Wersja do druku

62 strony: « < 18 19 20 21 22 23 24 > »

Świeżynek
mamamarta, bardzo dziękuję za zainteresowanie:)Wrzucę po powrocie z pracy i zrobieniu fotki - maszyna przybyła do mnie dziś rano więc jeszcze nie zdążyłam jej zdjęcia zrobić.

--- Ostatnio edytowane 2013-11-23 12:44:59 przez Iza ---
Świeżynek
Wklejam fotki maszyny:)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Szpec od maszyn
Może być kłopot ze zdobyciem instrukcji do tej maszyny. Całe szczęście, obsługa tej maszyny jest bardzo prosta, sugeruję poprosić do maszyny jakąś osobę szyjącą, objaśni obsługę lepiej niż instrukcja.
Świeżynek
No właśnie tu jest problem, nie mam nikogo znajomego obeznanego z maszyną do szycia, niestety. Ale przeczytałam kilka różnych instrukcji i wyodrębniłam w moim Singerze poszczególne rodzaje ściegów i sposób ich "przełączania", długość ściegu, wajchę do podnoszenia stopki, sposób podnoszenia igły. Nie wiem do czego służy takie kółko po lewej stronie u góry, na tej brązowej części (widać je na fotce robionej z góry, z podniesioną rączką). Wyczytałam na jakimś blogu "szyciowym", że najpierw należy poćwiczyć szycie "na sucho" czyli bez igły i najlepiej podobno na kartce papieru. Poćwiczyłam...zaznaczam, że to jest moje pierwsze bliskie spotkanie z tym sprzętem, więc proszę się nie chichotać:yyyy:
Wklejam fotkę z "wprawek":zawstydzony:

Załączone obrazy

Szpec od maszyn
Tym kółkiem zmienia się naprężenie nici górnej.

Z rozpędu strzeliłem gafę i wprowadziłem w błąd, tym kółkiem/pokrętłem reguluje się siłę docisku stopki. Dopiero jak Agnieszka zwróciła uwagę na zaczep nici znajdujący się na prawo od wymienionego pokrętła, to dokładniej sprawdziłem zdjęcie i trochę się zarumieniłem. Regulacje naprężenia nici wykonuje się pokrętłem na naprężaczu.

--- Ostatnio edytowane 2013-11-24 23:09:29 przez bogdan ---
Świeżynek
Wielkie dzięki:)
Stara Gwardia
No właśnie tu jest problem, nie mam nikogo znajomego obeznanego z maszyną do szycia, niestety. Ale przeczytałam kilka różnych instrukcji i wyodrębniłam w moim Singerze poszczególne rodzaje ściegów i sposób ich "przełączania", długość ściegu, wajchę do podnoszenia stopki, sposób podnoszenia igły. Nie wiem do czego służy takie kółko po lewej stronie u góry, na tej brązowej części (widać je na fotce robionej z góry, z podniesioną rączką). Wyczytałam na jakimś blogu "szyciowym", że najpierw należy poćwiczyć szycie "na sucho" czyli bez igły i najlepiej podobno na kartce papieru. Poćwiczyłam...zaznaczam, że to jest moje pierwsze bliskie spotkanie z tym sprzętem, więc proszę się nie chichotać:yyyy:
Wklejam fotkę z "wprawek":zawstydzony:
Napisz w jakim mieście mieszkasz i może blisko Ciebie mieszka ktoś z naszego forum:):)
Ja mieszka w Trzebini to blisko Śląska. Wie, że na forum są dziewczyny z Katowic i chyba Jaworzna...

--- Ostatnio edytowane 2013-11-24 20:48:58 przez mamamarta55 ---
Stały Bywalec
... Nie wiem do czego służy takie kółko po lewej stronie u góry, na tej brązowej części (widać je na fotce robionej z góry, z podniesioną rączką). ...
To kółko służy do przewleczenia nitki, którą chcesz nawlec na szpulkę do bębenka.
Stara Gwardia
Instrukcja do maszyny Singer 7174 - 7184, niestety nie po polsku.

Fides

Załączone obrazy

Singer  7174 - 7184
Świeżynek
Fides, dzięki za linka:)Z początku myślałam, że coś nie halo, bo strona się nie otwierała, ale nie - ona po prostu się dość długo ładuje. Po angielsku trochę kumam, zwłaszcza w piśmie, bo w mowie gorzej, a niemiecki bardzo dobrze zna moja matka, więc sobie poradzę jakoś z tą instrukcją.
Wiem, że trochę nie w temacie Singera, ale chciałabym zapytać jakie materiały polecacie do ćwiczeń? Tak, żeby potrenować równość ściegów? Mam jakieś resztki starej pościeli, takiej płóciennej, mogłoby być?
Mamamarta, odnośnie Twojego pytania, to mieszkam w Bytomiu.

62 strony: « < 18 19 20 21 22 23 24 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.