Wersja do druku

59 stron: « < 24 25 26 27 28 29 30 > »

Stały Bywalec
No wlasnie sama nie wiem :)
napewno musze kupic : nici,zapasowe igly rozne bo mam igle podwojna i 3 igly nr.90, mam prójke z pedzelkiem,maluski wstryskiwacz oliwy ale chyba to wystarczy,srubokret i stopki.
Ja to musze kupic takie podstawowe rzeczy od szpilek,metra,kredy,ostre nozyczki itp :)

A ja myslalam ze przydatna jest stopka do marszczenia :):) ze sobie zmarszcze material na spodnice dla corki dodam pas z goma i heja.
W zestawie jest stopka:uniwersalna,do zamka blyskawicznego,obszywanie dziurek,przyszywanie guzikow i jakies scieg kryty -stopka ze sróbka :)
tyle podpatrzylam co mam w woreczku :)
Jade teraz do urzedu ,pewnie jutro siade do maszynki bo dzisiaj zalatana jest a i w domu mam SAJGGON.
Ale sie ciesze ,moze czasem mam słomiany zapał i wiem ze napewno nie bede szyla super sukienek ale zawsze cos dzieciom naprawie :)

Stara Gwardia
Na poczatek nie musisz zadnych stopek kupowac. Lepiej troszke poszyc i samemu sie przekonac, jakie beda Tobie potrzebne. Po co maja potem lezec. Ja uniwersalna to zamieniam praktycznie tylko na stopke do sciegu overlovkowego i do wszywania zamka krytego.
a powiedz mi prosze jakbym po poduczeniu chciala uszyc dla córci zwykla spodniczke taka z gumka w pasie i do tego marszczoan-ale nie pliski :) to jakie stopki uzyć? W jaki sposob zrobic marszczenie :)tylko nie recznie :)
Świeżynek
Ja na starym Łuczniku rozluźniałam nitkę w bembenku , przeszywałam mniej więcej 0,5 cm od brzegu i pozostawiałam dłuższe nitki na końcach, nie mocując zakończenia .Następnie pociąga się delikatnie niteczkę i marszczy według uznania.Stopka uniwersalna , tylko ścieg jak najdłuższy ( bardzo rzadki ).Do tego doszywasz paseczek ( tunel) odpowiedniej długości, aby swobodnie spódniczka przechodziła.Na łączeniu pozostawiasz kawałek na wciągnięcie gumki i gotowe.Sposoby wszywania są różne ale taki najprostszy, to dwa końce paseczka zszyć z umarszczoną spódniczką, chowając nitkę marszczenia.Następnie wszystko razem obrzucić.Paseczek powinien być nieco szerszy od gumki.
Można również wykroić o wiele szerszą spódniczkę, górę obrzucić, zawinąć do wewnątrz nieco więcej od szerokości gumki.Ładnie prosto przestębnować ( stworzyć tunel) i agrafką wciągnąć gumeczkę :)
Stara Gwardia
Najprostsza spodniczka to kawal prostokata zlozonego na pol i zeszytego na boku. Szew obrzucic, potem gorę spodniczki zawinąc do srodka i zrobic tunel, przeszyc - prostym sciegiem ale zygzakiem szeroko ustawionym tez bedzie ladnie. Zostawic niezszyte jakies 4 cm, wciagnac gume odpowiedniej dlugosci, zszyc gume i zaszyc dziure. Jeszcze tylko podwinąc dol i gotowe:)

A propos nozyczek, jak kupowalam maszyne w lidlu, to byly zestawy krawieckie po 16 zl i tam byly nozyczki, szpulki zapasowe, szpileczki, centymetr, jakies agrafki, igly do dzinsu,i jeszcze jakies duperele. Do tego dokupilam sobie jeszcze jedne nozyce po 7 zl. Teraz mam dwie pary, ale tną naprawde super kazda tkanine.

Magnusia, ja w Silverce tez tak szyje jak potrzeba, ale nie rozluzniam nitki w bebenku, tylko ustawiam dlugosc sciegu na maxa, i potem sciagam dolna nitkę. Szyje teraz sukienke z marszczeniami z boku na calej dlugosci i wlasnie tak robie marszczenie. MImo ze mam stopke do marszczenia, to tak mi jakos prosciej. Zwiazuje koncowki i jeszcze raz przeszywam juz gestym sciegiem. To jest dobry sposob tez na wszywanie rekawa, ktory ma dosc duza glowke, bo ladnie sie zmarszczy i mozna wszyc.

--- Ostatnio edytowane 2012-02-22 14:32:06 przez monikowo ---
Stara Gwardia
No wlasnie chodzilo mi o to,ze jakims sciegiem sie szyje i potem pociaga za niteczki i samo sie marszczy :)
Tylko i wylacznie scieg prosty. W Silverce dlugosc sciegu ustawiasz maksymalnie, na 4. Zostawiasz dluzsze nitki jak zaczynasz szyc i jak konczysz. NIe zakanczasz. Rozdzielasz deliktanie nitki i pociagasz z ,,uczuciem"tę od dolu. JA sciagam do polowy od jednej strony ido polowy od drugiej. Potem trzeba zawiazac i przeszyc jeszcze raz normalnym sciegiem. JA dodatkowo przyszywam jaks tasiemke, albo waski pasek tkaniny, zeby marszczenia sie nie przesuwaly.
Bardzo mnie intryguje w Slverce stopka do wszywania suwaków.Na szybko ją wypróbowałam i zauważyłam,że prawa strona stopki szyje bardzo blisko zgrubienia i wydaje mi się ,że będzie można nią wszyć suwak kryty.
Może któraś z Pań już próbowała wszywać taki suwak tą stopką.
Na pewno spróbuję jak będę miała czas.
Stara Gwardia
Ja zamki kryte wszywalam polstopka, albo taką specjalną w ksztacie litery E - mam ja od niedawna. Ta stopka dolaczona do Silverki jest do wszywania zwyklych zamkow, nie krytych. NIe mozna podjechac wystarczajaco blisko i w rezultacie kryty zamek wcale nie jest ukryty.
Nie wiem jakie sa wasze wrażenia ale ja jest zadowolona,stwierdzam ze jak na razie wystarczy mi scieg prosty A ,zygzagowy B,do cerowania C,moze skusze sie na podwojda igle F.
Probowałam sciegow na S1 i S2 ale jakos na razie chyba nie sa za bardzo mi potrzebne.
Jedynie mam problem z sciegiem owerlokowym E,F-S1,S2,,probowalam obrzucic brzeg materialu na F S1 i jakos marnie mi to wychodzi :(:(
owszem jak tym sciegiem zszywalam dwa konce materialu to było dobrze,,ale jak juz chcialam tylko wykonczyc siąpiaca sie jedna warstwe to mi krzywo idzie :):) pewnie brak wprawy:rotfl::rotfl:
Ale zabieram sie dzisiaj za naprawianie:zacerowac dziure w spodniach,skrocic i wykonczyc srekawy w bluzeczkach,skrocic spodnie i wykonczyc :)

A jak tam wasze wzmagania? Z czego najbardziej korzystacie?

ps.zastanawiam sie jeszce nad znakiem kropki nad sciegami ,dziwnym wzorem na pokretle wyboru sciegu bo sa tam 3 pionowe rysunki jakby pozycjonowanie igly oraz na pokretle szerokosci sciegu wzor kropki w kóleczku gdzie kropka jest raz po lewej,po prawej lub po srodku kółeczka :)

59 stron: « < 24 25 26 27 28 29 30 > »

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.