Wersja do druku

5 stron: < 1 2 3 4 5

Krawiec-Filozof
Myślę, że to może być właśnie to, tylko po prostu chemia poszła trochę do przodu... :)
Szellaku używano w latach 80.

Ważne - jest szkodliwy dla zdrowia, jeśli się go wdycha. Ale wystarcza styropianowa maseczka lakiernicza.
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Nie znam się na korozji ,ale znam się na próchnicy zębów ,a to praktycznie to samo.Próchnicy się nie wyleczy ,należy tylko usunąć zakażone nią części zęba i zabezpieczyć plombą(na co składa się podkład przy średnich i dużych ubytkach itd. ale nie o tym) przed ponowną i bólem.Choć wyborowana korona zęba jest osłabiona i produkty takie jak cola są w stanie bardzo szybko ją przywrócić.Korozja to to samo co próchnica ,mycie zębów nie pozbawi nas próchnicy.
Jeśli myślisz o utlenianiu się metali jako o korozji (czyli "rdzewieniu"), to faktycznie nie znasz się na korozji, choć analogia nasuwa się sama. Przy próchnicy rozpada się ząb, a przy rdzewieniu jakiś metalowy przedmiot. No ale próchnica to bakteryjna choroba zakaźna. Bakterie wytwarzają kwaśne środowisko, które powoduje rozpad tkanki zęba. Natomiast najpopularniejsza w świecie rdza, to utlenianie się metalu tzn. atomy żelaza łączą się z atomami tlenu tworząc tlenek żelaza (także wodorotlenki). Rdzę da się wyleczyć o ile rozpad metalu nie jest za daleko posunięty. Ale żeby proces nie powtórzył się należy dany przedmiot odpowiednio zabezpieczyć, chemicznie, elektrycznie lub umieścić w środowisku w którym proces korozji jest niemożliwy. Oczywiście mierząc miarą wszechświata nic nie jest wszechwieczyste i proces korozji zawsze nastąpi.

Na korozje o której mowa w tym temacie jest wiele specjalistycznych preparatów bardzo dobrze działających np Brunox, Fertan, Dinitrol RC800, BOB Rostversiegelung. Szczególnie polecam Fertan i Dinitrol, a także jak najlepsze usunięcie już utlenionej powierzchni. Ubytki metalu najlepiej uzupełnić metalem np roztopionym ołowiem - niezwykle trudne, niezdrowe i niebezpieczne. Korozja i walka z nią to trochę temat rzeka. Proponuję poszukać forum o broni i wiatrówkach - tam z pewnością uzyskach profesjonalną pomoc na temat renowacji zardzewiałych przedmiotów, mechanizmów itp.
Grześ
Dzięki za pomoc. Zapytam się jeszcze na forach o broni. Co do WD40 to trochę się nie zgadzam. Ja usuwałem rdzę z jednej części maszyny WD40 i do tej pory się nie pojawia (robiłem to 2 miesiące temu). Może rdza jest tylko nie widoczna dlatego, że wierzchnia warstwa została usunięta i część jest obecnie przechowywana w suchym miejscu?
WD40 nie ma właściwości odrdzewiających, takich jakie znamy ze specjalistycznych preparatów, chociaż tak pisze na etykiecie. Natomiast ma właściwości konserwacyjne - chociaż optymalne one nie są. Baza WD40 to nafta. Nafta natomiast potrafi znakomicie przenikać (dzięki czemu wchodzi pomiędzy zapieczone śruby i nakrętki, pomiędzy cząsteczki tlenków żelaza, i pozwala na odkręcenie) oraz jako substancja "tłusta" odcina metalowe powierzchnie od atmosfery zawierającej tlen i w ten sposób blokuje proces utleniania się metali - "czyści i konserwuje". Ognisko korozji zawsze pozostaje i po odparowaniu nafty uaktywnia się na nowo - chyba że zmienimy środowisko w którym jest przetrzymywany metalowy przedmiot.
Dzień dobry

Kupiłam starą maszynę Singer. Odnowienie nóżek - bez kłopotu, tak jak pisaliście na forum.

Ale czytam na temat rdzy, czym ją zlikwidować i co jest najlepsze i przyznam że nie bardzo rozumiem - używając preparatów o których piszecie zniszczę/nie zniszczę ozdób na tej maszynie? Jak przywrócić ją do świetności wizualnie?

Nie jestem kolekcjonerem, maszyna jest uszkodzona i mechanizm nie działa, ja nie chcę go naprawiać.
Chcę zrobić z maszyny stolik... Ale nie chcę samych nóżek. Chcę schować maszynę pod blatem, tak jakby była zamknięta na chwile, czyli będzie widoczna.

Jak pozbyć się rdzy, i odnowić maszynę ze wszystkimi jej napisami, ozdobami (nie wiem jak je fachowo nazwać).

Mam nadzieję że mi pomożecie :)

Iza
Świeżynek
Dzięki za pomoc...
Wiedziałam że mogę na Was liczyć... ja :glupek:
Krawiec-Filozof
Ozdobne fizdrygałki na korpusach starych maszyn były malowane, bądź naklejane i zabezpieczane warstwą lakieru.
Jeżeli wżerki korozji pojawiły się w tych miejscach - to będzie naprawdę kłopot, bo jedynym prawdziwie skutecznym sposobem jest zeszlifowanie skorodowanej powierzchni, a następnie wypełnienie "plombą" i ponowne polakierowanie, po uprzednim powleczeniu minią lub farbą "renowacyjną" (niestety jest tylko czarna).
Minia - obecnie zapomniana - dosyć skutecznie blokowała rozwój utleniania, ponieważ wiązała wolne elektrony żelaza.
Przy czym te stare, żeliwne korpusy są naprawdę grube i jakieś tam małe "piegi" nie wpłyną na pracę mechanizmu. Tyle, że wyglądają nieładnie...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tetratlenek_trio%C5%82owiu
Szpec od maszyn
Uwielbiam stare maszyny, a gdy są sprawne technicznie wręcz kocham. Najstarszy w mojej kolekcji Singer klasy 16 z 1900 r jest brzydki jak noc, ale w 100% sprawny i szyje cieniutkie tkaniny nicią 150 oraz 8 warstw skóry odzieżowej nicią 20 za każdym razem dając perfekcyjny szew. Z uwagi wieku maszyna ma ubytki farby, w miejscach niemalowanych ślady po korozji. Mając do czynienia z zabytkowymi maszynami musimy sami zdecydować o ich losie. Można zachować stan pierwotny usuwając korozję jakimś z dostępnych w handlu preparatem, nasmarować delikatnie "mgiełką" oleju i broń boże nie malować czy naklejać kalkomanie - w takim przypadku uzyskujemy najwyższą wartość historyczną/kolekcjonerską]. Można kierować się estetyką i maszynę przetrzeć papierem ściernym, wymalować, nakleić kalkomanie, będzie śliczna - ale w tym przypadku musimy mieć świadomość bezpowrotnie utraconej wartości kolekcjonerskiej.
Krawiec-Filozof
Uwielbiam stare maszyny, a gdy są sprawne technicznie wręcz kocham. Najstarszy w mojej kolekcji Singer klasy 16 z 1900 r jest brzydki jak noc, ale w 100% sprawny i szyje cieniutkie tkaniny nicią 150 oraz 8 warstw skóry odzieżowej nicią 20 za każdym razem dając perfekcyjny szew. Z uwagi wieku maszyna ma ubytki farby, w miejscach niemalowanych ślady po korozji. Mając do czynienia z zabytkowymi maszynami musimy sami zdecydować o ich losie. Można zachować stan pierwotny usuwając korozję jakimś z dostępnych w handlu preparatem, nasmarować delikatnie "mgiełką" oleju i broń boże nie malować czy naklejać kalkomanie - w takim przypadku uzyskujemy najwyższą wartość historyczną/kolekcjonerską]. Można kierować się estetyką i maszynę przetrzeć papierem ściernym, wymalować, nakleić kalkomanie, będzie śliczna - ale w tym przypadku musimy mieć świadomość bezpowrotnie utraconej wartości kolekcjonerskiej.
Oto rzekłeś. Amen. :)

5 stron: < 1 2 3 4 5

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.