Stara Gwardia
![]() |
|
Byl tu juz watek o potrawach wielkanocnych, mozna by sie rowniez podzielic pomyslami na dania wigilijne ![]() ![]() ![]() ![]() A co Wy bedziecie mialy/mieli na swiatecznych stolach? --- Ostatnio edytowane 2011-12-13 22:15:22 przez helen --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Oprócz barszczu z uszkami...rybka, ale taka panierowana bo w galarecie nie każdy lubi, kapusta z grochem, z makiem to makowiec jest, pierogi z grzybami i kulebiaczek na pewno bo to moja ulubiona potrawa z Wigilii i robiona tylko raz w roku ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
mnie tak kulebiak korci, ale nigdy nie robilam i nie wiem, czy mi wyjdzie... ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Na moim Wigilijnym stole wystarczyłoby gdyby była tylko grzybowa z uszkami (własnej roboty) i kluski z makiem mniam ![]() ![]() ________________________________________________________
zapraszam na mój blog: http://ignacynka.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
U mnie co roku jest prawie to samo na wigilijnej kolacji
Opłatek poza wszelką kolejnością ![]() 1.Karp w galarecie 2.Karp smażony 3.Kapusta z grochem 4.Zupa grzybowa z grubym makaronem,kiedyś bywały łazanki ale u mamy, nie u mnie 5.Pierogi z kapustą i grzybami 6.Kompot z suszu 7.Śledzie w śmietanie 8.Śledzie w oleju 9.Zupa śledziowa 10.Ziemniaki w skórkach 11.Kluski z gotową masą makową 12.Pieczywo Helen z czasem i u Ciebie wytworzy się naturalny odruch jakie potrawy zaserwujesz na Wigilię. Ten pierwszy raz będzie pionierski,poznasz Wasze ulubione potrawy i bedziesz pewnie powielać je w następnych latach. Przynajmniej u mnie tak jest..niemal każdego roku to samo. Rzadko coś modyfikuję . Jak nie ma zupy z mlecza to np podaję owoce lub makowiec,lub jajka faszerowane itp podmiany. Jeśli chodzi o liczbę potraw - na stół wjeżdża 12 choć pewnie mogłoby więcej ![]() ale jest 12. Przy kolacji przesiadujemy długo oczekując wyjścia na pasterkę,podjadamy wszystkiego z umiarem. Tylko nie wykazujemy rozsądku przy konsumpcji zupy grzybowej i karpia smażonego. To zdecydowanie ulubione potrawy mojej rodziny i nikt nie umie się opamiętać... ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
barszcz podstawa z uszkami ![]() ![]() ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-12-13 22:49:23 przez anistach --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
fajnie poczytac, co trafia na stoly wigilijne w roznych stronach kraju, mozna zestawic z tego wlasny swiateczny jadlospis ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ja gotuje na pół z tesciową, bo razem mieszkamy, wiec na szczescie sama nie musze wszystkiego przygotowywać. Na pewno ugotuje zupe grzybową, i pierogi z grzybami. ________________________________________________________
Moje blogowanie http://oszyciu.blogspot.com/ |
|
Administrator
![]() |
|
Ja pomagam mamie bo wiadomo, ze sama nie dałabym rady wszystkiego opanować ![]() No wie u nas na Wigilii jest: - konopiotka (śląska zupa regionalna z konopi, ma 12 składników jak 12 raz Chrystusa) - zupa rybna (ale nie z głów wywar tylko z mięska) - barszcz, który przywiezie teściowa - karp smażony w panierce i bez - pstrąg faszerowany masłem, pietruszką, czosnkiem i smażony na sklarowanym masełku - uszka oraz pierogi (przywiezie teściowa) - kapusta z grzybami leśnymi - ziemniaki tłuczone z czosnkiem i śmietaną - kompot z suszu - makówki - moczka - dużo ciast i ciasteczek (ja piekę czekoladowe i cynamonowe pierniczki oraz keska z duuuuuużą ilością bakalii i lukrem ) Opłatek oczywiście poza wszelką kolejnością. W ogóle moja mama zajmuje się gotowaniem, ja jestem "pomagaczem" ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
U mnie w domu zawsze było 12 potraw, a nawet więcej, bo mama nie liczy ciast. Ja pomagam :P . Jak sama będę robić Wigilię, w nieoszacowanej przyszlości, to na pewno będę do 12 liczyć chlebek i ciasta :P.
Oto kilka potraw z centrum Polski :P zupa grzybowa barszcz czerwony (lubimy obie więc zawsze mamy dwie) karp smażony w panierce ryba po grecku śledzie w oleju i w śmietanie z tego co wiem :/ pierogi z kapustą i grzybami kompot makiełki kutia (moja najulubieńsza) sałatka warzywna i nie wiem co :/ Zdziwiło mnie że jecie ziemniaki na Wigilię, ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-12-14 15:21:16 przez Juli --- ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.