Administrator
![]() |
|
Mi kutnia srednio podchodzi.... wolę śląskie makówki ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mi od makówek bardziej smakuje moczka ![]() Chętnie zrobiłabym moczke ale u nas nie da się kupić tego ciasta. A makówki robisz z chlebem, angielka czy czym ?? --- Ostatnio edytowane 2011-12-15 11:31:42 przez Juli --- ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Do moczki dodaje się piernik, rodzynki, orzechy, migdały, modele suszone i coś tam jeszcze ![]() A makówki robimy na słodkiej bułce tz. chałce (nie wiem czy dobrze napisałam). ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
ooo to na chałce pewnie byłyby smaczniejsze ja jadłam z chlebem tostowym, nie były złe ![]() Ciocia mi mówiła że ten piernik do moczki to jakiś specjalny ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Śląska makówka, moczka- kurcze chyba krótko na tym świecie żyje bo pierwsze słyszę ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
E tam krótko :P Ja pewnie jeszcze krócej, tylko mam rodzine po całej Polsce porozrzucaną :P ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Tak jest, piernik do moczki jest dość zwarty i suchy - nie taki jaki piecze się samemu ![]() Jadłaś makówki na chlebie tostowym... o rety nie mieści mi się to w głowie ![]() ________________________________________________________
|
Stara Gwardia
![]() |
|
no z tego co pamiętam ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
Helen ,pozwolę sobie skorzystać z Twojego wątku świątecznego ubiegłorocznego.
U mnie przygotowania do Świąt rozpoczynją się od pieczenia pierniczków. Kiedyś ten etap był jednorazowy, a teraz piekę do firmy, do przedszkola i do domu i tak na trzy zawody. Przesyłam przepis i od razu info: wychodzi fura. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
U mnie pierniczki również już upieczone,a ciasto na piernik dojrzewa
![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-12-10 17:09:46 przez Tula --- |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.