Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Utworzyłam nowy wątek specjalnie dla tego magazynu.
Watek o nowych Burdach zostawiła Burdzie. Threads jest czasopismem poświęconym technikom krawieckim. Postaram się wklejać najciekawsze fragmenty, o ile uda mi się zdobyć kolejny numer. Z ostatniego numeru - maj 2011 /!/ Artykuł o pracy z prześwitującymi materiałami. Na zdjęciu pierwszym - cekinowy materiał wysubtelniony wierzchnią warstwą szyfonu. Na drugim - przykład kombinowania wzorów geometrycznych oraz zestawienie dwóch niemodnych albo opatrzonych, drukowanych materiałów, które dało nowy, świeży efekt. Na trzecim - zdj.1 - zestawienie dwóch materiałów pozornie do siebie nie pasujących. Propozycja zestawiania np. przejrzystej koronki i jeansu. Na zdjęciu materiał ubraniowy i szyfon. Na zdjęciu drugim - gra w kolory - zestawienie dwóch kolorów tworząc kolor trzeci. Zdjęcie 3 to propozycja nakładania drukowanych materiałów w celu dodania głębi. Zdjęcie 4 - nakładanie koronki na materiał drukowany w drobny geometryczny wzór. Na trzecim - stonowanie mocno błyszczącego materiału przez użycie go jako podkładu dla materiału drukowanego w kwiaty i propozycja 3D - między dwie warstwy tkanin podłożono strukturalną włóczkę i obszyto ją z obu stron, tworząc bardziej przestrzenną fakturę. Cienki, przejrzysty materiał nałożono na drukowany len. Proponuje się także wszywanie w ten sposób cekinów, guzików itp. Kilka porad ułatwiających szycie cienkich materiałów: - do krojenia najlepiej używać nożyka krążkowego lub nożyc z ząbkami, żeby uniknąć poszarpanych brzegów, które czasem powstają przy krojeniu zwykłymi nożyczkami, - używaj igły 60 lub 70. Grubsze lub tępe igły mogą zaciągać materiały lub zostawiać w nich dziurki, - używaj nici do szycia bielizny, nici jedwabnych lub supercienkiego poliestru oplecionego bawełną /mój dopisek - łatwo powiedzieć!/, - używaj płytki ściegowej do ściegu prostego i stopki do ściegu prostego lub szyj igłą maszyny ustawioną w położeniu "maksymalnie w lewo", żeby zapobiec wciąganiu materiału pod płytkę ściegową, - zaczynając ścieg przytrzymaj w palcach obie nitki - górną i dolną - żeby zapobiec wciąganiu materiału pod płytkę ściegową, - używaj krótkich ściegów i unikaj szycia wstecz, - zszywaj szwem francuskim lub przeszyj gotowy szew podwójnym ściegiem, podwijaj wąsko, - gdy zabierasz się do szycia wąskich obrębków czy szwów miej w pogotowiu łatwo spieralny usztywniacz /krochmal/ w sprayu /mój dopisek - to jest bardzo dobry pomysł!!!/. - niektóre cienkie materiały z czasem rozciągają się lub obwisają. Jeśli są wpuszczone w szwy - rezultatem są niechciane fałdki. Żeby to naprawić użyj termorozpuszczalnej taśmy siateczkowej /takiej jak do podwijania podłożeń/ albo przyszyj wierzchnią warstwę do podszewki przezroczystymi lub idealnie dobranymi nićmi w regularnych odstępach. Mam nadzieje, że się przyda. Faktycznie, zawsze w zapasach znajdzie się jakiś pochopnie kupiony, przezroczysty materiał, z którym nie bardzo wiadomo, co zrobić... Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Administrator
![]() |
|
A ja się męczyłam a cienką, prześwitującą żorżetą ![]() ![]() Porady bardzo przydatne, czekam na więcej. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
czeremcha a gdzie ty to kupujesz?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Muszę powiedzieć, że to jest naprawdę świetny pomysł. Do tej pory odrzucałam piękne przezroczyste i półprzezroczyste tkaniny, bo "co ja z tego uszyję i gdzie ja w tym wyjdę". Wiem, ze są kobiety, które zakładają takie ubrania, ale dla mnie szczytem ekstrawagancji było wszycie prześwitującego paska koronki w bok sukienki, przez co widać mi tylko kawałek bielizny, a nie całość - i już mam problem z noszeniem tego. Więc ten sposób szybko wykorzystam, idzie weekend więc może nawet jutro przejdę przez sklep z tkaninami i coś dopasuję
![]() Jak pisałam w innym wątku - najładniejsze wydaje mi się zestawienie tej krateczki z kwiatami na białym tle, ale widzę, że można poszaleć. Ciekawe wydaje mi się też to, co napisała Aire - o sukni dla Theron, chętnie bym zobaczyła efekt. Aire, wiesz o którą suknię chodziło i możesz wrzucić w ten wątek? Czego dotyczy ten magazyn? Coś jak Burda - wykroje i porady, czy tez raczej nowinki krawieckie oraz nauka szycia, tricki? |
|
Stara Gwardia
|
|
Na 99% chodziło o tę suknię:
http://img.ezinemark.com/imagemanager1/files/2010/5/20/charlize/15511.jpg ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Suknia piękna, ale nie dla Theron - wygląda jak rosyjska pływaczka po kuracji męskimi hormonami :/ Gdyby miała inną górę od sukienki, to wyglądałoby to lepiej. Czasu masa poszła na suknię, która jej nie pasuje... Ale co roku, jak oglądam kiece z Oskarów i innych imprez, mam taką refleksję - że liczy się suknia, jej cena i forma, a nie dopasowanie do aktorki.
|
|
Stara Gwardia
|
|
W przeciętnej polskiej pasmanterii nie ma na stanie igły cieńszej niż 70,
nici jedwabnych lub z oplotem też... jeden rodzaj poliestrowych... wiem, że marudzę, ale kiedy przymierzałam się do szycia jedwabiu obeszłam pobliskie pasmanterie i totalna klapa.... niczego nie dostałam ![]() ![]() nasze rodzime piekiełko, gdzie pytając się o igłę do jedwabiu lub mikrofazy ekspedientka robi oczy jak spodeczki od filiżanki ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
No właśnie, gdzie nie słyszę, to wszędzie opinie, że jedyny rodzaj sklepów rodem z PRL to .... pasmanterie ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
ostatnio oglądałam program o modzie oskarowej i liczy się.... czy suknia dobrze wygląda na zdjęciach!!
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Z tego co czytałam, to suknie są wypożyczane - tak samo, jak biżuteria i dodatki. Czy też inaczej: największe nazwiska otrzymują w prezencie takie suknie, czasami firmy wręcz biją się i prześcigają w projektach, bo dla nich to świetna reklama - kto by nie chciał mieć oskarowej sukienki... Więc faktycznie - dobrze wygląda na zdjęciu, powie się o firmie w magazynach modowych -> w efekcie dobrze się sprzedadzą jej produkty i interes się kręci.
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.