62 strony: « < 49 50 51 52 53 54 55 > »
Świeżynek
![]() |
|
W Lidlu będą Singery,jaki to model,wie ktoś.
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
6180 Brilliance
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Cześć wszystkim.
![]() 1. Jestem nowa i zielona. 2. Mam Singera 2282 z Lidla 3. gdzieś na forum przeczytałam że ma on ścieg overlockowy (a nawet 3), ale NIE WIEM który to. Czy możecie mi go POKAZAĆ (jak przysłowiowej krowie na rowie)? ![]() 4. Rozumiem, że używa się go jak zwykłych ściegów (po prostu ustawia się ścieg i jazda), tylko trzeba potem obciąć tkaninę. Tylko JAK BLISKO? 5. Jeśli jednak nie ma takiego ściegu, to czy mogę dokupić do niego stopkę i ile taka przyjemność kosztuje? ![]() Chciałabym obrębiać materiały typu polar i dres (tak teraz popularne bluzki, spodnie, kominy i czapki). Zamierzam nauczyć się szyć ubranka dla swoich dzieci. Mam parcie, choć niewiele czasu przy dwójce malutkich dzieci, Pomożecie? ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-01-13 18:20:51 przez Naja --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Naja, czytałaś instrukcję obsługi?
![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Dokupienie stopki nie spowoduje, że maszyna zacznie szyć inaczej. W sensie - że zacznie szyć ściegami, których dotąd nie miała...
Nie polecałabym ci obrzucania ściegami owerlokowymi. Są szyte strasznie powoli, a nie dadzą lepszego zabezpieczenie brzegów niż zwykły zygzak. Za to kiedy założysz stopkę do ściegu owerlokowego i zaczniesz obrzucać zygzakiem - to brzeg będzie bardzo ładnie wyglądał. Najpierw docinasz zbędne, długie, strzępiące się nitki na brzegu materiału - a potem obrzucasz. Dzięki stopce do ściegu owerlokowego maszyna zrobi to ładniej niż zwykłą stopką. Jeśli pokrętło wyboru ściegów wygląda tak: ![]() Nie wiem, czy ściegi na godzinie 10 to to samo, co na 3, czy są lustrzanym odbiciem. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jadę dzisiaj odebrać moje cacko
![]() wybór padł na Singera 8280. Może bez rewelacji ale na początek wystarczy. Jedna Pani dostała go w spadku po mamie, jednak nie umie ona szyć i maszyna stoi nieużywana. Przed wystawieniem sprawdzała czy maszyna działa i w tym celu przeszyła sobie koc oraz zasłony - jest ok. Cena: 200 zł. Zestaw kompletny, w pełni sprawny. Dodatkowo dorzucone nici, wstążki jakieś szmatki, igły zapasowe oraz stopki. Myślę, że to bardzo dobra okazja. ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-02-02 15:02:58 przez Metka04 --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ładny ten staruszek ,do kolekcji się nadaje,jeszcze poszyje długie lata.
Ma ktoś z was wiedzę ,jakie modele Singera i Łucznika wyprodukowano takie podobne do siebie byŁa to seria 800 . |
|
Świeżynek
![]() |
|
Słuchajcie, ale się napaliłam. Właśnie szukałam nowej maszyny dla siebie, a dzisiaj mój tata dzwoni i mówi, że mam dla mnie starego Singera. Jeszcze go nie widziałam, planuję wyjazd po niego w piątek. Nie mogę się już doczekać. Podpytuję jaki to model i nie wiem. Maszyna metalowa czarna z walizką wyglądająca na drewnianą. Dostęp do chwytacza od lewej strony. Jest napis typu: catalog brk 2.11 lub 2.II - nie wiem dokładnie, bo tatuś nieco niedowidzi.
Już przebieram nóżkami i nie mogę się doczekać. Ale niestety już wiem, że brakuje bębenka i pedału. Oby udało się ją uruchomić ... edytowano: sprawdziłam po numerze seryjnym. Zakładając, że dobrze został odczytany, to jest to maszyna z 1948 roku model 201k. Czy ktoś wie jaki do niego bębenek pasuje? bo kupiłabym już teraz, żeby mieć na piątek. --- Ostatnio edytowane 2016-04-11 16:53:30 przez megidka --- |
|
Szpec od maszyn
![]() |
|
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Nie widziałam jeszcze maszyny, ale pooglądałam jak wygląda ten model. Mam cichą nadzieję, że określenie "nie ma bębenka" jest błędne i wynika z niewiedzy mojego ojca, nie jest krawcem, nie zna się też na maszynach. Lubi po prostu ściągać do domu starocie, zwłaszcza jeśli nic nie kosztują
![]() Ta moja też podobno wygląda dobrze. Igielnica (brakuje mi słowa fachowego, chyba to jest dobre) porusza się przy poruszeniu kołem napędowym. No nic, zobaczymy jak to będzie, obym wytrzymała do piątku ![]() edycja: A jakie szpulki będą pasować? Czy da się je normalnie kupić? Czy też muszę zdobywać? --- Ostatnio edytowane 2016-04-11 22:43:04 przez megidka --- |
62 strony: « < 49 50 51 52 53 54 55 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.