11 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 >
Stara Gwardia
![]() |
|
One miały być "workowate" -ale bez przesady! A okazało się, że mają w najszerszym miejscu ponad 80cm obwodu nogawki!!! Toż ja się nieomal cała w nią zmieszczę.
Rzecz w tym, że przeczytałam o nich w czasopiśmie robótkowym, wykrój był pod niebiosa wychwalany, jaki to wygodny etc. I gdzie były pokazane też i inne fotografie -podobno zrobione z tego wykroju, i wyglądały na prawdę świetnie. Ba -ale teraz po moim szyciu, i po tym, co zobaczyłam na Patternreview, jestem przekonana, że Photoshop był ostro w użyciu. Reasumując: ja chciałabym szerokie spodnie-tzn. wąska talia i biodra, a dalej szerokie-ale nie szarawary; tylko właśnie; jak na razie nic z tego. Nie chcę spodni rozszerzanych dołem, tylko takie wąskie-szerokie-wąskie. Podobnie te poprzednie -też sądzę, że zdjęcia modeli potraktowano photoshopem. A nie ma ich na Patternreview. I tu na razie -klops. Te spodnie w założeniu mają być wygodne do siedzenia -stąd te workowate nogawki. Wiem, mogę ubrać spodnie od dresu, ale nie o to tu chodzi. Na razie od spodni odpocznę -poszukam wykroju ładnej spódnicy. Szukam inspiracji -wszelkie pomysły mile widziane: Mam kupon grubszej bawełny, w sam raz na spódniczkę zimową. Ale-jest w paski, dość grube. I tak się zastanawiam, jaki fason byłby fajny, nowoczesny (nie chcę typowej plisowanej/z zakładkami) wolałabym jakieś wesołe cięcia, nawet takie jakie proponuje Papavero. Jej ostani model -cięcia słoneczne jest całkiem OK. Chciałabym długość do kolan +/-; i w miarę dopasowana (może być "bombkowata"; ale nie marszczona w talii). A może ktoś ma jakieś inne pomysły (mogą być komercyjne, byleby nie za bardzo drogie wykroje?). ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Żeby tylko sieczki z pasków nie zrobić, bo efekt będzie mierny... Pogrzebię w Knipmode ![]() ![]() ![]() http://www.flickr.com/photos/38417157@N06/5421507008/in/set-72157625987700320 Zdjęcia z żurnala po prostu nie ma. Modelka siedziała na krześle. ![]() Albo na przykład kombinowałabym z panelowym ułożeniem części - pasy raz wzdłuż, raz wszerz. Np. spódniczka portfelowo zakładana, zapinana na dwa rzędy guzików, panel wierzchni z guzikami - w poprzek, pozostałe - wzdłuż. Jesteś szczupła i wysoka - wyglądałoby to moim zdaniem świetnie. Ania --- Ostatnio edytowane 2012-12-05 19:57:18 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dzieci rosna, czas na nowe "uszytki". Koniki byly na zamowienie tj. kupilam resztki materialow (bo tylko takie moglam dostac z konikowym wzorem); gdyz mlodsza pociecha (od 5 lat amazonka) bardzo, ale to bardzo marzyla o bluzie "w koniki". Do tego stopnia, ze..napisala list do sw. Mikolaja! Coz bylo robic, bluza jest kompilacja dwu wykrojow jeden z ksiazki "Sewing Modkid style"
http://tnij.org/modkid ogolnie ksiazka warta polecenia, z jednym wyjatkiem: rozmiary sa b. ale to b. male. Tzn. rozmiar 9/10 NIE pasowal na moja 9 letnia pocieche, ktora wprawdzie jest dluga ale raczej chuda! Stad modyfikacja -przy uzyciu ZK. Drugi to spodniczka Mc Call's 6640 http://tnij.org/mccallsspodniczka Zeby podkreslic falbaneczki obszylam je lamowka, poszlo prawie 15 m! Nie, nie mierzylam, tylko kupilam 15m, i prawie nic nie zostalo ![]() Ostania to Bluzeczka Simplicity, prosta, glowna ozdoba jest roza, ale moim zdaniem uroczy wykroj. Jak zwykle, prosze o konstruktywna krytyke, lub sugestie? ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Poniewaz prawdziwa elegantka nie wychodzi z domu bez torebeczki i pupilka ...to do kompletu; torebeczka wzor Simplicity, slonik-przytulanka (nazywa sie Staś) zestaw do szycia kupiony na ebay. Słonik niedługo będzie miał koleżankę -na razie w trakcie "produkcji". ![]() ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Słonik jest świetny. Aż się chce go przytulić. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
PRZESŁODZIUTKI,kochaniutki słonik-piękny!!!
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wlasnie dla tego slonik bedzie mial "siostrzyczke" gdyz ku mojemu niebotycznemu zdumieniu starsza pociecha stwierdzila, ze ona tez chce slonika! I to najlepiej takiego samego. Byl z tym niejaki klopot, wersja nr 2 jest szyta z troche innych materialow (bo tylko takie moglam dostac!) ale mam nadzieje, ze tez sie uda. A na zakonczenie -wraca tato z dziecmi i koniec czasu na sprzatanie i szycie: dwie bluzeczki. Jedna to przerobka doroslej, z wykroju z Burdy [grudzien zeszlego] roku; pisalam o tym wczesniej w tym watku; a druga -prosto z pod igly; wykroj ZK zeszyt 282 wzor 280. Ten sam wzor jest powtorzony w najnowszym zeszycie z wykrojami dziecinnymi.
Pociecha wybrala materialy -a ja uszylam. Musze dodac, ze lepiej wyszedl ten wykroj (w sumie rysowany w/g wymiarow); niz bluza z wykroju Papavero uszyta z tego samego materialu. Papavero obiecala poprawic wykroj, tak ze mam nadzieje, ze pokaze poprawiona bluze "dorosla". A poki co...wykroje dla dzieci i ich wykonanie. Amatorskie! ![]() ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Fajności! Bardzo mi się podobają... Wisienki takie apetyczne - w sam raz na te porę roku...
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziekuje za slowa uznania, a gdzie krytyka?! A powaznie: bluza z kapturem (ta w koniki). Nie wiem, czy to widac na zdjeciu,ona ma szew na srodku kaptura, i dla tego zastanawialam sie na dodaniem podszewki. W koncu nie dodalam. Bluza jest z polaru, i nie mam pojecia jaka podszewka by sie nadawala. Jakies pomysly?
Bluzeczka "z dekoltem-woda" ; coz, dla dziewczynek ktore nie maja jeszcze biustu- ciezko jest dopasowac, ta "woda" za bardzo sie ...leje! Ale pociecha jest zadowolona, i o to chodzilo. Ogolnie -mam problem. Dzieciaki jeszcze nie nastolatki, ale juz nie dzieci, i wykroje na tego typu grupe wiekowa praktycznie nie istnieja. Co gorsza w sklepach tez nie ma za bardzo czego kupic, doszlo do tego, ze kupowalam spodnie najmniejszy rozmiar (=6) i zwezalam -dlugosc byla w sam raz. W typowo dziecinne rzeczy juz sie niestety nie mieszcza. Czytam ksiazke B.Ignatowskiej, ktora kupilam z polecenia na forum, a tam -opis wykrojow, przy ktorym uwaga, ze trudno jest opracowac wykroje na dzieci wkraczajace w okres dojrzewania. Hm..wiem cos o tym. Moze to bylby pomysl na biznes? Wykroje na roznorakie ubrania dla (przed)nastolatkow! Wiem, ze i tak, wiekszosc bedzie chodzic w bluzach/dzinsach czy spodnicach; ale to nie zmienia faktu, ze od czasu do czasu jest jakas "wieksza okazja" i wtedy chca wlozyc cos innego. To tyle moich przemyslen... ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
![]() ![]() Śliczne rzeczy szyjesz, mnie podobała się bardzo falbaniasta spódniczka i słonik i bluza z końmi. W tej bluzie można by dać podszewkę z cienkiej dzianiny wiskozowej ( albo innej takiej jak na t-shirty) Jeżeli chodzi o modele dla dzieci dojrzewających, to jest to problem przejściowy, chociaż nieco uciążliwy. Dla takich delikwentów trzeba by szyć na miarę i być naprawdę dobrym w konstrukcji, bo końcówki rosną w nierównym tempie, a zdarza się ,że jedna pierś nie nadąża za drugą. W przypadku Pierworodnej odnosiłam czasami wrażenie, że najlepiej prezentuje się w workach przepasanych czymś tam. Ostatecznie worek mógł być bardziej wyjściowy. --- Ostatnio edytowane 2013-08-06 09:28:41 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
11 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.