Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
A ja jestem samoukiem, szyjącym od 35 lat. Buduję swoją arkę ![]() ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jeśli chodzi o opisy z burdy lub innych czasopism to ich nie czytam, jesli mam odbitą foremkę i rysunek gotowego wykroju to wiadomo co z czym pozszywać. A nauka no cóż człowiek się uczy całe zycie a najlepiej przez "podglądanie" innych
|
|
Świeżynek
![]() |
|
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jak na razie ja też jestem samoukiem, metoda prób i błędów jest fascynująca
![]() ![]() Powracając do tematu, mimo niezawodnej metody PiB (prób i błędów) nie pogardziłabym dobrze wyłożoną wiedzą przez kogoś doświadczonego ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Szyj jak najwięcej i nie zrażaj się jak ci nie wyjdzie! ja zaczynałam od szycia -dla lalek(Barbie)-w wieku 7 lat, były kiedyś takie wykroje do kupienia, nawet można je kupić czasem na Alegro
![]() Sama dojdziesz do wszystkiego sama, pomału.... ja spierniczyłam chyba z 5 żakietów zanim wyszedł mi porządnie, tak więc, spokojnie. ![]() ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Pierwsza marynarka, też jeszcze przede mną - jakoś nie wiedzieć czemu przeraża mnie podszewka
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przy żakiecie najwięcej miałam problemów .... z wszyciem kieszeni wpuszczanych (do środka) . O dziwo najłatwiej mi szło wszywanie rękawów (tutaj ukłon w stronę mojej Mamy i Babci,które podpowiedziały mi jak to robić aby było pięknie ![]() ![]() ________________________________________________________
"W żadnym wieku nie powinieneś się wstydzić tego, czego nie wiesz, ponieważ zamiłowanie do nauk i zajmowanie się nimi nie ogranicza się do czasów szkolnych, lecz kończy się z życiem." (Szymon Marycki,1551) |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Rękawy to już w ogóle. Do tej pory wdawałam tylko krótkie...Czyli na pierwszy wykrój marynarki szukać takiej bez kieszeni? Zapamiętane
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam, ja również jestem początkującym samoukiem. Uczyłam się podstaw i podglądalam szycie na you tubie. Trochę teściowa krawcowa podpowiedziała, a reszta z książek. I tutaj z ręką na sercu polecam Wielka księga szycia i Proste i modne szycie Łucznika. Zamawiałam na jakimś sklepie z akcesoriami do szycia. Zwłaszcza proste i modne szycie jest dobre dla samouków, bo są tutaj wszystkie podstawy jak zacząć szyć i dokładne instrukcje jak wszyc każdy rodzaj rękawa, każdy ścieg jest opisany. Pokazane jest jak wszywać do róznych rzeczy podszewkę itd. Takie mini kompendium wiedzy na temat szycia. Z mojego doświadczenia napiszę, ze warto od razu zamówić sobie manekina krawieckiego, mi bardzo ułatwił pracę, poniewaz jest stabilny a nanoszenie poprawek na sobie przy lustrze było koszmarem i wiązało się z ciągłym pruciem. A tak wrzucam sukienkę na swój rozmiar manekina i od razu zaznaczam poprawki. Pewnie nie jest to konieczne, ale mi bardzo ułatwiło pierwsze próby szycia
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Nie wiem czy ktoś pisał o tej ksiązce, ale mnie zachęciła do kupna recenzja forumowiczki-
http://myszkimamy.blogspot.com/search?q=abc ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.