Świeżynek
![]() |
|
Dziękuję za odpowiedź Agnieszko
Mam już wykrój zrobiony i próbuję ogarnąć ustawienia swojej maszyny do tego materiału… Teraz problem w tym, że: po długiej i męczącej walce z moją maszyną, jak na moje oko jestem blisko (dobrego ustawienia) ściegu, ale to jeszcze nie jest to… Chodzi o to, że ten szew jakby wbija się w materiał, zlewa się z nim… pocieszające jest to, że nie ściąga mi materiału, a po wyprasowaniu wydaje się być ok. Spróbowałam podłożyć papier śniadaniowy i był efekt taki, że ten szew było widać na materiale i nie wtapiał się w niego. ALE po oderwaniu papieru pozostał jakby luźny szew i taki „wybełtany” ![]() Jeszcze co do zygzaka – zauważyłam, że igła zostawia duże dziury w materiale – co można z tym zrobić? Chodzi o to, że tym potrójnym szwem elastycznym muszę obszyć podłożenie na dekolcie i będzie to widoczne. Może podkleić to fizeliną przed szyciem? Tak więc proszę Was o poradę. --- Ostatnio edytowane 2017-06-11 18:20:58 przez Natalia_Nati --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Używasz igieł do dzianin?
Ja mimo wszystko spróbowałbym uszyć zwykłym ściegiem (przy moim prostym łuczniku sprawdzał się lepiej niż te potrójne elastyczne i ciuszki nie pękały mi, ale nie szyłam mega obcisłych). Może Ci się uda kupić flizelinę, która po zamoczeniu w wodzie rozpuszcza się, więc lepiej by się szyło, a nie byłoby uciążliwego wyrywania.. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tak używam do jersey'u najmniejszej co miałam czyli 70. Mam jeszcze do stretchu ale nie wiem czy się nada? hmm z tego co pamiętam to próbowałam szyć zwykłym prostym ale lipa straszna
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Sprawdziłam i zwykły prosty szew to porażka - materiał się nie rozciąga, spada dolna nitka ta z bębenka i igła wyciąga nitkę w szwie
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
A gdybym tak to podłożenie zszyła zyg-zakiem albo szwem imitującym owerloka? tylko czy to by dobrze wyglądało jak to na dekolcie będzie, na samym przodzie sukienki...
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Podłożenia spróbuj podwójną igłą, natomiast szwy łączące możesz delikatnym zygzakiem szer. 1,5-2 mm długość 2-3 mm. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jaką masz maszynę??
Moja np. w żaden sposób nie chce takich dzianin cienkich szyć i koniec.Żadne ustawienia nie pomagają.... Pogodziłam się z tym. Teraz mam owerloka, ale jeszcze z takich cienkich dzianin nie szyłam... |
|
Świeżynek
![]() |
|
Mam Husqvarne e10. Próbowałam z podwójną igłą. Masakra. Rolowała mi materiał z prawej strony (tworzyło się takie jakby wybrzuszenie)i nie ważne czy zmniejszyłam czy zwiększyła naprężenie nici górnej dalej było tak samo beznadziejnie. Nie ważne czy zmniejszyłam czy zwiększyłam docisk stopki - dalej masakra. W końcu ją złamałam. Poza tym maszyna bardzo się męczyła z tymi dwoma nićmi, ponieważ przy zaczynaniu szycia (zawsze przytrzymuję nici), a tutaj nagle opór ze strony maszyny ja je trzymam ona ciągnie do siebie...notorycznie te nici uciekały mi z igły. Zakładałam je obydwie tak jak jedną, a na końcu je rozdzielałam w sensie, że jedną nić zahaczałam o prowadnik nad igłą, a drugą nie. Co zrobiłam źle??? Jakie wy macie ustawienia szyjąc podwójną igłą? dodam, że czytałam opinię dziewczyny, która ma taki sam model maszyny i bardzo sobie chwali szycie dzianin podwójną igłą.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
a czy na innym zwyklym materiale te sciegi wychodza Ci dobrze?
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.