Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Szyszko, Ty szyjesz od miesiąca a ja od miesiąca się zabieram za szycie . Także wolę raczej samodzielne wykroje niż z pism.
Idziesz jak burza. Po kursie to dopiero będzie się działo ![]() ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
bardzo sie ciesze z kursu. dość drogi jest i mam nadzieje ze na nim naprawde sie duzo naucze...
Ola a ty zabieraj sie zaszycie ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Od miesiąca?! I już tak ładnie?! O żesz! I jeszcze z własnych wykrojów. No jestem pod wrażeniem, nie ma to tamto ________________________________________________________
http://magdiczka.blogspot.com - moje zmagania z blogowaniem i szyciem ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Jestem pod wrażeniem i dołączam do grona "zdziwionych", że szyjesz tak krótko a tak efektywnie ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Szyszka nie nadążę!!!Taka ilość w jeden miesiąc MOŻNA????MOŻNA...
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
myslicie ze taki kurs mi duzo da?
to jest opis kursu... SZYCIE RĘCZNE: nauka szycia ręcznego: fastryga, ścieg pętelkowy i za igłą sposoby przyszywania: zatrzaski, haftki, gumki, itp. zapoznanie się z rodzajami dodatków krawieckich i pasmanterią ROLA ODZIEŻY I JEJ FUNKCJE: Ogólne wiadomości o modzie. Dobór fasonów do typu sylwetek. Dobór kolorystyki do typów urody. Style w ubiorze – jak korzystać z katalogów mody. NAUKA SZYCIA NA MASZYNIE Budowa maszyny, nauka nawlekania nici i ustawiania ściegu Nauka obsługi maszyny wieloczynnościowej, podstawowe ściegi maszynowe, nauka wykonywania ściegów na materiale Zakładanie nici, igły, bębenka, nawijanie nici właściwy dobór odpowiednich nici i igieł w zależności od rodzaju tkaniny Technika szycia innymi ściegami niż podstawowe na przykładzie prostych wykrojów np. obrusu, serwetki, paska, prostego woreczka itp. Wykonywanie podstawowych elementów jak np. wszycie zamka zwykłego i krytego, wszycie kieszeni nakładanej z patką i z wypustkami, wyszywanie dziurki maszynowe, wszywanie gumy do ubrań, zakładki plisy, szycie rozporka, kołnierzy, – nauka wszywania koronek, wkładów barkowych, tasiemek, naszywanie koralików, dżetów, futerek sztucznych, lamówek (podkoszulek, spódnica, żakiet, sukienka). itp. MATERIAŁOZNAWSTWO: Ogólne wiadomości o tkaninach i ich rodzaje. Właściwości poszczególnych włókien Zastosowanie odpowiedniej tkaniny dla konkretnych typów odzieży. Budowa tkaniny, sploty. SZYCIE WYROBU Z WYKORZYSTANIEM GOTOWEJ FORMY: Praktyczna nauka zasad zdejmowania miary na manekinie i na osobie. Nauka podstawowych zasad korzystania z gotowych form Przygotowywanie szablonów, nauka krojenia Szycie spódnicy i /lub spodni, przygotowanie do miary, miara, wszywanie zamka, wykańczanie POPRAWKI KRAWIECKIE: skracanie spódnicy, rękawów, żakietu zwężanie, poszerzanie nauka wykorzystywania flizeliny sposoby wykańczania Uwaga: poprawki wykonywane na własnej garderobie. KONSTRUKCJE FORM ODZIEŻOWYCH Nauka samodzielnego przygotowywania wykrojów na podstawie wybranych przez uczestników form odzieży: sporządzenie szkicu odzieży stworzenie siatki konstrukcyjnej wykreślenie form odzieżowych modelowanie podstawowej formy odpowiednio do wybranego projektu stworzenie szablonów KROJENIE -Nauka prawidłowego układania form na tkaninie: kierunek ułożenia formy, ułożenie elementów, obrys szablonu, wycięcie wykroju, przygotowanie dodatków flizeliny, guzików, nici itp. Nauka podstawowych zasad łączenia i szycia poszczególnych elementów wykroju, fastrygowanie elementów, przymiarki, poprawki, zszywanie elementów, prasowanie, podklejanie flizeliną, marszczenie, zasady szycia po odpowiedniej stronie materiału, regulacja długości ściegu i naprężenie nici w zależności od rodzaju szytych fragmentów i elementów odzieży wybranego fasonu, Wykańczanie odzieży nauka zasad podwijania maszynowego i ręcznego krytego, obszywania ozdobnego i obrzucania, prasowanie gotowej odzieży. Nauka podstawowych zasad prawidłowego prasowania Nauka szycia - spodni - bluzek - sukienek - szycie sukni wieczorowej i /lub fantazyjnej ( wykorzystanie modelowania przestrzennego) - nauka szycia płaszcza z podszewką i /lub żakietu W trakcie kursu przekazywania będzie także wiedza z zakresu materiałoznawstwa, nazewnictwa odzieżowego, stopniowania odzieży, stylów w modzie, korygowania wad sylwetki ubiorem oraz właściwego doboru kolorystyki . |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A możesz napisać ile tygodni trwa i jaka jest jego cena??? Stacjonarne? ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
9 zjazdów weekendowych. Sobota i niedziela po 12 h na zjazd czyli wychodzi ponad 100h
cea 2tys |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Niech się wypowiedzą dłużej szyjący co do zawartości kursu, ale mi się podoba, jest wszystko co na start trzeba. Powodzenia tylko życzyć ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
czekam z mega niecierpliwością... jeszcze dwa weekendy i nastepny
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.