62 strony: « < 28 29 30 31 32 33 34 > »
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak z kronikarskiego obowiązku:
Ktoś , gdzieś tutaj pisał o przykręcaniu śrubki w pedale do Singer 4423. Potwierdzam , pokręciłem dziś w lewo i jest wyczuwalna różnica na + jeśli chodzi o komfort pracy. Znaczy się szyje wolniej. Zwłaszcza że pedał w moim egzemplarzu ma trochę skłonnośc do "skokowej" pracy - tzn. przyciskam i trochę nic a po chwili rusza z kopyta. Brak takiego płynnego przyśpieszenia. Tak czy owak to jedyna regulacją jaką wykonałem od zakupu prawie 6 miesięcy temu. Jak na razie obojętnie czy firanka czy jeans/drelich - jadę na fabrycznych ustawieniach ![]() --- Ostatnio edytowane 2014-02-24 17:59:12 przez BlueGun --- ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Trochę pobawiłam się nowym nabytkiem(singer 9960)i już mam kilka zastrzeżeń
![]() 1. Automatyczne obcinanie nitek - nie znałam i stwierdzam, że świetna funkcja, tylko górnej nitki zostaje ok 1cm od igły i zaraz ucieka! 2. Mój pech, że uwielbiam cienkie, bardzo elastyczne dzianinki i maszyna już kilka razy wciągnęła mi materiał przez otwór w płytce ściegowej zarówno szyjąc prosto jak i drobniutkim zygzakiem ![]() 3. Stopka owerlokowa - porażka totalna! Owszem jest super przy szerokości ściegu 4mm, ale przy 6-7 już nie. Ta blaszka w stopce o którą opierają się nitki ma 2mm szerokości, więc planuję kupić stopkę eti owerlokową do maszyn z szerokością ściegu 9 mm (ja mam 7mm więc będę uważać, ewentualnie te pręciki trochę podoginam) 4. Brak stopki do zamków krytych i igieł podwójnych - muszę koniecznie dokupić !! Jakieś rady ![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Stopka Eti do maszyn 9mm nie będzie pasować do uchwytu od maszyn 7mm ![]() ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Nie rozumiem dlaczego?? w takim razie może jakieś inne propozycje, mając szerokość ściegu 7mm chciałabym to wykorzystywać w owerloku...
|
|
Stara Gwardia
|
|
Maszyny z szerokością ściegu 9mm mają inną konstrukcję niż te z 7mm. Inne uchwyty na stopkę. Byłam tym lekko rozczarowana, bo miałam do starej janomki komplet stopek dokupywanych przez lata a po zakupie Horizona okazało się, że muszę kompletować od nowa, bo żadna posiadana nie pasowała do horizonowego uchwytu. W drugą stronę jest podobnie.
Ale przecież możesz wypróbować stopkę owerlokową z Eti do maszyn 7mmm. Też ma druciki. Ja jestem z niej zadowolona. ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Masz na myśli tą ze szczoteczką JANOME?? Nie napisali, że jest dedykowana do 7-mm ściegu
http://eti.com.pl/Katalog/Szukaj/Stopka-C-ze-szczoteczka-do-sciegu-owerlokowego-do-maszyn-z-chwytaczem-rotacyjnym.html?search=product&string=owerlokowego&search_top= |
|
Stara Gwardia
|
|
Tak, dokładnie o tę mi chodzi. Na 200% pasuje do 7mm. ![]() ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
I można szyć ściegiem owerlokowym o szerokości 7 mm i wychodzi szerokość 7mm, a nie zmarszczone 5mm????
![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Zależy od dzianiny... ale fakt, można trochę pokombinować z drucikami. ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
A to jakim cudem? Spróbuj szyć od razu, mi nic nie ucieka... Na początku wyciągałam tę nitkę, żeby była dłuższa, ale spróbowałam nie wyciągając /ani górnej, ani dolnej/ - i szyje.
To się będzie działo zawsze. Tym bardziej - w maszynach z dużym zygzakiem, czyli dużą dziurką w płytce ściegowej.
Muszę wypróbować, nie szyłam tak szeroko... Porównam, czy stopka z ETI czymś się rózni. Podejrzewam, że nie.
I jeszcze wielu innych stopek - stopki są z reguły gratisem, nie ma tak, żeby nic nie trzeba było dokupować... Ania --- Ostatnio edytowane 2014-02-28 10:08:39 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
62 strony: « < 28 29 30 31 32 33 34 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.