Wersja do druku

6 stron: 1 2 3 4 5 6 >

Mistrzyni Krawiectwa
Utworzyłam nowy wątek specjalnie dla tego magazynu.

Watek o nowych Burdach zostawiła Burdzie. Threads jest czasopismem poświęconym technikom krawieckim. Postaram się wklejać najciekawsze fragmenty, o ile uda mi się zdobyć kolejny numer.

Z ostatniego numeru - maj 2011 /!/

Artykuł o pracy z prześwitującymi materiałami.

Na zdjęciu pierwszym - cekinowy materiał wysubtelniony wierzchnią warstwą szyfonu.

Na drugim - przykład kombinowania wzorów geometrycznych oraz zestawienie dwóch niemodnych albo opatrzonych, drukowanych materiałów, które dało nowy, świeży efekt.

Na trzecim - zdj.1 - zestawienie dwóch materiałów pozornie do siebie nie pasujących. Propozycja zestawiania np. przejrzystej koronki i jeansu. Na zdjęciu materiał ubraniowy i szyfon. Na zdjęciu drugim - gra w kolory - zestawienie dwóch kolorów tworząc kolor trzeci. Zdjęcie 3 to propozycja nakładania drukowanych materiałów w celu dodania głębi. Zdjęcie 4 - nakładanie koronki na materiał drukowany w drobny geometryczny wzór.

Na trzecim - stonowanie mocno błyszczącego materiału przez użycie go jako podkładu dla materiału drukowanego w kwiaty i propozycja 3D - między dwie warstwy tkanin podłożono strukturalną włóczkę i obszyto ją z obu stron, tworząc bardziej przestrzenną fakturę. Cienki, przejrzysty materiał nałożono na drukowany len. Proponuje się także wszywanie w ten sposób cekinów, guzików itp.

Kilka porad ułatwiających szycie cienkich materiałów:

- do krojenia najlepiej używać nożyka krążkowego lub nożyc z ząbkami, żeby uniknąć poszarpanych brzegów, które czasem powstają przy krojeniu zwykłymi nożyczkami,
- używaj igły 60 lub 70. Grubsze lub tępe igły mogą zaciągać materiały lub zostawiać w nich dziurki,
- używaj nici do szycia bielizny, nici jedwabnych lub supercienkiego poliestru oplecionego bawełną /mój dopisek - łatwo powiedzieć!/,
- używaj płytki ściegowej do ściegu prostego i stopki do ściegu prostego lub szyj igłą maszyny ustawioną w położeniu "maksymalnie w lewo", żeby zapobiec wciąganiu materiału pod płytkę ściegową,
- zaczynając ścieg przytrzymaj w palcach obie nitki - górną i dolną - żeby zapobiec wciąganiu materiału pod płytkę ściegową,
- używaj krótkich ściegów i unikaj szycia wstecz,
- zszywaj szwem francuskim lub przeszyj gotowy szew podwójnym ściegiem, podwijaj wąsko,
- gdy zabierasz się do szycia wąskich obrębków czy szwów miej w pogotowiu łatwo spieralny usztywniacz /krochmal/ w sprayu /mój dopisek - to jest bardzo dobry pomysł!!!/.
- niektóre cienkie materiały z czasem rozciągają się lub obwisają. Jeśli są wpuszczone w szwy - rezultatem są niechciane fałdki. Żeby to naprawić użyj termorozpuszczalnej taśmy siateczkowej /takiej jak do podwijania podłożeń/ albo przyszyj wierzchnią warstwę do podszewki przezroczystymi lub idealnie dobranymi nićmi w regularnych odstępach.

Mam nadzieje, że się przyda. Faktycznie, zawsze w zapasach znajdzie się jakiś pochopnie kupiony, przezroczysty materiał, z którym nie bardzo wiadomo, co zrobić...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Administrator
A ja się męczyłam a cienką, prześwitującą żorżetą :( Choć wiem, że są cieńsze i gorsze w obróbce ;)
Porady bardzo przydatne, czekam na więcej.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
czeremcha a gdzie ty to kupujesz?
Stara Gwardia
Muszę powiedzieć, że to jest naprawdę świetny pomysł. Do tej pory odrzucałam piękne przezroczyste i półprzezroczyste tkaniny, bo "co ja z tego uszyję i gdzie ja w tym wyjdę". Wiem, ze są kobiety, które zakładają takie ubrania, ale dla mnie szczytem ekstrawagancji było wszycie prześwitującego paska koronki w bok sukienki, przez co widać mi tylko kawałek bielizny, a nie całość - i już mam problem z noszeniem tego. Więc ten sposób szybko wykorzystam, idzie weekend więc może nawet jutro przejdę przez sklep z tkaninami i coś dopasuję ;)

Jak pisałam w innym wątku - najładniejsze wydaje mi się zestawienie tej krateczki z kwiatami na białym tle, ale widzę, że można poszaleć. Ciekawe wydaje mi się też to, co napisała Aire - o sukni dla Theron, chętnie bym zobaczyła efekt. Aire, wiesz o którą suknię chodziło i możesz wrzucić w ten wątek?

Czego dotyczy ten magazyn? Coś jak Burda - wykroje i porady, czy tez raczej nowinki krawieckie oraz nauka szycia, tricki?
Stara Gwardia
Suknia piękna, ale nie dla Theron - wygląda jak rosyjska pływaczka po kuracji męskimi hormonami :/ Gdyby miała inną górę od sukienki, to wyglądałoby to lepiej. Czasu masa poszła na suknię, która jej nie pasuje... Ale co roku, jak oglądam kiece z Oskarów i innych imprez, mam taką refleksję - że liczy się suknia, jej cena i forma, a nie dopasowanie do aktorki.
Stara Gwardia
W przeciętnej polskiej pasmanterii nie ma na stanie igły cieńszej niż 70,
nici jedwabnych lub z oplotem też...
jeden rodzaj poliestrowych...
wiem, że marudzę, ale kiedy przymierzałam się do szycia jedwabiu obeszłam pobliskie pasmanterie i totalna klapa.... niczego nie dostałam :(:(
nasze rodzime piekiełko, gdzie pytając się o igłę do jedwabiu lub mikrofazy ekspedientka robi oczy jak spodeczki od filiżanki:p
Stara Gwardia
No właśnie, gdzie nie słyszę, to wszędzie opinie, że jedyny rodzaj sklepów rodem z PRL to .... pasmanterie :D
:p
Stara Gwardia
Ale co roku, jak oglądam kiece z Oskarów i innych imprez, mam taką refleksję - że liczy się suknia, jej cena i forma, a nie dopasowanie do aktorki.
ostatnio oglądałam program o modzie oskarowej i liczy się.... czy suknia dobrze wygląda na zdjęciach!!
Stara Gwardia
ostatnio oglądałam program o modzie oskarowej i liczy się.... czy suknia dobrze wygląda na zdjęciach!!
Z tego co czytałam, to suknie są wypożyczane - tak samo, jak biżuteria i dodatki. Czy też inaczej: największe nazwiska otrzymują w prezencie takie suknie, czasami firmy wręcz biją się i prześcigają w projektach, bo dla nich to świetna reklama - kto by nie chciał mieć oskarowej sukienki... Więc faktycznie - dobrze wygląda na zdjęciu, powie się o firmie w magazynach modowych -> w efekcie dobrze się sprzedadzą jej produkty i interes się kręci.

6 stron: 1 2 3 4 5 6 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.