Wersja do druku

5 stron: < 1 2 3 4 5

Stara Gwardia
Chyba jednak zestaw do juki ma grubsze ząbki i większy otwór na igłę. Jeżeli jest możliwość zastosowania cieńszych nici w bębenku np 80 to trzeba spróbować ,Nici 30,20 grube więc nie wiem czy pomogą igły kulkowe żeby nie uszkodzić metki.
Świeżynek
po wielu trudach jednak poprosiłam okolicznego mechanika od maszyn przemysłowych o pomoc w ocenie czy to kwestia maszyny ustawień czy materiału. Choć wizyta była bardzo krótka stwierdził iż jest to po prostu materiał gdzie splot nie pozwala na idealnie prosty szew dlatego czasami "zjeżdża" na boki od spodu tkaniny... ustawienie maszyny podobno jest ok, nie jestem ekspertem ale jakoś szybko mu to poszło... zapomniałam jednak zapytać o to gdzie umiejscowione jest coś co przedstawia załączony obrazek. Więc jeśli ktokolwiek jest mi w stanie wskazać dobry kierunek..... mam problem bo wydaje mi śię że maszyna nie do końca właśnie jest ustawiona wg tego co zawarte jest w instrukcji... czyli w momencie gdy stopka dociskowa opada na płytke oczko igły nie znajduje się jak na załączonym obrazku natomiast jest nieco powyżej stopki dociskowej... zielono mi.... gdzież jest ta krzywka podawania górnego....

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Proszę zrobić kilka zdjęć z tylnej części maszyny ,możliwe że tam znajdują się niektóre regulacje.
Świeżynek
na początku właśnie myślałam że to jest tylna część maszyny (lewa strona)... gdzie reguluje się synchronizację w czasie podawania a położeniem igły... choć do końca nie jestem pewna... ktoś nakierował mnie na szukanie tej części od spodu maszyny, dlatego dołączam też zdjęcia też od spodu...nie wiem czy wszystko jest wystarczająco widoczne.
Mam problem ponieważ długość ściegu w przód różni się od ściegu wstecz, w przód jest minimalnie dłuższy wstacz krótszy.

--- Ostatnio edytowane 2015-11-02 18:50:28 przez Partycja ---

Załączone obrazy

Stara Gwardia
Proszę jeszcze zrobić zdjęcie z całej tylnej części maszyny.Oczywiście tylko z głowicy ,bez stołu.
Świeżynek
tył maszyny....jeśli jest niewystarczający/niewyraźny mogę poddać zdjęcie "obróbce" :P

Załączone obrazy

Stara Gwardia
Jeżeli chodzi o pierwsze ustawienie tzn górny koniec oczka igły i stopka to wydaje mi się że regulacji dokonuje się gdzieś w miejscu zaznaczonym strzałką.Ale nie jestem pewien,nie miałem do czynienia z maszyną tego typu. Gdy bym miał maszynę koł siebie to było by łatwiej

Załączone obrazy

Stara Gwardia
Jutro poszukam, może znajdę tę krzywkę. (Wykasowałam zdjęcie, nie chcę nikogo wprowadzać w błąd, Ciebie też nie).

--- Ostatnio edytowane 2015-11-02 22:09:11 przez Fides ---

Edit:
Dodałam zdjęcie : )

--- Ostatnio edytowane 2015-11-03 00:40:15 przez Fides ---
Załączniki
Świeżynek
Dziękuję serdecznie za szegółowe wyjaśnienia ... trochę czasu minęło od tego problemu .. nie ma to jak przerwa i na swieżo podejść do wszystkiego. Poszukiwania zakonczyły się sukcesem dzięki kolejnej instrukcji do JUKI gdzie znalazłam bardziej szczegółowy rysunek przedstawiający poszukiwane śruby nastawcze na krzywce podawania górnego. Że też wcześńiej nie wpadłam na pomysł obserwacji maszyny od wewnatrz przez otwory na jej górnej części, tam gdzie znajdują się gumowe "zaślepki". Maszynę w miarę udało mi się wyregulować i dziękuję za wszystkie porady! i oczywiście załączam gdzież ja to w końcu znalazłam:)
Pojawił się niestety kolejny problem ze szwem:bezradny::beczy: Tak jak do tej pory w miarę mi się szyło nagle zaczęły pojawiać się takie małe luźniejsze oczka na górnej części materiału ale tylko od czasu do czasu, raz mniejsze raz większe jak na załączonym obrazku ... starałam się wyregulować ponownie chwytacz względem igły ale wciąż od czasu do czasu przy dłuższym szyciu nadal pojawiają się małe oczka ...od spodu wszystko jest ok. Czy ktoś ma jakaś radę. z góry dziękuję.

Załączone obrazy

5 stron: < 1 2 3 4 5

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.