Wersja do druku

5 stron: 1 2 3 4 5 >

Świeżynek
Witajcie!
chce uszyć właśnie taka halkę, znalazłam sklepy internetowe z tiulem ale tam są oznaczenia surowiec PES, PA, poliester albo nylon, a poza tym jeszcze gramatura 30g/m2 lub 50g/m2. Co to znaczy? Jak mam poznać czy to się na moja halkę nadaje czy nie? W sklepie z materiałami pani popatrzyła na mnie jak bym mówiła o gwiazdach, a tkaniny na polce nie miały oznaczeń. Będę wdzięczna za każdą podpowiedz.
Beata

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Myślę że oba surowce się nadają, bo tiule są tylko sztuczne. Co do gramatury. to ten o więkrzej będzie bardziej masywny, czyli bardziej sztywny. Musisz zdecydować czy chcesz ten bardziej czy ten mniej sztywny.
Zaaklimatyzowany
Takie halki to jeden z podstawowych elementów stroju w lolita fashion, wykonuje się je z organzy zazwyczaj :) Organza świetnie nadaje objętość.
Świeżynek
Zgadza się, ale organza kosztuje tez dwa razy więcej niż tiul a do tego musiałabym szyć ją na owerloku bo strasznie się ja obrzuca na zwykłej maszynie. A dla nastolatek, które chcą pobawić się w lata 50 wystarczy i tiul, jest nawet trwalszy - wytrzyma więcej.
Stara Gwardia
Taki tiul w zupełności Ci wystarczy http://allegro.pl/tiul-miekki-krawiecki-tkanina-konfekcja-dekoracja-i2203819936.html . Jest wystarczająco sztywny , a nie za sztywny na taką halkę. Falbanki tak marszczone będą nakładały się na siebie a zarazem unosiły się tak jak na zdjęciu. Sztywny tiul jest naprawdę sztywny .

--- Ostatnio edytowane 2012-03-25 11:05:57 przez jolka68 ---
Stara Gwardia
Odnawiam z zapytaniem:
Czy wszystkie tiule mają dziurki?? Czy nie uda mi się znaleźć takiego gladkiego jak organza??
W sklepach z materiałami w których byłam są takie z dziurkami sześciokątnymi a na niektórych zdjęciach z allegro też można je dostrzec.

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
jak sie przekonalam tiul tiulowi nierowny... ale uszylam petticoat i to nie jedno. Kupilam tiul w Polimexie o gramaturze 30g/m2. Jest jak na moj gust odrobinke za twardy, jeszcze nie doszlam gdzie jest rornica bo kupilam w innej firmie tez 30g/m2 a jednak jest miekszy - bardziej mi sie podoba ale trzeba go wiecej aby uzyskac ten sam efekt.

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Sztywność nie ma prostego przełożenia na gramaturę i odwrotnie. Gramatura to inaczej masa powierzchniowa tkaniny - czyli masa jednego metra kwadratowego. Tiul o wyższej gramaturze jest cięższy, może być grubszy ale niekoniecznie sztywniejszy. Przynajmniej tak mi się wydaje. ;)

5 stron: 1 2 3 4 5 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.