Stały Bywalec
![]() |
|
Zazu, czy chodzi Ci o koszulę męską? Bo taki rękaw kreśli się nieco inaczej,ale oczywiście mam!
|
|
Świeżynek
![]() |
|
inaczej?
a mogę prosić wersję damską i męską? jeśli to nie nadużycie ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
Zazu Droga.Rękaw damski kreśli się tak jak ten na skanach które wstawiłam Magdzie,natomiast rękaw koszuli męskiej wygląda inaczej gdyż ma płaską główkę,zobacz jak to wygląda w gotowej koszuli,będziesz wiedziała o czym mówię.Mogę Ci zrobić zdjęcia bo do skanera nie mam na razie dostępu.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
...rozumiem, rozumiem ale chyba nie do końca
![]() może dlatego, że nie mam chwilowo możliwości wydrukowania skanów to na damskim przykładzie spróbuje ![]() : główka rękawa jest asymetryczna, inaczej wygląda przód i inaczej tył mogę to narysować zgodnie z rysunkiem (i korzystając z obliczeń) ale muszę jeszcze jakoś wyprowadzić podkrój pachy na "torsie" koszuli, żeby móc tam wszyć rękaw i żeby nie był za płytki albo za głęboki... i właśnie zastanawiam się, czy ten podkrój "kamizelki" jest jakimś odbiciem główki rękawa? czy muszę go jakoś inaczej formować? przepraszam, że tak Cię męczę ![]() zawsze korzystam z gotowców a chciałabym coś sama skroić ![]() |
|
Stały Bywalec
![]() |
|
To w takim razie muszę Ci wysłać opis wyrysowania całej bluzki koszulowej i męskiej koszuli. Wiesz, takie kreślenie nie jest rzeczą łatwą, ale warto to opanować,bo wtedy nie spotka Cię żadna niespodzianka i jesteś niezależna. Jak nie masz jakiegoś gotowego wykroju to sobie go rysujesz! Wymaga to sporo pracy i matematycznego myślenia, ale jaką się potem ma radochę że zrobiło się to samodzielnie. Bo przecież tak naprawdę każda sylwetka jest inna i gotową formę często trzeba dostosowywać!Dawno temu kupiłam sobie "Kurs kroju i szycia" w 12 zeszytach formatu A4 w których jest wszystko co jest mi potrzebne do życia(szycia)
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Właśnie. Ja też chciałabym się uniezależnić od gotowych wykrojów i nie mam pojęcia jak się za to zabrać. Poza tym boję się, że to przekracza moje matematyczne zdolności. ________________________________________________________
Szyję sobie hobbystycznie. ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ja natomiast jestem wielka zwolenniczką przerabiania gotowych wykrojów podstawowych i skupieniu się na nauczeniu się, jak to robić.
Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
A jak polecasz by się tego nauczyć? ________________________________________________________
Szyję sobie hobbystycznie. ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dana dziękuję bardzo za propozycję podzielenia się Tajną Wiedzą!
![]() Przeszukałam trochę net ale nie znalazłam żadnych książek o samodzielnym projektowaniu/krojeniu odzieży. Fakt jest trochę pozycji z tytułem "...kroju i szycia" ale ciężko ocenić ich zawartość po okładce albo 1 stronie. Znalazłam kurs w ESKK ale czy tam jest coś więcej niż spódnica z klinów...? Czy Twoja książka/kurs jest jeszcze do dostania? Najbardziej interesuje mnie klasyczna koszula (rękawy, kołnierz) i spodnie (jak tu skroić biodrówki żeby nic nie podcinało itp)... |
|
Stara Gwardia
|
|
to może jeszcze coś z innego źródła o konstrukcji rękawów - mam nadzieję, że się nie załamiesz
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.