Krawiec-Filozof
![]() |
|
Mnie dodatkowo drażni snobistyczne akcentowanie na trzecią sylabę od końca, absolutnie nienaturalne w języku polskim, gdzie akcentuje się drugą sylabę od końca. Tamten sposób akcentowania został wymyślony przez snobów i bufonów, chcących się wywyższyć ponad plebs, aby łacniej się rozpoznawać wśród gawiedzi.
Tylko po co wymyślać takie cudactwa? Jeżeli ktoś się tak wtapia w szarą masę, że musi używać tajnych haseł do odróżnienia - to samo założenie jest, eufemistycznie mówiąc, chore... Dlatego dosyć łatwo można wyłowić ludzi, którzy kończyli np. KUL, bo tam kładzie się bardzo duży nacisk na wymowę właśnie w typie "mateMAtyka", "rozmaWIAliśmy" itd... Według mnie to nic innego, jak snobizm. Naturalne polskie akcentowanie "matemaTYka", "rozmawiaLIśmy" jest nam przyrodzone i próby walki z nim są zwyczajnie głupie. ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Czy sformułowanie "sukienki bardzo ładnie odszyte" jest poprawne? Razi mnie używanie słowa "odszyte" zamiast "uszyte".
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Zibiasz KUl-u nie kończyłam a też akcentuję mateMAtyka, FIzyka. To nie snobizm tylko wielki szacunek dla mojej wspaniałej Matematyczki z liceum. Mnie tak uczyli tzw. przedwojenni nauczyciele.
Odszyta choć dziwaczne, jest powszechnie używane w krawiectwie, więc może poprawne. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zibiasz, akurat rozmaWIAliśmy i mateMAtyka jest poprawnym akcentowaniem, a rozmawiaLIśmy i matemaTYka - nie. To są po prostu wyjątki ![]()
też KULu nie końćzyłam, a nieziemsko mnie drażni niepoprawne akcentowanie tych słów. ________________________________________________________
www.facebook.com/natabo.retro.design/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
W pisowni robię błędy,wiem,ale bardzo mnie denerwuje jak ktoś przekręca zdania np.'przyszłem' zamiast przyszedłem bądź 'wziąść' zamiast wziąć.Staram się poprawiać takie osoby(w moim wieku lub młodsze,starszym nie wypada,no chyba,że są to moi domownicy,lecz im raczej tego nie mówię) oraz młodsze.Ja raczej dbam o wymowę i stram się wykańczać poprawnie zdania ,a także mówić poprawnie. ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
teraz większość mówi 'matma' i 'gadaliśmy'. ________________________________________________________
"Świat jest dobry ,ludzie w większości nie"
|
|
Krawiec-Filozof
![]() |
|
Oho! Widzę, że znowu rozgorzeje dyskusja na temat akcentów... ![]() Dla mnie jest to nienaturalne i koliduje z właściwą melodyką polskiej wymowy. Intelektualiści sobie to wymyślili kiedyś - jak już uprzednio pisałem - aby się wyróżnić. Uważam to za zbyteczne zadęcie i pozostaję przy swojej opinii, mimo przytoczonych definicji leksykalnych. Ale żeby nie zrobiło się znowu duszno, bo nie chcę się wadzić z Tobą, Matrioszko, ponieważ Cię lubię i cenię - to przytoczę przykład starego filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=CKCDx5j-uCM Młodzi pewnie nie pamiętają tych filmików, ale mogą sobie obejrzeć na You Tube. To była cudowna seria filozofii na wesoło. Przepraszam - nie filozofii, tylko "mniemanologii stosowanej". ![]() Stanisławski przeszedł sam siebie! ![]() ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Matematyka, opera, fizyka akcentujemy na trzeciej sylabie od końca gdyż są to słowa obcego pochodzenia, a nie wymyślny tajny kod. Natomiast jeśli chodzi o wyrazy chodziliśmy, rozmawialiśmy- kiedy używasz formy rozmawiali akcentujesz na drugą sylabę od końca, -śmy to tylko dodanie końcówki. Przecież nie powiesz rozmawialibyśmy, gdy jeszcze dopowiadasz -byśmy. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zibiaszu, nie wydaje mi się, żeby przez zwykłą dyskusję mogłoby się zrobić duszno ![]() Nie mam pojęcia, skąd się wziął akurat ten wyjątek w języku, więć sprzeczać się z Tobą nie będę. Masz swoje zdanie na ten temat i nie mam zamiaru Cię przekonywać do czegoś innego. Ja akurat wolę się trzymać reguł, które w obecnym języku funkcjonują, ale bardzo cenię ludzi, którzy potrafią świadomie te reguły łamać. Co innego, jeśli ktoś używa niepoprawnych form w mowie lub piśmie, bo nie wie, jak powinno być poprawnie, a co inngeo, kiedy ktoś doskonale wie, jaka forma jest poprawna, ale używa niepoprawnej w jakimś celu świadomie ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nowamyszkimamo, niestety (przynajmniej według mnie ![]() ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.