55 stron: « < 43 44 45 46 47 48 49 > »
Krawiec-Filozof
![]() |
2016-01-10 08:39:46 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
Mnie się wydaje, że to jest dobra praktyka i nastawiona właśnie przyjaźnie do klienta, bo zmniejsza "minimalkę" do 0,5 m. Przedtem "minimalką" był 1 m bieżący i niezależnie od tego, jaki skraweczek materiału potrzebujesz - trzeba było kupić co najmniej metr. Teraz można kupić pół metra. No poniżej to już nikt się nie będzie bawił, bo koszt przesyłki przekroczy koszt zakupu... Nie mówiąc o masie czynności z tym związanych - trzeba materiał odnaleźć na półce, zdjąć, odmierzyć, przyciąć, odłożyć materiał na półkę, znaleźć zamówienie, zaadresować kopertę, wypisać potwierdzenie nadania, wysłać.
Niby nic, ale kilka minut zabiera. I takich przesyłek w godzinę można skompletować 15. Albo kilka dużych na wiele metrów. Dostrzegasz różnicę? Tylko powinno to być jasno, wyraźnie opisane na stronie sprzedającego. Ale jeśli przy materiale widzisz cenę za 1szt., a nie za 1 mb - to już z automatu wiadomo, ze to nie cena metra i wtedy zaczynasz szukać na stronie informacji odnośnie tej umownej sztuki. Np. drukarnie wielkoformatowe podają cenę minimalki za 1 m kw. i jeśli nawet wydrukujesz sobie znaczek 0,5x0,5 m - to i tak zapłacisz za metr. To jest granica opłacalności. I tak dobrze, jeśli to jest 1 m kw, bo zdarzają się większe minimalki. ________________________________________________________
Maszyna do szycia składa się z:
1. maszyny zasadniczej 2. maszynisty https://www.facebook.com/Zibiasz |
|
Pogromca spamerów
![]() |
2016-01-10 10:13:31 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
ja jak to widze, to od razu opuszczam sklep
te praktyki chyba z allegro wzieli ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
2016-01-10 10:31:58 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
Na początku się temu dziwiłam, ale rzeczywiście może być tak, jak mówi Zibi. Albo ustawienia techniczne sklepu czy platformy online takie są i nic się nie poradzi. Ja nie bojkotuję takich sklepów, bo i tak zazwyczaj kupuję wielokrotność pół metra. Zależy jedynie, jak wychodzi cena za metr.
|
|
Stały Bywalec
![]() |
2016-01-10 14:26:46 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
Dostrzegam i zawsze dostrzegałam ![]() Napisałam kompletnie o czymś innym, mianowicie o podawaniu rzetelnej informacji o cenie towaru. Homosapiensy z XX wieku w Polsce raczej są nauczone, że cena- w przypadku towaru liczonego jako długość- jest podawana za jednostkę podstawową, którą w naszym układzie (SI) jest metr bieżący. A tu serwuje się różne wynalazki w postaci 1 sztuki czy coś.. Tak, wiem, znak naszych czasów.. dlatego nie obrażam się na te sklepy, bo pewnie za chwilę nie będę miała gdzie kupować ![]() No, to pokrzyczałam sobie, idę na zakupy- tym razem dzianina ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2016-01-10 16:46:10 przez thetutuowl --- ________________________________________________________
tutu |
|
Zaaklimatyzowany
|
2016-01-10 15:30:08 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
O wiele bardziej irytuje mnie optyczne zawyżanie "gramatury" przez podawanie jej w g/mb zamiast g/m2.
Denerwujące są braki w opisach składu i sposobu użytkowania. A sztuka to sztuka i wiadomo od razu, że trzeba sprawdzić w opisie, ile ta "sztuka" wynosi. Raz sztuką będzie metr czy pół, raz szerokość raportu, a innym razem belka. --- Ostatnio edytowane 2016-01-10 15:31:12 przez Lotokot --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
2016-01-10 19:08:36 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
Czasem nie ma informacjo o tej "sztuce" i można się o tym dowiedzieć dopiero sprawdzając zawartość koszyka... Któryś sklep tak miał, było to strasznie wkurzające...
Na szczęście rzadko kupuję w sklepach internetowych. A co do opłacalności... Klient decyduje, czy mu się opłaci, bo może być i tak, że mimo dołożenia kosztów wysyłki - za 20 cm ściągacza zapłaci mniej iż w jedynym w jego okolicy sklepie stacjonarnym... Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
|
2016-01-10 23:13:30 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
Ja mam pierdyliard sklepów stacjonarnych w okolicy, a i tak opłaca mi się kupować przez net
![]() Nawet jeśli mam kupić więcej niż potrzebuję, czyli np. te nieszczęsne pół metra zamiast 20 cm. Inna sprawa, że zazwyczaj i tak potrzebuję więcej.
A to faktycznie też bym się wkurzyła. Ja jakoś nie kojarzę, żebym się kiedyś z tym spotkała (jeśli tak, to pewnie opuściłam sklep bez kupowania). |
|
Świeżynek
![]() |
2016-02-02 09:43:10 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
jakie polecacie sklepy internetowe?
chodzi mi głównie o bawełnę i o ilości hurtowe ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
2016-07-03 15:41:35 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
Witam serdecznie,
powiedzcie mi proszę, gdzie we Wrocławiu mogę zakupić gipiurę białą na suknię? byłam już w kilku hurtowniach <ślubnych > ale tam nie mają gipiury białej tylko koronki albo gipiurę na podkładzie. Mnie zaś interesuje sama gipiura biała. z góry dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam |
|
Świeżynek
![]() |
2016-07-06 09:16:12 Re: Zakup tkanin i dodatków krawickich - polecane sklepy i sprawdzeni sprzedawcy z allegro
|
Jest już kilka sklepów, gdzie można kupować od 10 cm bieżących, co dla patchworkujących jest idealnym rozwiązaniem, jednakowoż uważam że cena powinna by podana w metrach, wtedy też łatwiej obliczyć cenę 0,1 m itd. Fajnie że mogą uciąć mniej ale praktyka jest dziwna. Choć u nas w wiejskim sklepiku zaczęto wypisywać ceny iesa za 100 g a nie za 1 kg jak do tej pory, jakaś rewolucja... ________________________________________________________
www.popatchnatoblogspot.com |
55 stron: « < 43 44 45 46 47 48 49 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.