Wersja do druku

62 strony: « < 21 22 23 24 25 26 27 > »

Mistrzyni Krawiectwa
Brzegi wykańczam owerlokiem.

Niestety, krawcowa ma rację - ścieg owerlokowy jest tylko chwytem marketingowym i imitacją. Tak samo będzie go szyła maszyna tania i droga. Z powodów technicznych - a konkretniej - sposobu pracy i metody wiązania ściegów - maszyna do szycia i owerlok różnią się tak bardzo, że nie ma mowy o "wbudowaniu" owerloka do maszyny i "pożenieniu" obu funkcji w jednym sprzęcie...

Ania

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Świeżynek
Serdecznie dziękuję za odpowiedź:)
W takim razie nie będę się spieszyć z zakupem sprzętu, muszę znaleźć jakiś kurs szycia aby poznać możliwości maszyn i skonfrontować je z moimi potrzebami - ale to już sprawa nie na ten wątek;)
Świeżynek
Witam. Mój pierwszy post na forum, mam nadzieję, że nie ostatni. Kupiłam za bezcen komisie maszynę do szycia Singer 6785. I powstał problem. Nigdzie żadnych informacji o niej, na interenecie żadnych instrukcji, jedynie płatne :(. Spotkał się ktoś może z tą maszyną i mi coś o niej może napisać?

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Hiljo,
Jeśli ktokolwiek mógłby Ci pomóc potrzebowałby lepszych zdjęć. Byłoby dobrze, gdybyś zrobiła zdjęcia wszystkich regulacji na główce maszyny (pokręteł).

Fides
Świeżynek
Już dodaję

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Gdyby ktoś coś zauważył nieprawidłowo opisane, niewystarczająco, proszę poprawić :)

Hiljo,
Zdjęcia od lewej do prawej:
1. naprężacz nitki górnej i regulacja naprężenia tej nitki (pokrętło z numerkami)
2. ??? (myślę, że ustawia się to pokrętło wtedy, gdy chcesz szyć ściegiem elastycznym lub ozdobnym) Teraz ustawione jest na "flexi". Ma jeszcze inne ustawienie, które nie jest uwiecznione na zdjęciu, nie wiem jak nazwane "0"? Lub normal? Ustawia się je wtedy, gdy szyje się ściegiem prostym lub zwykłym zygzakiem. Hiljo, czy to się zgadza?

3. ogólny widok maszyny - Na zdjęciu 3. widać, że ustawia się pokrętło ze zdjęcia 2 też na dziurkę. Dobrze widzę?

4. wybór ściegów, dziurki - dwa ruchome pokrętła górne i dolne
- górnym ustawiamy pozycję igły lewa, środkowa, prawa oraz prawa pozycja igły, gdy wyszywamy dziurkę,
- dolnym szerokość ściegu (przy dziurce ustawiamy na "2")

Po środku jest okienko, w którym widać jakiego dokonałaś wyboru, czy coś innego?

5. pokrętło ustawione pionowo:
- po lewej stronie regulacja gęstości zygzaka przy dziurce,
- po środku dźwignia szycia wstecz,
- po prawej stronie długość ściegu

To pierwsza maszyna?

Fides

Poprawiłam oczywisty błąd na niebiesko.

--- Ostatnio edytowane 2014-01-08 11:45:26 przez Fides ---
Świeżynek
Zdjęcie nr 2 - oprócz ustawienia flexi jest jeszcze taki rysunek jakby obszyta dziurka, ale żadnego normal ani n.
W okienku ze zdjęcia 4 można ustawić albo rysunek obszycia dziurki z dołu i od lewej z literką N albo żółty rysunek dziurki z góry i po prawej.

To moja pierwsza maszyna, wcześniej miałam do czynienia tylko ze starymi singerami bez żadnych funkcji specjalnych i pokręteł. Mam nadzieję, że uda mi się ją rozpracować.

Dziękuję bardzo za dotychczasową pomoc. Sama bałam się testować tego wszystkiego po kolei.
Stara Gwardia
No cóż trzeba spróbować, jak to działa. Dobrze się przyjrzeć, co rysunki podpowiadają. Co się stanie, co zrobi maszyna, jak ustawisz w jakiś sposób. Powolutku.
Co do "okienka" dotyczącego ustawień dziurki, nie wiem jak to rozgryźć. Może szyje najpierw rygielek i lewą ramkę, potem przestawiasz i szyje prawą ramkę dziurki i kończy rygielkiem? Naprawdę nie wiem, może nawet zabłądziłam?
Z nadzieją czekam na odzew, czy udało się coś uzyskać.

Fides

--- Ostatnio edytowane 2014-01-10 22:54:04 przez Fides ---
Świeżynek
Żeby tak na spokojnie zacząć ogarniać to muszę męża z dzieckiem na spacer wysłać czyli w sobotę pewnie spróbuję coś podziałać. Dziękuję za pomoc w rozgryzieniu.
Stara Gwardia
Hiljo,
Chciałam jeszcze zapytać o szpuleczkę do bębenka. Czy wygląda, jak tu: na tym blogu? Autorka tej strony używa podobnej (wygląd) maszyny, ale z krzywikami. Może podpowiedziałaby, jak ustawiać maszynę.

Fides

--- Ostatnio edytowane 2014-01-10 08:20:45 przez Fides ---

62 strony: « < 21 22 23 24 25 26 27 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.