Stały Bywalec
![]() |
|
Cześć wszystkim pasjonatom szycia!
Chciałam podzielić się z Wami moimi osobistymi frustracjami na temat rozmiarów odzieży tj. kupując w sieciówkach wybieram rozm 46, bywa że jest za szczupły w biuście, szyjąc z Burdy czy Diany wybieram 48 i też bywa za szczupły w biuście. Dodatkowym problemem jest to że uwielbiam fasony sukienek z cięciem francuskim. W sklepach raczej nie ma takowych w moim rozmiarze ale nawet te ciut za szczupłe w biuście mają go na właściwej wysokości. Niestety w Burdzie i Dianie bo tylko z nich szyłam takowe cięcie biust jest stanowczo za nisko i niestety nie wiem jak go podnieść. Jestem sfrustrowana tym ponieważ, chęć szycia takich sukienek była motywem żeby zacząć szyć a tu okazuje się że jedyne co mi dobrze wychodzi to sukieneczki dla córci. Dziękuję że jesteście i że mogłam się wyżalić, od razu mi lepiej ![]() Pozdrawiam Agnieszka |
|
Pogromca spamerów
![]() |
|
jak lepiej to dobrze
z tymi rozmiarami rzeczywiscie roznie bywa w pracy mamy to samo,zalezy dla kogo sie szyje-rozmiar rozmiarowi nie rowny a o tych cieciach chyba Ania-Czeremcha pisala cos mi sie tak kojarzy --- Ostatnio edytowane 2013-03-05 16:47:37 przez roksanitka --- ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Z tym biustem to mnie natchnęłaś. Myśle, że jesteś innego wzrostu niż 165cm i dlatego proporcja między ramieniem a linią piersi Ci się nie zgadza. Tu się kłania albo "odejmowanie" poziome żeby zniżyć lub "dodawanie". Ładnie to wyjaśniła na ostatnim tutorialu u siebie na blogu Czeremcha.
Ja mam to samo. Mam 160 cm i w zasadzie ubrania gotowe się na mnie nie nadają, czasami pomaga dzianina, bo sie naciągnie i jest w miarę ok. Gorzej, że mam straszny problem z biustonoszem. Jak juz po tych wszystkich braffiterkach rozszerzyli rozmiarówkę to zapomnieli, że miska F dla niskich powinna być niższa niż dla typowego 165cm-owego wzrostu. I masz babo placek bo wszystkie biustonosze obcierają mi pachę. ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
A ja mam wrażenie że projektanci z czasopism uważają że jak ktoś ma w biuście więcej niż 100 to pewnie ma go w pasie i stąd ta różnica bo wzrost mam całkiem przeciętny 170cm. Ogólnie z dużymi rozmiarami jest że jak już występują w sklepach są to po prostu ogromne prostokąty niezależnie czy to sukienka czy tunika. Oczywiście że osoby w rozmiarze 46 zazwyczaj nie mają proporcji 0,7 stosunku talii do pasa ale nie wszystkie w talii mają linię prostą. Mam taką starą Burdę w której rozmiary PLUS były inspirowane stylem włoskim i tam wszystkie sukienki są mocno wcięte w talii, niestety w sklepie nie widziałam nigdy czegoś podobnego. Z zazdrością oglądam programy typu "Jak się nie ubierać" tam nie ma problemu z doborem ubrań w sklepach niezależnie czy jesteś wysoka jak żyrafa czy okrągła jak hipopotam. U nas albo pasujesz do rozmiarówki albo masz problem.
|
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Podsumowując moje żale to albo muszę schudnąć albo nauczyć się konstrukcji, ciekawe co będzie łatwiejsze
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Niestety kazda z nas jest inna i wiekszosc z nas albo szyje sama albo idzie na kompromis, na mnie wszystkie bluzki wisza na ramionach i w pasie zmiescilabym sie 1,5 raza, ale przynajmniej dopinaja mi sie na biuscie. Generalnie mam problem, bo nie dosc ze wysoka to jeszcze dosc potezna z wysokim stanem - ubaw po pachy (ostatnio przyjamniej moge sobie spodnie kupic odpowiedniej dlugosci - jakiz postep ![]() Problem rozmiarow dotyczy tez panow, swego czasu szukalam garnituru dla mojej drugiej polowy, niewysoki, szczuply - ale okazalo sie, ze wedlug projektantow im nizszy facet tym szerszy w pasie, w koncu kupilismy garnitur na szczuplego i wydluzalismy spodnie. Milaczku, mozesz podac numer tej Burdy, moze znajde cos dla siebie. Jak jestem we Wloszech to zawsze sobie cos znajde w sklepach mimo iz dla nich raczej duza jestem ![]() ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Poszukam zaraz i Ci podam
Znalazłam: BURDA Duże jest piękne nr 1/2011 str.14-18 --- Ostatnio edytowane 2013-03-05 17:43:51 przez Milaczek --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Milaczku - 170 cm to nie jest przeciętny wzrost ![]() Poza tym - tabele burdowe są dla osób o wzroście 164, więc jesteś o rozmiar wyższa. Nie przenosi sie to na objętości, o nie. Po prostu - rozmiarówka zmienia się co 6 cm i za dawnych, dobrych czasów, kiedy w sklepach można było dostać tę sama bluzkę czy płaszcz - ale dla różnych wzrostów - to tak to właśnie "leciało" - 158-164-170-176. Dawne czasy, głęboka komuna, niby nic w sklepach nie było /akurat - niczego to nie było raptem przez parę lat dochodzenia do wolności/ - a tak się właśnie kupowało. Ten sam płaszcz na przynajmniej 3 wzrosty. Do tego parę rozmiarów. Czy jest to na dzisiejszy dzień wyobrażalne? Bo brzmi trochę jak z bajki, ale tak było... I trzeba się przemierzyć i porównać z tabelką. Potem nanieść poprawki na wykrój. Brzmi niby strasznie, ale straszne nie jest. Kiedy pozna się swoje proporcje i różnice w stosunku do tego, co w tabelce, to korekty robi się "z automatu". Na niemieckiej stronie Burdy jest więcej przykładów. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
|
|
Też mam 170 cm wzrostu. Moje rozmiary też są "duże" 115-90-122. Mój wysoki stan też jest komplikujący bo jak biust i biodra są dobre to stan pod piersiami ![]() ![]() ________________________________________________________
Mowa szczera trwa wiecznie,
lecz fałszywa tylko chwilę. -Salomon- |
|
Stały Bywalec
|
|
Ja zawsze miałam problem z rozmiarówką z Burdy. Przykładowo ostatnio szyłam dla siostry sukienkę z Burdy Szycie krok po kroku. Z tabeli jak nic wyszedł rozmiar 38 (z resztą ten nosi). Po pierwszej przymiarce zwężałam sukienkę do 34 a na koniec jeszcze zwężałam tył o dobre 3 cm. Ok, zdarza się. Ale teraz szyję dla siostry szorty z "normalnej" Burdy i już się okazało, że 38 będzie za małe. Paranoja ![]() ________________________________________________________
Moda w praktyce - senczyna.com |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.