Stara Gwardia
![]() |
|
No więc przepis na mój chlebek już znacie ale może go tu skopiuje żeby było razem jak w temacie
![]() [ Edycja ] [ Cytuj ] Przepis na chleb, robiony metodą prób i błędów : 1 kg maki tortowej [najlepsza taka zwykła, ale ja ostatnio jeżdżę do młyna po mąkę na chleb i zakwas] 1 opakowanie drożdży suchych dr. Oetker 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2-3 łyżki kminku [niekoniecznie] mogą być ziarna słonecznika, siemienia, dyni i sezamu, 1 i 1/2 szklanki zakwasu [zakwas ma mieć konsystencje gęstej śmietany] woda do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, sól, cukier i kminek zamieszać do garnka o poj. 1 litra wlać zakwas, dolać szklankę wody zimnej i dolać gorącej wymieszać i wlewać powoli do mąki stale mieszając wyrobić ciasto[najlepiej ręką lub robotem jak ktoś ma]ciasto powinno być ciepłe.posypać lekko mąką nakryć folią aluminiową i ścierką odstawić do wyrośnięcia na około 1/2 godź. sprawdzić czy ciasto wyrosło [powinno urosnąć gdzieś o połowę]wyrobić ponownie i wlać do 2 foremek [mogą być keksówki lub 1 większa] ciasto nakryć folią i ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Nagrzać piekarnik [ja wstawiam do 200 st.] ciasto ponacinać i posmarować wodą wstawić do piekarnika a na dno pod foremki wstawić mały garnek z wodą [żeby nie polewać ciasta w trakcie pieczenia]. 5 min przed wyjęciem z pieca wyjąć chlebki z foremek na kratkę i podpiec żeby skórka była chrupiąca. po wyjęciu z piekarnika posmarować chlebki wodą. [ja piekę w moim piekarniku około 1 godz] ta porcja to dwa chlebki SMACZNEGO foremki dokładnie smarujemy olejem i wysypuje mąką |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
tosial, pięknie wyjaśniłaś, dzięki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Łuczniku na pytania odpowiem wieczorem bo teraz mam tylko chwilkę ale wkleję Wam link do chleba, jest pyszny
![]() http://ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Moje keksówki to 28 cm na 8 [dno] i 7,5 cm wysokość.Drożdże nie są konieczne ale wyrastanie ciasta to prawie cały dzień
![]() ![]() Co do mąki to można ją częściowo zastąpić orkiszową lub pszenną razową, ja czasami dodaję mąkę "trzy zboża"ale często robię tak jak w przepisie. Dzisiaj piekłam bułki z tego przepisu http://przepisnachleb.pl/bulki-trzy-zboza/ ale po małej małej modyfikacji ![]() 25 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych 1 łyżeczka cukru 425g mąki pszennej luksusowej typ 550 100 g mąki orkiszowej typ 2000[ ja daję mąkę trzy zboża] 1 łyżeczka soli 60 g rozpuszczonego masła[ja daje pół na pół z olejem] 300 g letniej wody Przygotowanie Drożdże pokruszyć do miseczki i dodać cukier. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Jeśli dajemy drożdże suche należy je od razu dodać do mąki, wraz z cukrem. Wszystkie rodzaje mąk połączyć z solą, dodać masło oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec dodać letnią wodę i zagnieść ciasto (mikserem z hakiem chlebowym ok. 5 minut, ręcznie ok. 7-8 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się do dłoni. Ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć szczelnie np. folią spożywczą i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, lub do czasu gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
tosial
2017-12-22 21:15:21 tosial, nie poczekałam na Twój wpis, zrobiłam po swojemu i przez to miałam niezłą "zabawę" ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Łuczniku fajnie że chlebek wyszedł i smakował
![]() ![]() ![]() ![]() Ja nie używam za dużo mąki żytniej bo chleb robi się kwaśny, a niestety nam nie służy ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
tosial, upiekłam chleb prawie wg Twojego przepisu. Część wody zastąpiłam mlekiem i dodatkowo po wierzchu posypałam chleby kminkiem (kminek to moja ulubiona przyprawa) - reszta bez zmian. Ciasto pięknie rosło (wystarczyło na moje dwie keksówki i jedną mniejszą aluminiową-jednorazową), chlebki wyszły piękne i smaczne. Ale... zemściło się na mnie moje lenistwo
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
tosial, proszę trzymaj za mnie - biorę się za bułeczki. Chleby wyszły mi niezbyt dobrze, ale się nie poddaję
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Łuczniku bułki będą pyszne
![]() A kręgosłup już OK Dziękuje za miłe słowa ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
tosial, bułeczki wyśmienite, wyszło 10 sztuk średniej wielkości. Piekły się pół godziny w 180 stopniach, chyba jednak za krótko bo od spodu bułeczki są trochę blade. Robiłam próbę patyczkiem. Mąki orkiszowej nie miałam więc dałam pszenną razową/chlebową - taką jak na zdjęciu. Tą najbardziej bladą zjadłam na gorąco, z masełkiem. Pycha! Obdarowałam rodzinkę - jutro po śniadaniu dowiem się jak bułeczki smakowały. Bardzo Ci tosial dziękuję - oczywiście proszę o więcej
![]() ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.