Wersja do druku

10 stron: < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Stara Gwardia
Tylko,że ja to wszystko rozumiem i wiem,że brzydko odpowiedziałem ze względu na to,że mnie to zdenerwowało.Przeprosiłem wszystkich i za wszystko.
Teraz rozumiem swój błąd. Wiem, że odpowiedziałem koledze w sposób bezczelny, nieuprzejmy. Moja odpowiedź była całkowicie nieprzemyślana, stworzona pod wpływem chwili, impulsu i wcale nie odzwierciedla mojego stosunku do Ciebie. Bardzo Cię za to przepraszam. Niepotrzebnie się zdenerwowałem, za to, że mnie upomniałeś. Zamiast się zastanowić, "palnąłem" głupstwo. Wierzę, że jeszcze razem będziemy nie tylko fartuszki szyć, ale i konie kraść :-).
To jest dokończenie, przez Pana,mojej wypowiedzi,czy też Pana?Bo nie zrozumiałem :)
To jest próba obrócenia wszystkiego w żart, żeby każdy mógł wyjść z twarzą.
Przestań doszukiwać się dziury w całym i Ty róznież zakończ odpisywanie.
Ponawiam swoja propozycję : t u t a j możemy toczyć batalie ze swoimi problemami związanymi z poprawna polszczyzną tylko i wyłącznie bez wskazywania "winnych " palcem..Wówczas taki wątek ma sens.
"Błądze­nie jest ko­nie­cznym in­stru­men­tem prawdy".(Novalis)

Do Piotr:
Czekam na Twoje robótki:)

--- Ostatnio edytowane 2014-01-09 21:05:42 przez magnez33 ---
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551)
Stara Gwardia
Mów mi Grześ :cwaniak:
No nareszcie wątek, gdzie można bezkarnie się pomądrzyć :D uwielbiam wszelakie zagadki i dyskusje językowe. Uwielbiam otwierać swój grubaśny słownik poprawnej polszczyzny i w nim grzebać :D a w temacie poprawności językowej...jakiś czas temu w jakimś tabloidzie telewizyjnym widziałam wywiad z Agnieszką Holland i ona w tym wywiadzie powiedziała "wziąŚć" :krzyk: no i jak przeciętny Kowalski ma mówić dobrze, skoro z telewizji słyszy takie kwiatki. I to nie od byłe kogo, tylko od osoby, która powinna być wzorcem językowym :bezradny: jak przeciętny Kowalski ma wiedzieć, że forma "rok dwutysięczny czternasty" nie jest poprawna, skoro wszędzie tak mówią...smutne to :(
Matrioszka, takich kwiatków w "telewizorni" jest mnóstwo, a najlepszy jest pan (bo nie nazwę go dziennikarzem ani reporterem), który akcentuje zdania tak, że nigdy nie wiem czy to zdanie twierdzące, pytające czy nie wiadomo co jeszcze? No i uwielbiam stwierdzenie: 5 marzec ??????????????

Prośba, czy możesz zajrzeć do swego przepastnego słownika i powiedzieć mi, jak powinno się mówić: wyniosę śmieci, czy wyniosę śmiecie - to drugie brzmi dla mnie okropnie, ale może coś ze mną jest nie tak :bezradny:

Aniu, dzięki za link - już dodałam do ulubionych i mam nadzieje korzystać częściej;)

Zibi, dzięki za wsparcie i zrozumienie o co chodzi;)
Nie, no kwiatków jest zdecydowanie więcej. Ubierać coś w znaczeniu zakładać, akcentowanie końcówek osobowych (choć to już jest tak powszechne, że nie jestem pewna, czy nie jest już dopuszczalne), zła odmiana zaimka ta (w bierniku używanie formy narzędnika - czytam tą książkę zamiast ), w cudzysłowiu zamiast w cudzysłowie, nadużywanie słowa przysłowiowy, a o używaniu słowa bynajmniej zamiast przynajmniej już nie wspomnę... mogłabym tak chyba w nieskończoność :D

a co do śmieci, to tutaj profesor Bralczyk fajnie to tłumaczy http://poradnia.pwn.pl/lista.php?id=3966

--- Ostatnio edytowane 2014-01-10 09:52:42 przez matrioszka ---
Tak, z tymi datami to jest ciągła wojna z wiatrakami...
Nie ma takie cóś, jak piąty marzec, gdyż z powodu że albowiem marzec jest trzeci!
Ludzie zwyczajnie nie ogarniają skrótu myślowego "piąty dzień miesiąca marca".
Ale to jest nagminne i szczególnie często spotykane w kolorowych pisemkach, albo w internetowych wiadomościach, do redagowania których są zatrudniani gimnazjaliści z powodu ich taniości.
Tyle, że powinien czuwać nad tym bałaganem jakiś redaktor, korygujący takie wpadki.
https://www.facebook.com/Zibiasz
Mistrzyni Krawiectwa
O tak, moja historyczka w liceum bardzo zwracała na to uwagę. "Marzec jest tylko jeden" mawiała. Historyczka, nie polonistka. Takie uwagi się pamięta. Ale skoro teraz polonistki nie zwracają uwagi na interpunkcję...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Tak, z tymi datami to jest ciągła wojna z wiatrakami...
Nie ma takie cóś, jak piąty marzec, gdyż z powodu że albowiem marzec jest trzeci!
Ludzie zwyczajnie nie ogarniają skrótu myślowego "piąty dzień miesiąca marca".
Ale to jest nagminne i szczególnie często spotykane w kolorowych pisemkach, albo w internetowych wiadomościach, do redagowania których są zatrudniani gimnazjaliści z powodu ich taniości.
Tyle, że powinien czuwać nad tym bałaganem jakiś redaktor, korygujący takie wpadki.
Jest " piąty marzec ". Np: piąty marzec mija a ja ciągle gruba ....
Znaczy się , postanowienie noworoczne w marcu zostało podjęte - 5 lat temu ... :)
Pozdrawiam.
Marta

--- Ostatnio edytowane 2014-01-10 20:53:53 przez PaniRudyKot ---

10 stron: < 1 2 3 4 5 6 7 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.