59 stron: « < 24 25 26 27 28 29 30 > »
|
Stały Bywalec
|
|
|
No wlasnie sama nie wiem
napewno musze kupic : nici,zapasowe igly rozne bo mam igle podwojna i 3 igly nr.90, mam prójke z pedzelkiem,maluski wstryskiwacz oliwy ale chyba to wystarczy,srubokret i stopki. Ja to musze kupic takie podstawowe rzeczy od szpilek,metra,kredy,ostre nozyczki itp A ja myslalam ze przydatna jest stopka do marszczenia W zestawie jest stopka:uniwersalna,do zamka blyskawicznego,obszywanie dziurek,przyszywanie guzikow i jakies scieg kryty -stopka ze sróbka tyle podpatrzylam co mam w woreczku Jade teraz do urzedu ,pewnie jutro siade do maszynki bo dzisiaj zalatana jest a i w domu mam SAJGGON. Ale sie ciesze ,moze czasem mam słomiany zapał i wiem ze napewno nie bede szyla super sukienek ale zawsze cos dzieciom naprawie |
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Na poczatek nie musisz zadnych stopek kupowac. Lepiej troszke poszyc i samemu sie przekonac, jakie beda Tobie potrzebne. Po co maja potem lezec. Ja uniwersalna to zamieniam praktycznie tylko na stopke do sciegu overlovkowego i do wszywania zamka krytego. ________________________________________________________
|
|
|
Stały Bywalec
|
|
|
a powiedz mi prosze jakbym po poduczeniu chciala uszyc dla córci zwykla spodniczke taka z gumka w pasie i do tego marszczoan-ale nie pliski
|
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
Ja na starym Łuczniku rozluźniałam nitkę w bembenku , przeszywałam mniej więcej 0,5 cm od brzegu i pozostawiałam dłuższe nitki na końcach, nie mocując zakończenia .Następnie pociąga się delikatnie niteczkę i marszczy według uznania.Stopka uniwersalna , tylko ścieg jak najdłuższy ( bardzo rzadki ).Do tego doszywasz paseczek ( tunel) odpowiedniej długości, aby swobodnie spódniczka przechodziła.Na łączeniu pozostawiasz kawałek na wciągnięcie gumki i gotowe.Sposoby wszywania są różne ale taki najprostszy, to dwa końce paseczka zszyć z umarszczoną spódniczką, chowając nitkę marszczenia.Następnie wszystko razem obrzucić.Paseczek powinien być nieco szerszy od gumki.
Można również wykroić o wiele szerszą spódniczkę, górę obrzucić, zawinąć do wewnątrz nieco więcej od szerokości gumki.Ładnie prosto przestębnować ( stworzyć tunel) i agrafką wciągnąć gumeczkę |
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Najprostsza spodniczka to kawal prostokata zlozonego na pol i zeszytego na boku. Szew obrzucic, potem gorę spodniczki zawinąc do srodka i zrobic tunel, przeszyc - prostym sciegiem ale zygzakiem szeroko ustawionym tez bedzie ladnie. Zostawic niezszyte jakies 4 cm, wciagnac gume odpowiedniej dlugosci, zszyc gume i zaszyc dziure. Jeszcze tylko podwinąc dol i gotowe A propos nozyczek, jak kupowalam maszyne w lidlu, to byly zestawy krawieckie po 16 zl i tam byly nozyczki, szpulki zapasowe, szpileczki, centymetr, jakies agrafki, igly do dzinsu,i jeszcze jakies duperele. Do tego dokupilam sobie jeszcze jedne nozyce po 7 zl. Teraz mam dwie pary, ale tną naprawde super kazda tkanine. Magnusia, ja w Silverce tez tak szyje jak potrzeba, ale nie rozluzniam nitki w bebenku, tylko ustawiam dlugosc sciegu na maxa, i potem sciagam dolna nitkę. Szyje teraz sukienke z marszczeniami z boku na calej dlugosci i wlasnie tak robie marszczenie. MImo ze mam stopke do marszczenia, to tak mi jakos prosciej. Zwiazuje koncowki i jeszcze raz przeszywam juz gestym sciegiem. To jest dobry sposob tez na wszywanie rekawa, ktory ma dosc duza glowke, bo ladnie sie zmarszczy i mozna wszyc. --- Ostatnio edytowane 2012-02-22 14:32:06 przez monikowo --- ________________________________________________________
|
|
|
Stały Bywalec
|
|
|
No wlasnie chodzilo mi o to,ze jakims sciegiem sie szyje i potem pociaga za niteczki i samo sie marszczy
|
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tylko i wylacznie scieg prosty. W Silverce dlugosc sciegu ustawiasz maksymalnie, na 4. Zostawiasz dluzsze nitki jak zaczynasz szyc i jak konczysz. NIe zakanczasz. Rozdzielasz deliktanie nitki i pociagasz z ,,uczuciem"tę od dolu. JA sciagam do polowy od jednej strony ido polowy od drugiej. Potem trzeba zawiazac i przeszyc jeszcze raz normalnym sciegiem. JA dodatkowo przyszywam jaks tasiemke, albo waski pasek tkaniny, zeby marszczenia sie nie przesuwaly. ________________________________________________________
|
|
|
Świeżynek
![]() |
|
|
Bardzo mnie intryguje w Slverce stopka do wszywania suwaków.Na szybko ją wypróbowałam i zauważyłam,że prawa strona stopki szyje bardzo blisko zgrubienia i wydaje mi się ,że będzie można nią wszyć suwak kryty.
Może któraś z Pań już próbowała wszywać taki suwak tą stopką. Na pewno spróbuję jak będę miała czas. |
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
|
Ja zamki kryte wszywalam polstopka, albo taką specjalną w ksztacie litery E - mam ja od niedawna. Ta stopka dolaczona do Silverki jest do wszywania zwyklych zamkow, nie krytych. NIe mozna podjechac wystarczajaco blisko i w rezultacie kryty zamek wcale nie jest ukryty. ________________________________________________________
|
|
|
Stały Bywalec
|
|
|
Nie wiem jakie sa wasze wrażenia ale ja jest zadowolona,stwierdzam ze jak na razie wystarczy mi scieg prosty A ,zygzagowy B,do cerowania C,moze skusze sie na podwojda igle F. Probowałam sciegow na S1 i S2 ale jakos na razie chyba nie sa za bardzo mi potrzebne. Jedynie mam problem z sciegiem owerlokowym E,F-S1,S2,,probowalam obrzucic brzeg materialu na F S1 i jakos marnie mi to wychodzi owszem jak tym sciegiem zszywalam dwa konce materialu to było dobrze,,ale jak juz chcialam tylko wykonczyc siąpiaca sie jedna warstwe to mi krzywo idzie Ale zabieram sie dzisiaj za naprawianie:zacerowac dziure w spodniach,skrocic i wykonczyc srekawy w bluzeczkach,skrocic spodnie i wykonczyc A jak tam wasze wzmagania? Z czego najbardziej korzystacie? ps.zastanawiam sie jeszce nad znakiem kropki nad sciegami ,dziwnym wzorem na pokretle wyboru sciegu bo sa tam 3 pionowe rysunki jakby pozycjonowanie igly oraz na pokretle szerokosci sciegu wzor kropki w kóleczku gdzie kropka jest raz po lewej,po prawej lub po srodku kółeczka |
59 stron: « < 24 25 26 27 28 29 30 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.

acebook