Wersja do druku

2 strony: 1 2 >

Świeżynek
Witam i proszę o pomoc.
Jakiś czas temu szyłam bluzki i w pewnym momencie coś zaczęło pukać w maszynie. Myślałam, że się przegrzała ale nawet po okresie spoczynku przy przyspieszeniu pedałem zaczynała dalej pukać. Przeczyściłam i przesmarowałam maszynę zgodnie z instrukcją. Niestety od tamtego czasu brzydko szyje i nie mogę poradzić sobie z ustawieniem szwu prostego. Próbowałam wszelkich kombinacji naprężenia i poluzowania nici na bębenku albo nici górnych, wymieniłam też igłę na cieńszą i nadal dolna nić ma w miarę ładny wygląd mniej więcej taki ---------- choć wydaje mi się, że trochę luźny ale za to górna część szwu wygląda jakby prosta linia taka naciągnięta. Dla pełnego obrazu założyłam inny kolor nici na górę i po zszyciu widzę, że dolna nić wyłazi nawet na tą górną i ściąga materiał.
Stara Gwardia
Awo39,
Rozumiem, że przeczyściłaś maszynę i stukanie odeszło w niebyt?
W zamian pojawił się problem ze ściegiem prostym, tak?
I jeszcze prośba o zdjęcie przeszycia od strony spodu i wierzchu tkaniny, łatwiej będzie komuś znaleźć rozwiązanie problemu.:)

Fides

--- Ostatnio edytowane 2013-11-18 09:02:47 przez Fides ---
Świeżynek
Wojowałam wczoraj do nocy z tą maszyną i nic. W końcu zrobiłam szew pokazowy i dziś po pracy poszłam do punktu krawieckiego. Panie spojrzały i od razu stwierdziły, że mam podkręcić bębenek bo to wina zbyt luźnej nici dolnej. Właśnie skończyłam i udało się. Okazało się, że musiałam podkręcić śrubkę na bębenku aż o cały obrót żeby szwy znowu były takie jak trzeba. Jestem zdziwiona, że tak bardzo się ten bębenek rozregulował, nie wpadłabym aby go aż o tyle podkręcić. Najważniejsze, że się udało. Pozdrawiam :)
Pogromca spamerów
bo srubki w bebenku najlepiej nie ruszac !!!!!!!!!!
Świeżynek
Ja zaczęłam ruszać jak maszyna zaczęła dziwnie szyć i wtedy przeczytałam w instrukcji, że należy wyregulować bębenek to samo doradziła mi inna osoba, która szyje i dopiero u was przeczytałam, że bębenka się nie rusza. Szkoda, że nie ma na maszynie przycisku powrotu do ustawień fabrycznych.
Mistrzyni Krawiectwa
Znajdziesz na forum instrukcję, jak ustawić naprężenie nici w bębenku. Jak ustawisz to raz - to nic nie ruszaj, choćby nie wiem co, - chyba że zmienisz grubość nici i to drastycznie.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Jeżeli jest śrubka w bębenku to po to ona tam jest żeby w razie potrzeby regulować docisk nitki dolnej.
Inna sprawa gdy ktoś nie wie jak i kiedy dokonać takiej regulacji,niestety metodą prób i błędów trzeba tego się nauczyć i zrozumieć kiedy to robić.
Inaczej zawsze będzie problem ze ściegiem np.przy użyciu innych nici.
Świeżynek
Wrzuciłam w wyszukiwarkę kombinacje hasła ustawienia naprężenia nici w bębenku i nic nie wyszukało. Jeśli ktoś mógłby podać link albo który wątek przeszukać to z góry dziękuję.
Pogromca spamerów
sama musisz kombinowac
albo w te albo w tamte
ni ma innej rady
Stara Gwardia
Wrzuciłam w wyszukiwarkę kombinacje hasła ustawienia naprężenia nici w bębenku i nic nie wyszukało. Jeśli ktoś mógłby podać link albo który wątek przeszukać to z góry dziękuję.
Roksanitka ma rację - regulacja metodą prób i błędów.
Warto przeczytać cały cały wątek o regulowaniu naprężenia górnej i dolnej nitki.

A tu jedna z wypowiedzi z wątku o Regulacja bębenka - kliknij w zielone :

Odkręciłam też górną pokrywę, ale nie było widać talerzyków, a bałam się dalej rozkręcać.
Ta czynność była zbędna (przy sprawnym naprężaczu), jeżeli problemy z pętelkowaniem występują na górze materiału, a regulacja naprężaczem nici gornej nie przynosi efektu, to problem jest związany z napreżeniem nici dolnej. Czeremcha wspomniała wcześniej o regulacji nici dolnej, dla jasności przypomne:
- część maszyny do której wkładamy szpuleczkę nici dolnej nosi nazwe bębenek
- bebenek może być metalowy, lub z tworzywa sztucznego, ale każdy posiada regulacje napreżenia nici
- z boku bębenka znajduje się mały metalowy wkręt, wkręcając go zwiększamy naprężenie nici, wykręcając zmniejszamy naprężenie
- w przypadku pętelkowania na górze materiału i braku poprawy przy zmniejszeniu naprężenia nici gornej, należy zwiększyć napręzenie nici dolnej
- w przypadku pętelkowania pod materiałem i braku poprawy przy zwiekszeniu naprężenia nici górnej na max . należy zmniejszyć naprężenie nici dolnej
- regulację nici dolnej przeprowadza się bardzo rzadko, czasami problemy z naprężeniem nici dolnej wynikają z jakiegoś uszkodzenia np. bębenka - metalowy bebenek naprawiamy, bębenek z tworzywa sztucznego przeważnie należy womienić na nowy.

Fides

2 strony: 1 2 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.