37 stron: « < 30 31 32 33 34 35 36 > »
Stara Gwardia
|
|
Bardzo mnie to zaciekawiło, bo zapas znikających się kończy(dostałam kilka w gratisie kiedyś), a rzeczywiście dość lipne są i raczej ich nie kupię. Pytałam w papierniku, ale babka zrobiła oczy jak pięciozłotówy i wzruszyła ramionami. Mogłabyś wstawić zdjęcie tego cuda? Z góry dziękuję ________________________________________________________
|
|
Stały Bywalec
|
|
Załączam fotkę. Ten mój to jest taki totalny 'no name' kupiony w markecie, ma tylko napisane, że 'erasable pen'. Ale są też bardziej markowe np. Pentel seria 'Frixion'- znacznie droższe, nawet w okolicach 20 zł. Powiedziałabym nawet, że ten niemarkowy lepszy bo bardziej 'miękki'...
Gumka jest w kolorze tworzywa obudowy u góry na szczycie, tak jak czasami w ołówkach, ale przy szyciu to wiadomo, że żelazko wygodniejsze.. --- Ostatnio edytowane 2016-03-11 21:11:19 przez TheTutuOwl --- ________________________________________________________
tutu |
|
Świeżynek
|
|
Witam,
mam problem z wszyciem golfu do dzianinowej sukienki. Przy zszywaniu golfu(biały ściągacz) z dekoltem sukienki czy to stębnówką czy overlockiem materiał mi się rozciąga przez co nieładnie się układa. Wygląda tak jakby się wyciągnał przy praniu, marszczy się. Czy ktoś jest w stanie mi coś poradzić? Będę wdzięczna.. |
|
Pogromca spamerów
|
|
wyciaga Ci sie golf?
bo ma za duzy obwod do wszycia ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
na opczatku chciałam zrobić taki sam obwód jak podkroju szyi, ale szybko zauważyłam, że jest dużo za duży, więc zmniejszyłam i wdawałam, ale wciąż jest wyciągniety. Nie wygląda to tak jak na dzianinowach t-shirtach w mojej szafie.
Muszę dodać, że golf po złożeniu na pół ma tylko 5 cm, więc jest to taki mini golf. |
|
Stara Gwardia
|
|
W jakiejś książce czytałam, że ściągacz o 1/3 krótszy ma być. Pliski z tej samej dzianiny robię 10% krótsze niż obwód dekoltu, ale czasem to i tak za dużo.
|
|
Administrator
|
|
A jak wszywasz golf to wdajesz materiał sukienki? I czy wszywając golf przyfastrygowałaś go wcześniej lub spięłaś szpilkami? ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria rabat10 - z tym kodem zakupy tańsze o 10%
* Susanna szyje - mój blog |
|
Świeżynek
|
|
Tak, wdaję materiał sukienki. Spięłam szpilkami w kilku miejscach, przejechałam stębnówką, a potem overlockiem.
Nie jest tak źle jak było wcześniej, ale i tak golf jest dość luźny. Dziękuję za rady. Myślę, że zostawię tak jak jest, bo szyję na zaliczenie z projektowania ubioru, ale już któryś raz mam problem z wszywaniem golfu właśnie przez to, że materiał się rozchodzi/rozciąga... |
|
Administrator
|
|
Może za mocny docisk stopki w overze? Też czasem mam z tym problem mimo, że fastryguję przed szyciem. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria rabat10 - z tym kodem zakupy tańsze o 10%
* Susanna szyje - mój blog |
|
Świeżynek
|
|
Super sprawa. Coś takiego właśnie potrzebowałam. Skupiając się na jednej rzeczy człowiek zapomina o całej reszcie. Na początek muszę sobie to wydrukować i powiesić w widocznym miejscu. Później to już wejdzie w krew jak się rozkręcę z szyciem - mam taką nadzieję hihi. Pozdrawiam
|
37 stron: « < 30 31 32 33 34 35 36 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.