Świeżynek
![]() |
|
Mam taką sprawę. W Rzeszowie we wrześniu w Szkole Wizażu i Stylizacji rozpocznie się roczny kurs krawiectwa artysycznego. Miał się rozpocząć już w kwietniu ale ponoć kilka osób (w tym ja) nie mgło zacząć więc trwa nabór na wrzesień. Co sądzicie o tego typu inicjatywach? Ja mam nadzieje, że do września już coś pojmę ale zawsze najlepiej mi szło gdy ktoś stał nade mną z batem. Macie może doświadczenia po tego typu kursach?
Program nauczania na kierunku krawiectwo artystyczne obejmuje przedmioty: 1. Rysunek odręczny- 10 godz. 2. Rysunek żurnalowy-10 godz. 3. Tkaninoznawstwo - 15 godz. 4. Konstrukcja i modelowanie form -40 godz. 5. Pracownia kroju i szycia - 95 godz. 6.Kreowanie wizerunku - 30 godzin 7. Specjalizacja - stylizacja ubioru - 20 godzin RAZEM 220 godz. Nauka trwa 2 semestry ( 1 rok). Zajęcia odbywają się co 2 tygodnie Jak towedług Was brzmi? Komplet dokumentów mam już gotowy i muszę tylko podrzucić ![]() --- Ostatnio edytowane 2012-04-24 15:35:47 przez Dominik --- Wiadomość skomentowana przez
Susanna
:
Ten wątek został przeniesiony z kategorii KRÓTKI KURS SZYCIA. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Generalnie na tego typu kursach wszystko jest w przyśpieszonym tempie. To co ja w swojej szkole uczyłem się w sumie przez 4 lata, kułem materiałoznawstwo, robiliśmy projekty w skali, wycinaliśmy je i przenosiliśmy na bibułkę, tworzyliśmy projekty odzieży, szablony, wycinaliśmy, szyliśmy, paliliśmy, sprawdzaliśmy higroskopijność tkanin i to wszystko przez, tak jak wspomniałem 4 lata, ty masz opanować w kilka godzin ![]() ![]() ________________________________________________________
http://www.rogatywka.blogspot.com - blog krawiecki
http://www.sfotografowane.pl - blog reporterski http://www.fortwroclaw.pl - Oficjalna strona Wrocławskiego Stowarzyszenia Fortyfikacyjnego |
|
Świeżynek
![]() |
|
Wiem, że taki kurst to nic w porównaniu z 4 letnią szkołą... Ale mimo, że to wszystko przyspieszone i w pigułce tgo jednak sam się wielu rzeczy nie dowiem i nie domyśle. Dlatego się zastanawiam. 200pln miesięcznie njeszcze jakoś przeżyje, ale mam nadzieje, że faktycznie czegoś tam nauczą.
Zazdroszcze Ci tej twojej edukacji. Dzięki za odpowiedź. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Moim zdaniem takie szkoły czy kursy to świetne rozwiązanie, kierują, uczą podstaw a jak ktos chce i cos już wie to sam się doucza, najważniejsze są podstawy, zawsze lepiej taka zaoczna niż wcale a na dziennych to ja widziałam ile mają zajęć...i jak im się chce uczyć ( z całym szacunkiem bo sa wyjątki), ale jak ktos kosztem wolnego czasu idzie do szkoły w weekend i chce się uczyć to pojmie więcej w krótszym czasie- taka prawda ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
4 bądż 5 lat nauki w technikum to nie tylko przedmioty zawodowe, ale i wszystkie inne ze szkoły średniej , które tak samo trzeba było przyswajać w tym czasie. Na pewno czegoś sie nauczysz na tym kursie - skupiać będziecie się właśnie na projektowaniu, , konstrukcji kroju, modelowaniu, szyciu i poznawaniem tkanin i ich właściwości. To będzie dopiero zaczątek tego co potem będziesz zdobywał w codziennym doświadczeniu
Sama skończyłam technikum odzieżowe --- Ostatnio edytowane 2012-04-25 00:24:57 przez jolka68 --- |
|
Świeżynek
![]() |
|
![]() ![]() ![]() Wasze odpowiedzi mówią jednoznacznie ZA. I nie mam zamiaru się sprzeciwiać ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Ja też po technikum odzieżowym i powiem Ci, że praktyki było zdecydowanie za mało - w technikum (przynajmniej w tym, które ja kończyłam) skupiano się bardziej na teorii ![]() ![]() Dominiku z pewnością wiele wyniesiesz z tego kursu, cenowo też nie wychodzi dużo. Poza tym w tej chwili jesteś "zachłyśnięty" krawiectwem więc śmiem przypuszczać, że wiedzę będziesz pochłaniał jak gąbka wodę ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
W programie niepokoi mnie stosunkowo mała liczba godzin rysunku (łącznie 20) w porównaniu do kreowania wizerunku (aż 30 godz.). Proponowałabym poprosić o program przedmiotu. Wiem, jestem wredna, ale nazwa przedmiotu jest szalenie "pojemna" i można tam wcisnąć wszystko, łącznie z komunikacją graficzną wykonywaniem portfolio, tworzeniem stron, kompozycją itd. i nie powiedzieć nic. Trochę szkoda marnować 30 godzin na pogadanki.
Pamiętaj o tym, że kurs tak naprawdę jest tylko dla Ciebie, bo nie daje żadnych uprawnień. Dlatego zapytaj co dostaniesz na koniec, bo może być to jedynie zaświadczenie o ukończeniu kursu (w zasadzie nigdzie nie honorowane), a nie świadectwo. --- Ostatnio edytowane 2012-04-25 10:17:47 przez agaaffek --- ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Świeżynek
![]() |
|
"Absolwent otrzymuje dyplom oraz zaświadczenie potwierdzające zdobyte umiejętności zgodnie z załącznikiem do Rozporządzenia MEN z dnia 3 lutego 2006r. w sprawie uzyskiwania i uzupełniania przez osoby dorosłe wiedzy ogólnej, umiejętności i kwalifikacji zawodowych w formach pozaszkolnych oraz dyplom wydany zgodnie ze Statutem Ośrodka Kształcenia Ustawicznego- Studio Wizażu i Stylizacji."
|
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.