Wersja do druku

5 stron: 1 2 3 4 5 >

Stara Gwardia
Byl tu juz watek o potrawach wielkanocnych, mozna by sie rowniez podzielic pomyslami na dania wigilijne :) Ja po raz pierwszy bede spedzac wigilie jedynie z mezem i coreczka i szukam natchnienia do gotowania, musimy dopiero wypracowac sobie wlasna tradycje rodzinna :) Na pewno bedzie barszcz czerwony (zakwas juz nastawiony) z uszkami, a co jeszcze - nie wiem :bezradny: Na pewno nie bedzie tych potraw 12, bo kto by to zjadl :D
A co Wy bedziecie mialy/mieli na swiatecznych stolach?

--- Ostatnio edytowane 2011-12-13 22:15:22 przez helen ---
Oprócz barszczu z uszkami...rybka, ale taka panierowana bo w galarecie nie każdy lubi, kapusta z grochem, z makiem to makowiec jest, pierogi z grzybami i kulebiaczek na pewno bo to moja ulubiona potrawa z Wigilii i robiona tylko raz w roku:)i też dwunastu nie ma...a wszyscy najedzeni:)
http://monikamagdalena.blogspot.com/ napisał w dniu 2011-12-13 22:23:38:
i kulebiaczek na pewno bo to moja ulubiona potrawa z Wigilii
mnie tak kulebiak korci, ale nigdy nie robilam i nie wiem, czy mi wyjdzie...
U mnie co roku jest prawie to samo na wigilijnej kolacji

Opłatek poza wszelką kolejnością :D

1.Karp w galarecie
2.Karp smażony
3.Kapusta z grochem
4.Zupa grzybowa z grubym makaronem,kiedyś bywały łazanki ale u mamy, nie u mnie
5.Pierogi z kapustą i grzybami
6.Kompot z suszu
7.Śledzie w śmietanie
8.Śledzie w oleju
9.Zupa śledziowa
10.Ziemniaki w skórkach
11.Kluski z gotową masą makową
12.Pieczywo

Helen z czasem i u Ciebie wytworzy się naturalny odruch jakie potrawy zaserwujesz na Wigilię.
Ten pierwszy raz będzie pionierski,poznasz Wasze ulubione potrawy i bedziesz pewnie powielać je w następnych latach.
Przynajmniej u mnie tak jest..niemal każdego roku to samo.
Rzadko coś modyfikuję .
Jak nie ma zupy z mlecza to np podaję owoce lub makowiec,lub jajka faszerowane itp podmiany.

Jeśli chodzi o liczbę potraw - na stół wjeżdża 12 choć pewnie mogłoby więcej :oczko:
ale jest 12.
Przy kolacji przesiadujemy długo oczekując wyjścia na pasterkę,podjadamy wszystkiego z umiarem.
Tylko nie wykazujemy rozsądku przy konsumpcji zupy grzybowej i karpia smażonego.
To zdecydowanie ulubione potrawy mojej rodziny i nikt nie umie się opamiętać...:oczko:
:mysli: chyba tyle :D

--- Ostatnio edytowane 2011-12-13 22:49:23 przez anistach ---
No wie u nas na Wigilii jest:
- konopiotka (śląska zupa regionalna z konopi, ma 12 składników jak 12 raz Chrystusa)
- zupa rybna (ale nie z głów wywar tylko z mięska)
- barszcz, który przywiezie teściowa
- karp smażony w panierce i bez
- pstrąg faszerowany masłem, pietruszką, czosnkiem i smażony na sklarowanym masełku
- uszka oraz pierogi (przywiezie teściowa)
- kapusta z grzybami leśnymi
- ziemniaki tłuczone z czosnkiem i śmietaną
- kompot z suszu
- makówki
- moczka
- dużo ciast i ciasteczek (ja piekę czekoladowe i cynamonowe pierniczki oraz keska z duuuuuużą ilością bakalii i lukrem )

Opłatek oczywiście poza wszelką kolejnością.

W ogóle moja mama zajmuje się gotowaniem, ja jestem "pomagaczem" :) No i jako ze to u nas w mieszkaniu będzie wigilia więc na mojej głowie jest przygotowanie świątecznego nakrycia, usadzenie gości itd.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
U mnie w domu zawsze było 12 potraw, a nawet więcej, bo mama nie liczy ciast. Ja pomagam :P . Jak sama będę robić Wigilię, w nieoszacowanej przyszlości, to na pewno będę do 12 liczyć chlebek i ciasta :P.
Oto kilka potraw z centrum Polski :P

zupa grzybowa
barszcz czerwony (lubimy obie więc zawsze mamy dwie)
karp smażony w panierce
ryba po grecku
śledzie w oleju i w śmietanie z tego co wiem :/
pierogi z kapustą i grzybami
kompot
makiełki
kutia (moja najulubieńsza)
sałatka warzywna
i nie wiem co :/

Zdziwiło mnie że jecie ziemniaki na Wigilię, :) też chce.

--- Ostatnio edytowane 2011-12-14 15:21:16 przez Juli ---

5 stron: 1 2 3 4 5 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.