Wersja do druku

10 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10 >

Stara Gwardia
"O co kaman?" - też już słyszałam :)
To chyba to samo
A czy nie razi nikogo dziwne łączenie języka polskiego z np.angielskim. I tak popularne ostatnio ,,o co coming'', że niby o co chodzi . Przecież to jakieś masło maślane.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-14 15:54:47 przez ITA ---
Razi, nawet bardzo, ale mnie samej zdarza się wtrącać słowa angielskie lub francuskie, więc przymykam oko :milczek:. Najgorzej, jak ktoś używa słów obcych nie mając pojęcia co one znaczą.
Zapożyczenia nie są niczym złym.W końcu pizza czy matematyka to również zapożyczenie.

język polski się rozwija.Wzbogacany jest o nowe słownictwo,czyli tworzenie neologizmów.To normalne,jednak trzeba mieć jakiś opór i zahamować,i nie tworzyć głupot.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-14 18:44:27 przez piotrm210 ---
Ja też się przyznaję do używania takich łamańców w sferze komputerowej. Np. "tylko się sejwnę", albo komputer się "butuje".
Ale to dlatego, że siedzę w tym od samego początku i wówczas nie było odpowiedników w języku polskim.
Nawiasem mówiąc - tłumaczenia są w przeważającej większości tak złe i nietrafne, że już wolę wersje oryginalne, bo przynajmniej rozumiem, czego komputer ode mnie chce...
Szczególnie, kiedy chodzi o jakieś zaawansowane operacje systemowe - gdybym postępował według polskich tłumaczeń to mógłbym narobić nielichych szkód. Wolę oryginał. W każdym przypadku - czy to systemu, czy też programów - wolę wersje oryginalne.
Tłumacze są po prostu do uśpienia. A w większości przypadków nawet nie są to tłumacze, tylko programiści-konwerterzy po swojemu sobie coś tam nazywają i weź tu bądź człeku mądry, co poeta miał na myśli?
Do dzisiaj uważam usiłowania kulawego tłumaczenia terminologii komputerowej za niewydarzone.
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
Popieram Cię w całej rozciągłości, chociaż z komputerem mam do czynienia jedynie domowo. Zaczynałam jak były 286 i prostsze, a pentium był marzeniem ściętej głowy. Dzisiaj jak proszę syna żeby coś sejwnął nieodmiennie gapi sie na mnie jak na UFO. Oni w szkole uczą się inaczej...

język polski się rozwija.Wzbogacany jest o nowe słownictwo,czyli tworzenie neologizmów.To normalne,jednak trzeba mieć jakiś opór i zahamować,i nie tworzyć głupot.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-14 18:44:27 przez piotrm210 ---
Ale mi nie chodzi o zapożyczenia, w naszym języku wiele jest wyrazów zaczerpniętych z innych języków i nawet nie mają Polskich odpowiedników bo jak po Polsku powiedzieć np. komputer. Wyrażenie jednak ,,o co kaman'' czyli zwyczajne o co chodzi jest stworzone z polskiego ,,o co'' i angielskiego ,,coming''co znaczy nadchodzący lub życzliwy i w żaden sposób nie można z tego zrobić ,,o co chodzi'' Bo w naszym polskim znaczeniu te wyrażenie z chodzeniem nie ma nic wspólnego.
"Kaman" to raczej "came on", czyli "co przyszło". Bardziej tak bym to rozumiał. Chociaż nie zaprzeczam, że ten zwrot mnie piekielnie drażni, bo jest kolejnym amerykańskim skrótowcem, a do nich mam największą awersję.
To synonim otępienia dzieciaków amerykańskimi filmami z drewnianymi aktorami, jak np. Seagal, albo Norris.
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
To już raczej dinozaury:D

10 stron: « < 4 5 6 7 8 9 10 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.