Świeżynek
![]() |
|
Witajcie!
chce uszyć właśnie taka halkę, znalazłam sklepy internetowe z tiulem ale tam są oznaczenia surowiec PES, PA, poliester albo nylon, a poza tym jeszcze gramatura 30g/m2 lub 50g/m2. Co to znaczy? Jak mam poznać czy to się na moja halkę nadaje czy nie? W sklepie z materiałami pani popatrzyła na mnie jak bym mówiła o gwiazdach, a tkaniny na polce nie miały oznaczeń. Będę wdzięczna za każdą podpowiedz. Beata |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Myślę że oba surowce się nadają, bo tiule są tylko sztuczne. Co do gramatury. to ten o więkrzej będzie bardziej masywny, czyli bardziej sztywny. Musisz zdecydować czy chcesz ten bardziej czy ten mniej sztywny. ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
![]() |
|
masz racje, jak jednak będzie zbyt twardy i będzie drapać to uszyje dodatkowa halkę z satyny. Jak dostane przesyłkę do domu to dam znać czy zakup był trafiony czy nie
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Takie halki to jeden z podstawowych elementów stroju w lolita fashion, wykonuje się je z organzy zazwyczaj
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Zgadza się, ale organza kosztuje tez dwa razy więcej niż tiul a do tego musiałabym szyć ją na owerloku bo strasznie się ja obrzuca na zwykłej maszynie. A dla nastolatek, które chcą pobawić się w lata 50 wystarczy i tiul, jest nawet trwalszy - wytrzyma więcej.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Taki tiul w zupełności Ci wystarczy http://allegro.pl/tiul-miekki-krawiecki-tkanina-konfekcja-dekoracja-i2203819936.html . Jest wystarczająco sztywny , a nie za sztywny na taką halkę. Falbanki tak marszczone będą nakładały się na siebie a zarazem unosiły się tak jak na zdjęciu. Sztywny tiul jest naprawdę sztywny .
--- Ostatnio edytowane 2012-03-25 11:05:57 przez jolka68 --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Odnawiam z zapytaniem:
Czy wszystkie tiule mają dziurki?? Czy nie uda mi się znaleźć takiego gladkiego jak organza?? W sklepach z materiałami w których byłam są takie z dziurkami sześciokątnymi a na niektórych zdjęciach z allegro też można je dostrzec. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Tiul to jest tiul i ma dziurki. Inne opcji nie ma ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
jak sie przekonalam tiul tiulowi nierowny... ale uszylam petticoat i to nie jedno. Kupilam tiul w Polimexie o gramaturze 30g/m2. Jest jak na moj gust odrobinke za twardy, jeszcze nie doszlam gdzie jest rornica bo kupilam w innej firmie tez 30g/m2 a jednak jest miekszy - bardziej mi sie podoba ale trzeba go wiecej aby uzyskac ten sam efekt.
|
|
Stara Gwardia
|
|
Sztywność nie ma prostego przełożenia na gramaturę i odwrotnie. Gramatura to inaczej masa powierzchniowa tkaniny - czyli masa jednego metra kwadratowego. Tiul o wyższej gramaturze jest cięższy, może być grubszy ale niekoniecznie sztywniejszy. Przynajmniej tak mi się wydaje. ![]() ________________________________________________________
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.