego tak głupio jest skonstruowany Świat... A zdejmowanie kółka rozpędowego to nie jest jakaś tam straszna operacja - odkręca się jedną śrubkę i po wszystkim. Tylko przy składaniu z powrotem trzeba pamiętać o właściwym ułożeniu podkładki ustalającej. Chyba, że ten gumowy to pasek zębaty? To zmienia postać na poleżeć. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
|
Jak strzelił pasek w moim starym Brotherze to założyłam pończochę i działało przez wiele lat ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
To już niemal kultowy sposób zastępowania zerwanych pasków klinowych w Syrenach. Ale kiedyś pończochy byłe jednak solidniejsze chyba, co? ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Nylonów nigdy nie miałam, więc nie wiem, ale takie zwykłe pończochy do pasa to wciąż są niezłe ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
|
Szpec od maszyn
|
|
Nie ma typowych gumowych pasków napędowych w maszynach do szycia, poza oszczędnościowym (dużo tańszy od paska) zakładaniem do silnika zewnętrznego gumowego oringa co zdaje egzamin przy doborze odpowiedniej średnicy i mażliwie małej długości. Typowe paski napędowe są wzmocnione płótnem (identycznie jak samochodowe), mogą być zębate lub klinowe. W starszych maszynach można spotkać paski lamelkowe wykonane z płótna i drucianych klamer (działają jak paski zębate i można je nimi zastąpić) i paski zębate wykonane z dość sztywnego tworzywa sztucznego. Hitem ostatnich lat są termozgrzewalne paski silikonowe o okrągłym przekroju, różnych średnicach, do stosowania w silnikach zewnętrznych maszyn domowych,przemysłowych, można nimi zastąpić skórzane rzemienia - łączymy je po wcześniejszym nagrzaniu końcówek nad palnikiem gazowym i dociskamy.
|
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Taki jak obecnie mam założony w Singierze ,miałam w starym Łuczniku 451 "fabryczny". W ciągu 30 lat szycia Łucznikiem 451 tylko 2 razy zmieniałam ten pasek.Szyłam raczej grube tkaniny o mocnym splocie i dosyć dużo W przypadku mojego starego Singera małą przeszkodą w założeniu tego paska jest większy niż w Łuczniku 451 -obwód koła maszyny dlatego przy zakładaniu nalezy odrobinę naciągnąć. Silikonowy pasek byłby więc lepszym rozwiązaniem Pamiętam taki hit(bodajże wczesne lata 80-te) - pończochy "samonośki".W zakładzie,w którym pracowałam Panowie postanowili ,że kobitki dostaną je ..zamiast goździka na Dzień Kobiet Wówczas jakość tej części "nośnej" nie była najlepsza plus niedobrany rozmiar pończoch... Wystarczyło podbiec i...zamiast pończoch :ocieplacze- harmonijka nad kostką Dla zainteresowanych dodam,że duży wybór pończoch jest na stronie Gatta.A na zimę może taki pas do pończoch Long-leg panty girdle ? Trudno w to uwierzyć ale my, Kobitki ,żeśmy "dmuchneły" ten element garderoby...Panom --- Ostatnio edytowane 2014-01-26 21:49:02 przez magnez33 --- ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
Witam, z początku chciałabym się przywitać
Jak zapewne większość użytkowników forum znalazłam szukając informacji, które pomogłyby mi w zakupie maszyny. Zapoznałam się z interesującymi mnie wątkami na forum (używając opcji "szukaj" W domu posiadam starszego typu Pfaffa 284 (otrzymaną w "posagu"), który niestety stawia opory i z tego powodu postanowiłam kupić coś nowszego, odrobinę mniejszego i poręczniejszego. Z maszyną byłam już w serwisie niestety wciąż nie chce szyć, pętelkuje (żeby było zabawniej przed serwisem był problem z dolną nitką, po serwisie z górną..). Maszyny potrzebuję do drobnych przeróbek ale przede wszystkim chciałabym, żeby szyła filc. Poczytałam na forum jednak wciąż nie mogę się zdecydować, czy ktoś może mi doradzić? Chciałam wybrać między: *Singerem 8220 (widzę, że opinie są dobre ale trochę martwią mnie te mówiące o tym, że ten singer dziś to nie to samo co kiedyś - chciałam go kupić teraz w Lidlu niestety pomimo zjechaniu czterech sklepów maszyny już nie znalazłam) *Juką Hzl-12z (martwi mnie brak opinii, gdyż to nowy model) *Bluestarem b20 (ale to ponoć jednak nie Husqvarna?) Dumałam jeszcze nad Łucznikiem (mama: polska maszyna będzie najlepsza)ale tu stanęłam przed takim problemem: mianowicie wydrukowałam sobie porównanie wszystkich maszyn Łucznika z ich własnej strony i zasadniczo.. nie widzę żądnej różnicy. oczywiście różnica ilości ściegów (która dla mnie nie jest tak istotna) czy wyświetlaczu LCD automatycznym nawlekaniu igły widzę - ale jeśli chodzi o całą resztę to nie wiem czym się kierować. Zrobiłam sobie listę wg tego co przeczytałam co maszyna powinna mieć i wychodzi na t, że większość egzemplarzy to ma... Zastanawiałam się nad Weroniką, Natalią, Mileną, Alicją lub Wiktorią.. Bardzo proszę o pomoc czy wziąć którąś z trzech wymienionych wyżej czy Łucznika i czy wtedy model ma naprawdę aż takie znaczenie? Ceny są bardzo zbliżone, funkcje też.. Mam już straszny mętlik w głowie a nie chciałabym źle wybrać pierwszej własnej maszyny i się zniechęcić.. |
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Mogę Ci tylko powiedzieć, że Łucznik to już nie jest ,,polska,, maszyna. Też chciałam kupić, któryś z modeli Łucznika zadowolona z 25 letniej maszyny tej firmy, która nadal szyje, ale osoba prowadząca sklep i jednocześnie serwis maszyn odradziła mi to. Pan stwierdził, że są bardzo awaryjne, kiepskiej jakości i oni przykładowo wycofali się całkowicie z ich sprzedaży. Decyzja należy do Ciebie. Poczytaj opinie może to Ci coś pomoże.
|
294 strony: « < 180 181 182 183 184 185 186 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook