Wersja do druku

5 stron: 1 2 3 4 5 >

Administrator
Sukienka uszyta specjalnie na bal ostatkowy. Wykrój z Burdy totalnie przerobiony. Na podszewce.
Pytanie do ekspertów: co zrobić aby sukienka o takim kroju nie opadała po tej stronie gdzie nie ma ramiączka?? Gdzie popełniłam błąd? Dlatego wszyłam cieniutką gumkę przy dekolcie aby się trzymała i nie spadała. A może to po prostu fason na większy biust??

Koszt całościowy: ok. 25 zł.

* Susanna szyje - mój blog :)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
to ta sukienka omówiona w temacie "gdzie wszyć zamek" ? czy tak?
bardzo fajnie wyszła.
Natomiast jeśli chodzi o opadanie strony bez ramiączka, może pomogłoby wszycie/wgrzanie ramiączka sylikonowego pod materiał, wzdłuż brzegu - coś takiego miewają biustonosze bez ramiączek na duże biusty - parę razy z takimi się spotkałam; na takiej zasadzie, na jakiej działają pończochy samonośne
Administrator
to ta sukienka omówiona w temacie "gdzie wszyć zamek" ?
Tak, to ta sukienka. Jak widać niewiele zostalo z oryginalu ;)
Natomiast jeśli chodzi o opadanie strony bez ramiączka, może pomogłoby wszycie/wgrzanie ramiączka sylikonowego pod materiał, wzdłuż brzegu - coś takiego miewają biustonosze bez ramiączek na duże biusty - parę razy z takimi się spotkałam; na takiej zasadzie, na jakiej działają pończochy samonośne

Wiem o co chodzi z tym silikonowym paskiem. To się też stosuje w tz. bardotkach :) Ciekawe czy można to kupić bez problemu w pasmanterii :-S

Stara Gwardia
silikonowe ramiączka (do przeróbki na silikonowe paski w sukience) powinnaś móc kupić albo w pasmanterii, albo w sklepie z damską bielizną.
Swoją drogą, sukienka bardzo mi się podoba, świetnie na Tobie leży. Jak Ci się wszywało suwak? napisz, proszę, o procesie szycia :)

--- Ostatnio edytowane 2010-02-13 20:40:29 przez pajesia ---
Mistrzyni Krawiectwa
co zrobić aby sukienka o takim kroju nie opadała po tej stronie gdzie nie ma ramiączka?? Gdzie popełniłam błąd?
Mówiąc ogólnie - wykrój sukienki na jedno ramię nie jest symetryczny w okolicy biustu i pachy. Z pewnością zauważyłaś, że gdyby zrobić na lewym brzegu /tym bez ramiączka/ małą zaszewkę w kierunku biustu - sukienka leżałaby idealnie /dlatego gumka pomogła/. Nie jest to wina biustu tylko tego, że sukienka musi się na nim mocniej oprzeć po lewej stronie. Inaczej mówiąc - górny brzeg sukienki musi być nieco krótszy niż wynika to z prostego przerobienia wykroju /odcinając jedno ramiączko/. Tą małą zaszewkę albo szyje się na górnym brzegu - jeśli materiał na to pozwala /nie widać linii szwu np. na cienkim materiale w drobny wzorek/ albo przenosi się zmieniając zaszewkę biustu i podkrój pachy po stronie bez ramiączka, albo tylko wystarczy czasem głębiej wszyć lewą stronę przodu.

Jak widać - najprostsze fasony są najtrudniejsze w uszyciu ;-)

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Stara Gwardia
Sus, sukienka wyszła super! Mam nadzieję, że będziesz mogła wprowadzić poprawki tak, żeby była też wygodna i "noszalna".
Bardzo ładnie w niej wyglądasz!!!!
Też pomyślałam o zaszewce, ale skoro jest już ukończona - pasek silikonowy może pomóc...
Miłej zabawy w ostatki!!!
Administrator
Tz. zaszewki są i w kierunku biustu i pod biustem... Zaszewek po uszyciu nie widać za bardzo ale na wykroju są.
Ogólnie po wciągnięciu gumki jest duuużo lepiej no ale mogłoby być idealnie ;)

Stara Gwardia
Sukienka śliczna :)
Śliczna i kolor piękny ate kwiaty na ramiączce sama zrobiłaś? pięknie to wygląda

5 stron: 1 2 3 4 5 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.