Stara Gwardia
![]() |
|
A u nas (łódzkie)
1.karp w panierce 2.pierogi 3.śledź w oleju 4.sałatka warzywna 5.grzybowa 6.susz 7.sałatka ziemniaki + cebula (ziemniaki gotowane w mundurkach, obrane krojone w grubsze plastry, do tego cebula w cienkich plasterkach,wymieszane delikatnie, doprawione kwaskiem, solą, odrobiną octu i skropione oliwą) 8.sałatka por kukurydza i reszta 9.fasolka z masełkiem 10.śledź w śmietanie. Dla całej rodziny najważniejsze są oczywiście dwie pierwsze pozycje, a dla mnie karp najlepiej w podwójnej panierce i sałatki ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
u mnie będą standardowe dania:
czerwony barszcz z uszkami(nadzienie z grzybów), karp smażony, śledzie(w oleju, occie), pierogi z kapustą, kapusta z olejem A Przede Wszystkim: KARP W ŚMIETANIE jest pyszny, a bardzo prosty do zrobienia. Trzeba zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, na maśle lub oleju, potem wlać śmietanę (taka jak do zupy), jak zabulgocze włożyć kawałki posolonego i popieprzonego karpia. Pogotować (nie za szybko) do miękkości karpika. Tę potrawę podaje się na ciepło. Pyyycha, mój mąż się domaga tej potrawy parę razy w roku, uwielbia ją na zimno bo sos śmietanowy ścina się w "galaretkę" , która bardzo mu odpowiada. --- Ostatnio edytowane 2012-12-11 12:07:54 przez pajesia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Ten karp w śmietanie brzmi pysznie,chyba pozwolę go sobie zrobić na spróbowanie po świetach
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tulu, namawiam do spróbowania przed Wigilią
![]() ![]() a, może, nóż widelec, zaskoczysz Rodzinę czymś nowym ![]() ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Oo karp w śmietanie brzmi pysznie choć nigdy nie robiłam ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Z kolei u mnie już dawno na stole wigilijnym nie było karpia, zastąpiłam go pstrągiem. Do tego sałatka z czerwonej kapusty (groszek, kukurydza i jajko) i tradycyjnie ziemniaki. Zupka grzybowo - fasolowa z grzankami i pierogi z makiem. To główne dania wigilijne. ![]() pozdrawiam, ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
O tak widzę że kulinarne wariacje ruszyły i oczywiście ja się nie wyłamuje i walczę w kuchni niestety sama jedyną potrawa którą nie robię to pierogi made in teściowa ulala pychotka a tak gościć będzie
1pierogi z grzybami,ruskie 2zupa grzybowa 3karp grilowany z rodzynkami 4łosoś w marynacie miodowej 5roladki łososiowe 6śledzie po sułtańsku 7śledzie tradycyjne z cebulką 8ryba po japońsku 10barszcz czerwony 11kutia z łazankami 12sałatka z tortelini no i oczywiście mnóstwo słodkości dla moich " panów" ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Mój brat też nie przepada za karpiem więc pstrąg również musi być. A ja jednak pałam miłością do karpika ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
U nas również obowiązkowo jest karp.
Tylko ten jeden raz w roku ale musi to być karp. Ja ... nie poczułabym świąt gdyby go nie było i jest zwykle tyle,że zjadamy jeszcze na śniadanie w pierwszy dzień świąt. ![]() Już się nie mogę doczekać... ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
I u nas jest tak samo.
Mamy wigilijną listę "odwieczną", poza którą nie wykraczamy. Mimo że za karpiem nie przepadam, w święta jem go z przyjemnością - bo jest częścią świąt. ![]() Menu mamy sztywne. Żadnego zastępowania czegoś czymś ani dokładania nowych dań. W pierwszy i drugi dzień - proszę bardzo, ale nie w wigilię. Jadłospis wigilijny jest nietykalny i niezmienny. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.