Wersja do druku

83 strony: « < 25 26 27 28 29 30 31 > »

Krawiec-Filozof
Ha! Nie spodziewałyście się chyba, że Dior w takim filmiku zdradzi swoje sekrety warsztatowe? :)
On pewnie używa jakichś super-tajnych i eksperymentalnych barwideł, w dodatku robionych na zamówienie.
Ale na rynku jest pełno różnych farb do skóry - od wodnych, przez pokostowe, poliuretanowe, do akrylowych.
Wystarczy wpisać w gugiel "farby do skór".:)
Tylko, że w przypadku skaju raczej się nie sprawdzą, bo to przecież miękki rodzaj vinylu i raczej nic w niego nie wsiąka... A biorąc pod uwagę ciągłe wyginanie i obcieranie brzegów torby - z trwałością może być różnie...
Mój chłopski rozum podpowiada jakieś farby na rozpuszczalnikach reagujących z vinylem (może np. acetonowych, nitro, toluenowych?), aby związać farbę z powierzchnią, ale trzeba by porobić eksperymenty, czy farba nie rozpuszcza i nie matowi skaju...
Tak czy owak - śmierdząca sprawa...:) I to mocno...
https://www.facebook.com/Zibiasz
Stara Gwardia
no tak, ta farba na filmiku wygląda inaczej. Jest rzadka i wsiąka. Farby do rantów to na mój rozum taka guma w płynie, nie wsiąka tylko pokrywa brzeg. No ale to mi się tylko tak wydaje bo mimo, że kiedyś o tym czytałam, to nigdy takiej farby nie kupiłam. Myślę, że do skaju, z którego my szyjemy, się nie nada. Za cienkie są. Ale kiedyś planuję zakupić właśnie po to, żeby sobie poeksperymentować :D
Też kiedyś czytałam o tych gumowanych farbą brzegach właśnie. Tylko, że jak zaczęłam szukać jak się dokładnie nazywa, to każdy swoje chwalił, czyjeś krytykował i w końcu niczego konkretnego się nie doszukałam.
Czy to może być ta szewska farba do rantów? Jak jest ładna szeleczka np. z dwóch warstw skaju, no to ciekawe jak by to wyglądało. Przecież sklepowe torebki ze skaju tez mają czymś takim brzeg przejechany, właśnie jakby gumowy (swoje torebki skubałam w celach eksperymentalnych) :)

--- Ostatnio edytowane 2015-04-11 17:48:18 przez mmstycha ---
Ja też szukam już od dłuższego czasu czegoś takiego. Pytam w specjalistycznych hurtowniach ze skajami i tylko się na mnie patrzą jak na wariatkę. Jedna pani powiedziała, że nie ma czegoś takiego do eko-skóry. Mają tylko lak do skóry naturalnej, której ja nie używam. No i jest drogi- kilkadziesiąt zł za litr. Ale, jak już ktoś wcześniej zauważył- do eko-skóry się nie nada, bo nie wsiąknie i nie zwiąże. Co prawda na chińskich torebkach jest właśnie coś takiego na krawędziach, ale u nas w Polsce nie wiedzą co to jest i gdzie to kupić... nadzieja się we mnie pojawiła po przeczytaniu porady Zibiasza, myślę, że własnie w tę stronę trzeba by iść - czyli przede mną eksperymenty.
Stara Gwardia
Przedstawiam kopertówkę, która się nie marszczy :D

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!
Stara Gwardia
Aha, a wracając do tematu farb to chyba zmieniam zdanie. Dziś według mnie farba do rantów jednak też jest płynna i wsiąka. To chyba nie tak guma, o której myślałam :)
A poważnie- cycuś glancuś i mucha nie siada:okok:.
Pytanie mam- jak się trzymają te "krokodylki" czy tam jak to nazwać do mocowania paska? Porządnie się toto zaczepia i trzyma? Korciło mnie żeby sobie zamówić, ale bałam się,że mi to zaraz odpadnie.
daj tu foto tej cudnej jeansowej nerki <3

83 strony: « < 25 26 27 28 29 30 31 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.