Stara Gwardia
![]() |
|
Lamówka wyszła cudowna
![]() ![]()
Przyznaję, że nic nie przerobiłam wykrój. Z prostej przyczyny - lenistwo. Uznałam, że dzianina wiele wybaczy. Zresztą, przy tych skosach nie umiałabym nawet poprzenosić talii i bioder niżej (zresztą talia wypada u mnie wyżej niż u normalnej kobiety). Dziwna sprawa, bo sukienka była dla kobiet do 1,6 m, ja mam 1,76 m, a sukienkę mam za kolano (skrócę, bo mnie skraca). I jeżeli komuś się dziwnie układała, to tylko dlatego, że była zaprojektowana dla mnie :P I ku mojemu szczeremu zaskoczeniu, wcale nie musiałam nic dodawać, a nawet jest trochę za luźna!!! Pewnie to kwestia magicznej dzianiny, która magicznie się dopasowała - innego wyjaśnienia nie widzę. Naprawdę, była ta sukienka jeszcze wczoraj za obcisła. Przeszyłam, założyłam i jest dopasowana. A nawet mogłam skroić rozmiar mniej. Muszę zrobić tylko jedną poprawkę i spróbować jakoś rozprasować szwy, bo przez to mi odstaje sukienka na brzuchu. Jak się nie uda rosprasować, to spróbuję zapasy na szwy przyfastrygować do lewej strony dzianiny - mam taką grubszą, więc może nitki nie będzie widać po prawej stronie. Tylko przyznaję, że nie wiem jeszcze jak rękawy wszyć. A konkretniej to ich dolne końce. Jak nic nie wymyślę, to te końce przyszyję ręcznie, chociaż chodzi za mną jeden sposób. Będę próbować, ja i tak w sumie nie szyję zgodnie z instrukcją, bo pewnie bym cały dzień spędziła na egzegezie Burdy. |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
I jeszcze w dodatku nogi masz długie... Bezczelna... ![]() ![]() ![]() Czy można prosić adminkę o wyrzucenie tej pani z forum? Nie dość, że uszyła sukienkę, przy której wiele poległo, to jeszcze ta sukienka dobrze leży! ![]() ![]() I jeszcze nogi ma długie... Bezczelna... ![]() ![]() ![]() Uściski i gratulacje - tak poza tym! ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Forum otwarte, ale wyrzucamy za wygląd? No miło mi takie rzeczy słyszeć
![]() Ja może zacznę poszukiwać modeli, które u innych kompletnie nie leżą - dla mnie będą akurat ![]() ![]() A swoją drogą, czy wiecie, że kiedyś Burda miała inną tabelkę wymiarów? W tych starszych są większe różnice biust-talia-biodra. Tylko do tego niestety dotyczą okresu, kiedy była moda na bardzo luźne ubrania, więc w sumie wychodzi na zero, bo modele niekobiece - takie kolorowe prostokąty. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No i z tej Burdy uszyłam już chyba większość rzeczy. Nawiasem mówiąc, jeden z najlepszych numerów Burdy. Ale za tę sukienkę już się nie biorę. Za wysokie progi dla mnie. A ja jeszcze nie umiem szyć. A poza tym Mruwa zaczyna mnie irytować!!!! Nie dość, że dobra krawcowa, to jeszcze ma nogi do samej szyi!!!!!! A ja muszę zakładac obcasy, żeby mieć dosięgnąć 160 cm. Mruwo gratuluję
![]() ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przepraszam, nie chciałam Cię irytować, po prostu cieszę się, ze w końcu wykrój Burdy, w którym nie muszę nic pod siebie przerabiać. A za fizjonomię nie odpowiadam, zresztą to czeremcha plotę puściła o nogach, ja się nawet na zdjęciach nie pokazałam. A może mam nogi takie jak u Was łydki i długi tułów?
![]() Ja nie jestem dobrą krawcową, raczej początkującą (szyję prawie rok, coś jak i Ty)- dzisiaj pierwszy raz szyłam odszycie z prawdziwego zdarzenia i plisę ![]() Manuskrypcie, jeżeli szyjesz spodnie z jakimiś elementami, to tym bardziej dasz radę uszyć tą sukienkę ![]() A szyłaś może haremki model 131 z Burdy? Jeżeli tak, to jak się szyło, jakieś błędy i znaczne odbieganie od tabelki rozmiarów? Podoba mi się też bluzka 110 i 111, ale wszelkie dzianinowe bluzki, które sobie uszyłam, nie mogłam wykończyć na Łuczniki, więc leżą mi w szafie i czekają na Mikołaja z overlockiem. Pewnie z tymi bluzkami też by tak było ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Po prostu Mrufka jest stworzona do tej sukienki ![]() Czeremcho proponuję za figurę dawać punkty karne ![]() ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Mruwko, uszyłam obydwie te bluzki i nie szyło mi się tak bardzo trudno. Jedynie miałam problem z uszyciem tuneli w rękawach, bo były wąskie. Haremek nie szyłam, bo nie lubię takiego typu spodni, po prostu mi się nie podobają. Ale szyłam bluzkę i sukienkę z plastrami miodu. Strasznie trudno mi się to szyło. Sam plastron był dość łatwy do uszycia, bo jest instrukcja w tej Burdzie, ale wszyć go do bluzki i sukienki, to dla mnie było czarną magią. Wszywałam go z 5 razy, a w końcu obydwie wyrzuciłam, bo mi się nie podobały. Uszyłam sobie też łososiową bluzkę 103 i jak na razie jest to moja ulubiona bluzka
![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2011-03-22 14:10:32 przez Manuskrypt1 --- |
|
Stara Gwardia
|
|
Zdaje się, że wspominałam o tym na Pogaduchach, przy okazji zakupu Burd z 1975r. ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Może właśnie przez fasony...
Ania --- Ostatnio edytowane 2011-03-22 22:37:33 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.