Wersja do druku

6 stron: < 1 2 3 4 5 6 >

Stara Gwardia
Wiesz Jolka doświadczonego krawca to ona na kolana nie powali, dla mnie też fajne jest to że cofa się człowiek trochę w czasie, na przykład te opisy normalizacji ubrań przez ministra jakiegoś tam, który wydał rozporządzenie że męska konfekcja będzie od tej pory szyta w 38 rozmiarach zamiast 24 jak poprzednio. hehe
Fred, ja z kolei miałam kiedyś świetną książkę dotycząca krawiectwa miarowego męskiego. Dostałam ją dawno temu po ojcu mojego wujka , który był krawcem męskim. W tej książce były wykroje całego asortymentu męskiej garderoby . To co dla mnie było cenne to to że oprócz zwykłych dziennych okryć mogłam skroić i uszyć frak, smoking, żakiet, bryczesy itp itd. Niestety podczas ubiegłorocznej powodzi straciłam ją nieodwracalnie niestety:( Szukałam jej po stronach internetowych, ale niestety ni widu ni słychu .
Właśnie dzięki tej książce uszyłam kiedyś frak 10-letniemu chłopcowi do I Komunii Św.

--- Ostatnio edytowane 2012-02-28 11:46:49 przez jolka68 ---
Ale strata :beczy::beczy:

--- Ostatnio edytowane 2012-02-28 11:48:05 przez anistach ---
(...) Niestety podczas ubiegłorocznej powodzi straciłam ją nieodwracalnie niestety:( Szukałam jej po stronach internetowych, ale niestety ni widu ni słychu .
Właśnie dzięki tej książce uszyłam kiedyś frak dla 10-letniego chłopca do I Komunii Św.
A jaki był tytuł i autor?
Jeśli napiszesz, to jest duża szansa że uda się znaleźć. Ja przy pomocy miłych osób z innego forum (nie związane z róbótkami); odnalazłam książkę z której pamiętałam tylko trochę fabuły..a nie pamiętałam ani tytułu ani nic więcej.
Napisz - i będziemy wspólnie szukać!

Administrator
Sus, ja też jestem technikiem :) od odzieży ciężkiej- w zasadzie krawcowa z tytułem technika :) Tyle że szyję i lekką i ciężką odzież. Ostatnimi czasy bawiłam się też w szewca i kuśnierza :D :D :D

Ej no Ty jesteś uzdolniona pod każdym względem a ja nawet nie potrafię wszyć kołnierza rewersowego :( katastrofa :/ za mało praktyki.

* Susanna szyje - mój blog :)

Stara Gwardia
Fred, ja z kolei miałam kiedyś świetną książkę dotycząca krawiectwa miarowego męskiego.
(...) Niestety podczas ubiegłorocznej powodzi straciłam ją nieodwracalnie niestety:( Szukałam jej po stronach internetowych, ale niestety ni widu ni słychu .
Właśnie dzięki tej książce uszyłam kiedyś frak dla 10-letniego chłopca do I Komunii Św.
Jeśli napiszesz, to jest duża szansa że uda się znaleźć. Ja przy pomocy miłych osób z innego forum (nie związane z róbótkami); odnalazłam książkę z której pamiętałam tylko trochę fabuły..a nie pamiętałam ani tytułu ani nic więcej.
Oj żebym ja to wiedziała:( Kupiłam już przez allegro co najmniej 2 książki - ale niestety nie była to żadna z nich. Korzystałam z niej nie tak bardzo często ze względu na temat. Częściej szyję dla pań niż dla panów. Szczerze nawet nie pamiętam dokładnie okładki ponieważ była lekko podniszczona, autora tym bardziej - nie myślałam nigdy , że mogę ją stracić a tym bardziej w takich okolicznościach. Podczas uprzątania domu po powodzi starałam się znaleźć tę książkę ale niestety w całym chaosie - tym bardziej że w porządkowaniu domów pomagało wojsko - nie mogłam sobie pozwolić na szukanie książki. Kupiłam książkę o podobnej tematyce, nie jest to jednak ta. Były w niej opisane konstrukcje kroju dla różnych wad budowy (nogi koślawe szpotawe, garb, duży brzuch). Nie wiem czy nie było toszycie miarowe męskie W powodzi straciłam też mój 20-letni zbiór burd ale z jej odzyskaniem nie miałam najmniejszego problemu Wszystkie kupiłam na allegro bądź znajome na fora.
Dziękuję bardzo za troskę
Stara Gwardia
Sus, ja też jestem technikiem :) od odzieży ciężkiej- w zasadzie krawcowa z tytułem technika :) Tyle że szyję i lekką i ciężką odzież. Ostatnimi czasy bawiłam się też w szewca i kuśnierza :D :D :D

Ej no Ty jesteś uzdolniona pod każdym względem a ja nawet nie potrafię wszyć kołnierza rewersowego :( katastrofa :/ za mało praktyki.
Z tym szewcem to trochę śmiesznie wyszło. Chodzi tu konkretnie o zwężanie cholewek w butach. Zaczęło się dobrych 10 lat temu kiedy to mojej córce spodobały się długie lakierowane kozaczki - niestety za szerokie w łydkach. Obejrzałam je dokładnie i powiedziałam że to nie problem:długi zamek jest, skórka miękka - nie ma problemu. A ponieważ mam koleżankę która pracuje w sklepie obuwniczym i kiedy klientka ma taki sam problem przysyła je do mnie. Zamki w buta też zdarza mi się naprawiać.
Tak to jest z tym szewstwem, Sus :)
Stara Gwardia
Fred, ja z kolei miałam kiedyś świetną książkę dotycząca krawiectwa miarowego męskiego.

PS. Była to na pewno bardzo stara książka koniec lat 40tych , początek lat 50tych
Stara Gwardia
http://allegro.pl/kroj-i-modelowanie-odziezy-meskiej-1966-r-i2164573941.html
czy to nie ta książka? Jest smoking i modelowanie na różne typy figury?
Vide: spis.

Stara Gwardia
http://allegro.pl/kroj-i-modelowanie-odziezy-meskiej-1966-r-i2164573941.html
czy to nie ta książka? Jest smoking i modelowanie na różne typy figury?
Vide: spis.
Wiesz Doska, że to może być ta książka . Nie wiem dlaczego jej do tej pory nie znalazłam na allegro choć na prawdę regularnie poszukałam w tytułach. Policytuję się mimo wszystko o nią. Jak jej nie zdobędę to nie będę pewna
Dziękuję bardzo za cynk

Jestem pewna , to jest ta książka:hura::hura::hura: . Na prawdę do tej pory nie spotkałam się z nią na aukcjach - żadnych. Niemożliwe że dopiero teraz pojawiła się na allegro. Wielki zbieg okoliczności. Temat wywołany do tablicy

--- Ostatnio edytowane 2012-02-28 18:19:16 przez jolka68 ---
Stara Gwardia
Jestem pewna , to jest ta książka:hura::hura::hura: . Na prawdę do tej pory nie spotkałam się z nią na aukcjach - żadnych. Niemożliwe że dopiero teraz pojawiła się na allegro. Wielki zbieg okoliczności. Temat wywołany do tablicy
--- Ostatnio edytowane 2012-02-28 18:19:16 przez jolka68 ---
Powodzenia :)
We wstępie autor napisał że są zmiany i poprawki, w stosunku do pierwszej książki, którą napisał-czyli być może to Twoje wydanie było wcześniejsze?

P.S. Ja mam na imię Anna (jak w stopce!)

--- Ostatnio edytowane 2012-02-28 20:07:36 przez amatorskieSzycie ---

Świeżynek
a wiecie że mam książke KRAWIECTWO CIĘŻKIE BUJARSKIEGO jesli komus trzeba to zeskanuje. Uczyłam się na niej i naprawdę jest nie do podrobienia- smieszne ale prawdziwe dla zawodowców. Możecie na mnie liczyć.Zajmuje sie tylko mundurami ... ale w niej tego nie ma a szkoda. pozdro

6 stron: < 1 2 3 4 5 6 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.