Stara Gwardia
![]() |
|
w domu rodzinnym też mieliśmy ziemniaki, ale u mnie dzieci jak i ja nie jemy ich dużo , trochę czasu to pochłania by je przygotować, a czas w tym dniu jest napięty, więc zastąpiłam je chlebem ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
![]() Do zupy śledziowej nie pasuje mi pieczywo a tylko ziemniak z masłem. ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Tiaa ziemniaki jemy ale tylko przeciśnięte przez praskę ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
co kraj to inna tradycja ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Pamiętam smak śledziowy z zupki, gościnnie byłam na Wigilii gdzie właśnie zamiast zupki jada się taką zupkę zabieloną chyba mlekiem- nigdy przedtem nie jadłam śledzi (do dziś tak pozostało)- do zupki musiałam sie przemóc- jakież było moje zdziwienie kiedy na dnie odnalazłam kilka dzwonków owej ryby- zniknęło zdecydowanie więcej ziemniaczków w mundurkach żeby to przegryżć, no niestety żaden dzwonek mi przez gardło nie przejdzie, ale więcej zostaje dla innych:] Nie ważne co tam mówią o pandze- i tak ją najbardziej lubię (no poza łososiem ale drogawy jest). ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Kucharką jestem raczej słabą, ale z dzieciństwa pamiętam właśnie takiego śledzia w zakwaszonej wodzie z cebulą i ziemniakami właśnie. Smakowała mi, ale i tak najbardziej lubię kapustę z grochem, tylko że groch gotowany osobno i kapusta osobno. Tylko w tym moim lubieniu jestem w domu odosobniona ![]() ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
to i ja się dorzucę z info o moich ulubionych dań (region: pd Mazowsze)oraz to, co u mnie w domu rodzinnym się podawało:
1. barszcz czerwony z uszkami z nadzieniem z grzybów 2. karp w śmietanie na ciepło 3. karp smażony 4. karp w galarecie. 5. śledzie w oleju 6. rolmopsy 7. pierogi z kapustą i grzybami 8. śledzie w occie z cebulką 9. kompot z suszonych jabłek i śliwek 10. kapusta z grzybami - postna (i wstrętna - nie znoszę jej) 11. chlebek 12. makowiec i sernik oraz inne ciasta Kutia - to danie typowe raczej dla Podlasia. Stamtąd, a właściwie spod Białegostoku, pochodzą racuchy drożdżowe, które uwielbia mój mąż. Był bardzo zdziwiony, że u nas się ich nie podaje ![]() ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Pajesiu zapomniałam o kutii - teściowa zawsze robi. To z kresów.
No a jeśli chodzi o śledzia i ową zupkę tudzież zalewę to u nas jest to danie postne, które zjada się w dniu wigilii. Bardzo lubię. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Uff...jakzesz tesknie za Wigilia spedzna z cala rodzina, ale wszystcy zostali w Pl, wiec po raz siodmy Swieta bede spedzala z mezem i czawrty z corka
![]() Tradycyjnie w domu bylo przygotowywane(eks woj.tarnowskie, teraz rzeszowskie): 1)ziemniaki gotowane, bez omasty 2)barszcz bialy 3)barszcz czerwony 4)uszka z grzybami 5)ryba w galarecie (ale juz od jakiegos czasu przestali, ktores wujki sa uczuleni na karpia) 6)ryba w panierce (czasami jako ryba po grecku) 7)groch (na sypko) 8) kapusta (podawane osobno, ulubione danie moje i kuzynki...) i na slodko 9)pierogi ze sliwkami 10) pierogi z jablkami dodajmy do tego jeszcze ziemniaczki i ze dwie salatki, i bylo dobrze ![]() teraz, bedac tylko w trojke, w tym 2/3 z bardzo limitowanym jadlospisem (bardziej ze wzgledu na widzi-mi-sie niz cos innego) bedzie bardzo malutko : 1) pewnie sledzik w occie 2) makaron zsosem smietanowo-grzybowym 3)rybka panierowana 4)ziemniaczki 5) groch z kapusta (za bardzo to lubie ![]() ... moze jakis makowiec upieke... --- Ostatnio edytowane 2011-12-15 00:01:31 przez Iwi --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak, wiem że kutia raczej nie jest "centralna" :P ale kto by jej nie chciał zaadaptować ![]() ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.