62 strony: « < 23 24 25 26 27 28 29 > »
Stały Bywalec
|
|
O jak starego singera do szycia skór chodzi? Czasem przeglądam strony typu allegro/tablica.pl i co jakiś czas widzę przedwojenne singery do szycia skór. ________________________________________________________
◄║█║BRAK SYGNATURKI║█║► |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Też zwiedzam allegro ;tablica .pl . Ostatnio przykuły moją uwage Pfaffy 230/260/232 .Jedną aukcję na eBay-u przegapiłam .Mogłam zalicytować hojniej . A szkoda bo była u Sąsiadów zza Odry. I za cło nie policzyliby i vat zostałby w kieszeni... ![]() ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Stały Bywalec
|
|
Ja ostatnio dużo ciekawych maszyn znajduję. Jeden singer do szycia skór jest w Bytomiu, a drugi gdzieś na pomorzu. Ten z Bytomia za 70 zł, a na pomorzu za 100zł. ________________________________________________________
◄║█║BRAK SYGNATURKI║█║► |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Planując zakup zabytkowego Singera z przeznaczeniem użytkowym do szycia skór dobrze wiedzieć, że jest wśród nich specjalizacja w zależności od parametrów szytej skóry. Do szycia cienkich i średnich ale miękkich skór wystarczy klasa 15, do szycia od cienkich do kuśnierskich klasa 31 (nr 1 w takim szyciu oraz w krawiectwie ciężkim) i kilka z modeli klasy 16 (ustępują klasie 31). Odrębne parametry musi posiadać maszyna do szycia bardzo grubych czy twardych skór, tu wybieramy klasę 45, niestety w takim szyciu singery nie imponują, znacznie ustępują w konkurencji z maszynami Adler i Class.
Nieźle ze skórą cienką i średnią radzą sobie łaciarki szewskie, ale grube i twarde skóry przerastają ich możliwości. --- Ostatnio edytowane 2014-01-14 23:48:41 przez bogdan --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Opisałam się posta i przepadł
![]() |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
Przydałaby się instrukcja, lub wskazówki osoby użytkującej maszynę z automatycznym nawijaniem dolnej szpulki, do dość rzadkie rozwiązanie.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Hiljo,
Na forum jest wątek Dafefy tu, która ma Singera 740, może zechciałaby Ci doradzić w tej sprawie. (Może też rzuciłaby oko na to, co napisałam, czy się zgadza?). Nawijanie szpuleczki: Nawlecz maszynę tak, jak zwykle do szycia, również przez igłę najgrubszą jaką masz. Stopkę unieś do góry w najwyższe położenie, Pozycja igły środkowa, Ustaw pokrętło na ścieg prosty, Ustaw szerokość ściegu na zero Upewnij się, że szpuleczka jest pusta Przesuń przycisk nawijania szpuleczki (jest obok chwytacza) w lewo Złap nitkę i owiń ją kilka razy wokół śrubki mocującej stopkę a pozostały koniec mocno przytrzymaj I powoli nawijaj szpuleczkę, tak jakbyś szyła. Po nawinięciu szpuleczki trzeba przeciąć nitkę i wyciągnąć ją z bębenka, tak jak to się zwykle robi, położyć razem z nitką górną pod stopką, jak w innej "normalnej" maszynie. Nie wiem, czy trzeba przestawić przycisk nawijania szpuleczki na poprzednią pozycję, czy nie - może wraca sama na właściwą pozycję. Uwaga, nie wolno nawinąć więcej nici, niż do ostatniego pierścienia górnej części szpulki. Fides --- Ostatnio edytowane 2014-01-16 12:14:57 przez Fides --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Popróbuję i zobaczę co z tego wyjdzie. Bo już zaczynałam się martwić, że ta maszyna to taki dziwoląg, co nie ma opcji nawijania bębenka.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Do szycia jagnięcej lub koziej (miękka i grubość nie większą niż 1mm po złożeniu warstw do ok. 3mm) używałam zamiennie Łucznika 451(biedak padł po 30 latach ciężkiej służby ![]() Podpatrzyłam jak szyte były kurtki/płaszcze skórzane i całkiem,całkiem udało się ![]() ![]() ![]() ![]() Zaglądam na strony ze starymi Pfaff-ami. Wiem,że dobrze zdają egzamin Juki .Oczywiście przeznaczone do szycia skór i materiałów "ciężkich". Być może coś uda się upolować. A co do klasy :czy oznaczenie po spodem Singera "15K" ,to jest właśnie "klasa"? Właśnie zajrzałam "pod spód" mojego uroczego antyku ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-01-16 21:55:56 przez magnez33 --- ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
|
62 strony: « < 23 24 25 26 27 28 29 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.