Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 19:00:29 Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Dziewczęta i chłopcy, jestem zdesperowana i zwracam się do Was o pomoc.
Korzystam z VI wydania książki Hanus i w jestem w trakcie rysowania formy bluzki podstawowej rys. 39 str. 56. Utknęłam w miejscu. Nie potrafię wyznaczyć punktu 28. Czy on jest na przedłużeniu linii 36-26? A może inaczej, może od punktu 26 należy poprowadzić w dół linię prostopadłą do linii 3-9? Pomóżcie. --- Ostatnio edytowane 2013-09-05 19:01:32 przez Natalia_ --- --- Ostatnio edytowane 2013-09-05 19:07:01 przez Natalia_ --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 20:28:19 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Hm, wg tej książki tłumaczy wykonanie bluzki podstawowej pewna dama tutaj
http://kobietaszyje.blogspot.com/2013/04/robimy-schemat-bluzki-bazowej.html i w następnych dwóch postach, może będzie pomocne. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 20:33:27 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Znam ten wpis. Był bardzo pomocny, ale nie znalazłam tam informacji jak się uzyskuje punkt 28.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 20:43:52 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Szkoda. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 21:37:54 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Mam to samo wydanie "Kulis..."
Punkt 28 na przodzie bluzki wyznaczamy od punktu 27 do 28 - według opisu jest to wysokość gorsu i wynosi 24 cm. Tyle tylko, że należy poprawić na rysunku błędnie opisany punkt - powinno być 27 a jest 21. Na rysunku tyłu jest też punkt 21 i ten koresponduje z punktami 19, 20, 22. Punkty są po kolei i jest to logiczne. ![]() Fides --- Ostatnio edytowane 2013-10-18 05:21:18 przez Fides --- |
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 21:50:43 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
W moim przypadku 28 wypada powyżej 26 i co teraz?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 22:04:06 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Przy założeniu, że 28 u mnie jest powyżej 26, to oś zaszewki środkowej przodu należy poprowadzić od 26 do dołu bluzki i oś ma być równoległa do linii 11-40?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 23:46:04 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Znalazłam twierdzącą odpowiedź na moje ostatnie pytanie.
Jeszcze punkt 53. Czy punkt 53 wypada w miejscu gdzie linia pomocnicza poprowadzona z 50 do 10a przecina oś zaszewki środkowej przodu? |
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-05 23:55:06 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Na stronie 59 w pierwszej kolumnie, w połowie strony jest napisane: "Głębokość zaszewki bocznej (w domyśle zaszewki bocznej przodu) jest jednak mniejsza od głębokości zaszewki środkowej (pod gorsem) o 0,5 cm." Rozumiem, że jest to błąd i zamiast 0,5 cm powinno być 1 cm. Na stronie 60 jest napisane "Zaszewka boczna jest płytsza o 1 cm od zaszewki środkowej".
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2013-09-08 16:49:11 Re: Bluzka podstawowa, konstrukcja wg Zofii Hanus "Kulisy kroju i szycia. Spódnice i bluzki" wydanie VI z 1989 r. - pytania dot. wykonania tej konstrukcji
|
Przeanalizowalam opis i rysunki dot. punktu 28 i doszlam do takich samych wnioskow jak opisane powyzej. Czyli blad w numeracji rysunku. Ale nie wiem, dla czego ten punkt wyszedl Ci powyzej pktu 26 czy masz plytsza zaszewke?
A co do punktu opisu, dotyczacego zaszewek bocznych:jest chyba tak jak piszesz. Tzn. logicznie byloby w ten wlasnie sposob. Jeszcze punkt 53. Czy punkt 53 wypada w miejscu gdzie linia pomocnicza poprowadzona z 50 do 10a przecina oś zaszewki środkowej przodu? Tak wynikaloby z rysunku; przy zalozeniu obnizenia punktu 10a od 10 o ten 1cm (w/g opisu). Wydaje mi siet tez,iz ten opis i rysunki byly chyba powielane bez zmian przez wszystkie wydania, bo ja mam inne niz Twoje, ale bledy sa TE SAME. W samym opisie jest MNOSTWO literowek, tak ze sadze, ze nikt tak na prawde nie sprawdzal tego tekstu przed publikacja, byc moze bledy wkradly sie podczas skladu? Niesmialo sadze, ze NIKT (poza nami?!!) nie bawil sie w konstrukcje przy uzyciu tych ksiazek, albo inaczej; robil te konstrukcje przy pomocy nauczycieli, na kursach kroju i szycia, a sama ksiazka byla tylko swoistym "dodatkiem" do kursu. ________________________________________________________
pozdrawiam,
Anna |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.