Administrator
![]() |
|
Właśnie boję się że nić będzie się zrywała albo strzępiła :/ Pytałam w pasmanterii i pani powiedziała że tak, absolutnie można tą nicią szyć na maszynie... Ja czuję, że będą kłopoty, tak samo jak z nicią elastyczną - okropnie się strzępiła i zrywała :/
W każdym razie dam znać, muszę się za to zabrać bo ślub już w lipcu! ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Susanna w Eti mają igły maszynowe do szycia nićmi metalicznymi, one mają większe oczka, więc nitka nie powinna się tak szybko zrywać.
Igły --- Ostatnio edytowane 2010-06-04 22:36:06 przez panett --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Faktycznie łatwo. Załapałam ![]() A jeśli chodzi o angielszczyznę to może lepiej posługiwać się słowem pisanym (jako, że to forum) a nie fonetyką ![]() ________________________________________________________
Miłośnik smoły bez mleka to fan minimalizmu, do życia podchodzi na serio.. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak,tylko zrozum mnie,ze ja tutaj nie uzywam( na forum) angielsczyzny fonetycznej.Poprostu wydawalo mi sie,ze pisze po polsku.
Ale dziekuje za uwage. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dobra rada.Ale to wszystko czasem niepotrzebne koszty.Najlepiej jak Susanna najpierw wyprobuje.
My tez mamy czasem z metalikami przedziwne klopoty. Z tej samej firmy,czasem nici szyja,a czasem nie. Nawet edycja nici nie moze byc razem mieszana.Sa numerki na szpulkach.I od gory i od spodu musza byc nici dokladnie z tego samego rzutu.Bo juz zmiana moze byc powodem zrywania. Na temat nici tez ksiazke mozna pisac. Czasem robimy takie rozwiazanie.Szyjemy tiule nitka cieniutka niewidoczna.Ona jest taka jak cieniutka zylka,bezbarwna. A pozniej pomiedzy nici wprowadzamy metaliki. Ja gdybym miala klopot z ta nicia ktora kupila Sus. Zrobilabym tak: Podwiniecie zrobilabym jakas cienka nitka,koloru tiulu.Pozniej to podwiniecie obdziergalabym recznie zlota nitka,lub wprowadzilabym jakos ciekawie zlota nitke w szwy. Aplikacje,ktora pokazywalam jak sie wykonuje,tez zygzakowalam metalicznymi srebrnymi nicmi.Szylam na pelnych obrotach bez problemu.Byc moze Sus tez nie bedzie miala klopotu,czego jej zycze. Sus,zrob mala probke i pokaz nam. Pozdrawiam. --- Ostatnio edytowane 2010-06-05 01:20:47 przez malgosia --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Małgosiu, tym się nie przejmuj, to naturalne zjawisko. Psycholingwiści twierdzą, że występuje u wszystkich bilingwalnych: język macierzysty się cofa/ubożeje, a drugi język nigdy nie osiąga poziomu mistrzowskiego. Tak to już jest. ________________________________________________________
Szyję sobie hobbystycznie. ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wypróbowałam tą metodę i jest super. Co prawda na razie na prostym, muszę jeszcze poćwiczyć na skosach.
Proponuję jako papieru użyć papieru śniadaniowego, łatwo się go usuwa po przeszyciu. ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Panett dziękuję za linka - mam chyba jeszcze kilka igieł tej marki, sa super ale tak normalnie to ciężko je dostać. Najwyżej zamówię ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Sus - igły wszelkiej maści ( w tym do metalu) kupisz w Katowicach pod mostem na mikołowskiej w sklepie z maszynami...
|
|
Administrator
![]() |
|
Wypróbowałam patent Małgosi - sprawdza się :]
Niestety poziom trudności wzrasta jeśli szyjemy coś nitką w kontrastowym kolorze i na tiulu. Tiul ma "krateczki" i naprawdę ciężko to idzie. Ale pierwsze 2 przeszycia wykonałam, trzeciego nie robiłam tylko cienkim i gęstym zygzaczkiem przeszyłam brzeg i ładnie to wygląda ![]() A potem przypaliłam welon i muszę uszyć drugi... ________________________________________________________
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.