14 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 > »
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
dzięki za dobre słowa.
Tym razem Ja muszę się pochwalić, że w Burdzie na końcu w kąciku "pochwal się co potrafisz" jest moja kurteczka prezentowana przez córkę. Jakie to miłe zaskoczenie. Kurtkę pokazywałam Wam wcześniej na forum. teraz szyję na zamówienie sukienkę z lat-50-tych. od pasa szeroka marszczona i długa na pół-łydki w kolorze lodów jagodowych. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Agatko GRATULUJĘ SERDECZNIE!!!To bardzo miłe,że ukazało się Twoje zdjęcie co???Tak myślę że może też spróbuję nie wiem tylko co i jak....jak oglądałam burdę to od razu wiedziałam,że ta kurtka była szyta przez kogoś z naszego forum tylko nie wiedziałam przez kogo była szyta,a to Twoje dzieło Agatko!Jeszcze raz gratuluję serdecznie!
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
to nic trudnego. wystarcz, że wyślesz swoje zdjęcia pod podany tam adres mailowy.
Może im się spodoba i wtedy opublikują Twoje dzieło. Dziękuję za gratulacje. pozdrawiam. ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Agato w najnowszej Burdzie? Nie mam jeszcze tego numeru ale jutro "lecę" do sklepu ![]() ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
uszyłam dwie sukienki w stylu lat 50-tych.
Jedna za kolana a druga do kolan. ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Ta pierwsza sukienka... szalenie ciekawy materiał a krój o ile dobrze kojarzę to z Burdy. Marchewkowa szyła tę sukienkę ale ją pokonała. Ja miałam ją szyć ale zrezygnowałam póki co. A Tobie bardzo ładnie wyszła. Zresztą obie ładnie uszyte. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrz Krawiectwa
![]() |
|
Ależ piękne sukieneczki uszyłaś Agatko S!!!! Mnie bardzo podobają się obydwie, przypominają mi nieco moje młode lata w krawiectwie, gdyż szyłem podobne sukienusie jeszcze w latach 80-tych, szczególnie ta druga , podobną kiedyś szyłem i pamiętam, że wszystkie szwy obrzucałem ręcznie, łącznie z ręcznym podkładaniem dołu spódniczki, tak się kiedyś szyło, nie było takich zmyślnych, wieloczynnościowych maszyn i overlocków.
--- Ostatnio edytowane 2011-02-28 22:52:40 przez Wojtek --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Super szyjesz ![]() ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Przepiękne! Cudownie odszyte!
Jak udało Ci się wszyć klin w rękaw? Z tego, co dowiedziałam się na zagranicznych forach, jest on niepoprawnie skonstruowany, dlatego sprawia wiele problemów. Tak, jak pisała Susanna, nie dałam rada (w trakcie wszywania rogów klina nie ma co zrobić z nadmiarem tkaniny, która się marszczy i tworzy szczypanki). Będę wdzięczna za poradę! ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Muszę przyznać, że nie miałam większych kłopotów z tymi rękawami. Fajnie wyglądają i uszyłam już takie trzy sukienki.
Zasada jest tak jak przy kieszeniach wpuszczanych. Trzeba odpowiednio naciąć zapasy na szwy. Więc mamy z wykroju pięciokąt, który trzeba wszyć pod rękaw. Na tym pięciokącie należy w każdym jego rogu zrobić nacięcie na szerokość szwu zawsze po skosie w kierunku środka tej figury. Natomiast w rękawach należy prawidłowo przenieść wykrój i jego zapasy. Też należy naciąć w narożniku aż do miejsca szwu. Teraz to już tylko odpowiednie przyłożenie do siebie materiałów, spięcie szpilkami lub fastryga i precyzyjne szycie. Być może opis nie jest czytelny i zrozumiały. Postaram się pokazać to na rysunku, tylko muszę go przygotować. Może dziś wieczorem wstawię. I jeszcze jedną sukienkę pokazuję z tego wykroju o długości za kolana, gdyż taki obecnie jest trend. Ja osobiście lubię sukienki równo z kolanami ale ta nie jest dla mnie tylko na sprzedaż. ________________________________________________________
|
14 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.