40 stron: « < 21 22 23 24 25 26 27 > »
Świeżynek
|
|
dzien dobry
![]() bardzo proszę o wsparcie... mam juz kompletny mentlik w głowie... kilka słów o mnie: szyję w zasadzie od dziecka... najpierw ręcznie , potem na dziwnym ustrojstwie podobnym do zszywacza ![]() ![]() ...ale dopiero trzy lata temu postanowiłam swoją pasję wznieść na wyższy poziom... zrobiłam kurs , kupiłam pierwszą "porządną" maszynę do szycia i szyłam , szyłam , szyłam ... niestety szybo okazało się , ze na zwykłej maszynie moich ukochanych dzianin nie poszyję (o naiwności!!) nie mogę też wszywać cekinów , czy innych ozdóbek (mimo dokupionych odpowiednich stopek) , bo nie mam regulacji dlugości i szerokości ściegów zawalona więc dzianinami i obrażona na maszynę odłożyłam ją w kąt... w między czasie zainteresowałam się tapicerstwem i poczyniłam już kilka dzieł z tej dziedziny (podnóżek , poduchy kanapowe z tkanin obiciowych - tu przyznam maszyna spisała się przyzwoicie) teraz jestem gotowa na zmianę... szukam więc maszyny : * mocnej i stabilnej * z regulacją długości i szerokości ściegów * najlepiej elektrycznej * z możliwością regulacji docisku stopki (liczę ze to pomoże mi w szyciu grubszych tkanin - czy się mylę??) * nie potrzebuję miliona ściegów... najprostsze mi wystarczą * automatyczne zakladanie nici byloby ekstra * automatyczne ryglowanie również ![]() * obcinacze i dolnej i górnej nici takze ![]() suma sumarum stawiam na wygodę nie ukrywam ze marzy mi się wrócić do dzianin ... czy muszę mieć do tego overlocka?? czy z prostymi rzeczami typu czapeczki , kominy , bluzeczki , t-shirty i ich estetycznym wykonczeniem poradzi sobie i zwykła maszyna , np. z górnym transportem?? pomóżcie proszę ![]() budzet to jakieś 1500-2000 (chyba ze za coś naprawdę warto dopłacić , to jeszcze parę stówek wyskrobię ![]() pozdrawiam , z niecierpliwością czekając na odzew ![]() |
|
Administrator
![]() |
|
A może kupić coś np. za 800-900 zł a za resztę overlocka (nowy lub używany)?
Piszesz w wątku o Janome ale możesz się też rozglądnąć za maszynami Elny, Juki czy Singer. Docisk stopki, regulacja długości i szerokości ściegu - te podstawowe funkcje powinna posiadać dobra maszyna. Za takie pieniążki co byś nie kupiła to te funkcje w niej będą. Ale ściegu overlockowego zwykłą maszyną nigdy nie osiągniesz. Da się szyć zwykłą maszyną dzianiny (luźnym zygzakiem albo używając ściegu elastycznego a'la overlockowy - większość maszyn takowy już ma) ale to nie będzie to samo co uszyte na overlocku. Kiedyś pomagałam kupić maszynę koleżance i wybór padł na Elnę 240 eX ale gro osób tutaj będzie polecało Singera itd. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
O tak, przeczytałam twoje wymagania - i Singer 4423 się kłania ![]() ![]() Chociaż - jak pisze Susanna - maszyną do szycia elegancko poszyjesz i dzianiny, nie ma sprawy. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
|
|
dziękuję za odpowiedzi
![]() Susanna pozwoliłam sobie napisać w tym wątku , bo właśnie między Janomką (wychwalaną teraz na forach) a Brotherem (wychwalanym na forach kilka lat temu )się zastanawiałam (fakt nie wspomniałam o tym w poscie ![]() ...ze też nie natknęłam się WAS kilka lat wczesniej ![]() ![]() o juki i elnie wiem niewiele... obiecuję nadrobić zaległości ... póki co sprawdziłam SINGERA jako ze pojawił sie w obu , odpowiadających na zapytanie postach ![]() ehhh!! sama już nie wiem... Czeremcha baaardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na fakt , że im maszyna ma więcej dodatków tym jest delikatniejsza... niby logiczne , a jednak nie wpadłam na to ![]() Singer wydaje się świetny na moje obecne potrzeby (paskudny jak jasna chol...ra , ale świetny ![]() teraz mam takie poczucie , że rozwijam skrzydła... boję się ze taki SINGER szybko zacznie mnie ograniczać... sprawdziłam tez rozstaw cekinów w moich taśmach (córka kocha takie dodatki) i waha się on od 4 do 5 mm... wiem!! wiem!! wiem!! głupie taśmy nie powinny decydować o wyborze!! wszak można je przyszyć ręcznie!! ... tylko czemu nie ulatwić sobie (s)zycia?? poza tym chyba zdałam sobie sprawę z tego (i tu narażę się na posądy o wielką próżność ) że zamarzył mi się taki gadzecik w ramach pieniędzy które uzbierałam... taki co to pięknie wygląda ... ulatwia pracę... uśmiecha się tymi wszystkimi dodatkowymi funkcjami ![]() ![]() mnie zainteresowały szczególnie Janome tlx i Qlx , oraz Brotherka nv 15 i 35 (ostatnia absolutnie przepiękna ![]() z drugiej strony ... biorąc pod uwagę fakt , że moją Toyotkę sprzedam za pół ceny , starczy i na maszynę i na merrylocka... co robić , co robić?? rozwaga?? czy odrobina szaleństwa... na którą w końcu mogę sobie pozwolić?? |
|
Administrator
![]() |
|
Szpileczko do niczego Cię nie namawiam ALE jestem pewna, ze taki Singer nie będzie dla Ciebie ograniczeniem.
Trochę prywaty: niebawem otwieram firmę. Przejmuję sklep szwagra i planuję trochę szyć póki dzieć nie pójdzie do przedszkola. W domu mam dwie Husqvarny z początku 2000 roku i overlocka Toyoty lat 4. Fakt Husqvarny są z wyższej półki ale ta druga używana, którą kupiłam dla kaprysu kosztowała mnie teraz 850 zł. Nie ma żadnych bajerów ale jest solidna i bardzo dobrze szyje. Ma regulację szerokości i długości ściegu oraz docisk i masę stopek w zestawie. Ma półautomatyczne obszywanie dziurek. Nie ma szałowych ściegów ozdobnych ani automatycznego obszywania dziurek w sześciu wariantach do wyboru. Pytam koleżanki, które szyją na wypasionych Janomkach czy tego używają i wiesz co mi powiedziały??? Domyślasz się zapewne, że powiedziały "nie używamy!" albo "użyłam 3 razy na początku jak ją kupiłam". Przypuszczam, że tak samo będzie w Twoim przypadku jeśli kupisz coś wypasionego a za 1500-2000 zł kupisz maszynę z mnóstwem bajerów i dodatków. Zauważ też, że osoby, które zakładają firmy i szyją np. torebki nie połaszczą się na zakup takiej wypasionej maszyny tylko kupią prostą przemysłówkę JUKI z jednym ściegiem i na niej będą budować markę ![]() Mnie też kiedyś kusiła wypasiona maszyna ale gdybym dostała dotację to nawet przez myśl mi nie przeszło żeby kupić maszynę za 5000 zł. Wolałabym kupić dobrą deskę do prasowania z odsysaniem pary itp. No nie oszukujmy się jest na co kasę wydać ![]() A jeśli np. planujesz szyć dzianiny... to Ci powiem, że zakochasz się w overlocku jak bum cyk cyk. Każdy się zakochuje ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Świeżynek
|
|
masz rację!! masz racje!! masz racje!!
![]() pragmatyczna strona mojej natury podpisuje się pod tym co napisałaś obiema rękami i nogami... ale... no właśnie ale... jest też druga strona mojej natury... i ta walczy o to , żeby w koncu pomysleć o sobie i swoich przyjemnościach ![]() heh!! moze potrzebuję dobrego psychoterpeuty a nie pomocy w wyborze maszyny ![]() singerka jest mega praktyczna... mocna ... solidna... i podstawowe funkcje których potrzebuję posiada... tylko czemu jest taka paskudna?? pewnie gdybym szyła zarobkowo , na nią bym się zdecydowała... ale szycie to tylko i wyłącznie moja pasja... coś co mnie odstresowywuje... uspokaja... cieszy... raduje... rozwija nowe obszary mojej osobowości... jakkolwiek górnolotnie to nie zabrzmiało... chyba po prostu po calym dniu ogarniania spraw zawodowych , urzędowych i domowych oraz mojej gromadki potworków , marzę żeby usiąść przy czymś co ułatwi mi szycie , ale będzie też przyjemne dla oka... no głupie to może ... zdaję sobie z tego sprawę ... ale co poradzę , kiedy na widok singerki mnie odrzuca , a taką brotherkę nv35 mam ochotę przytulić?? kierować się tylko i wyłącznie praktycznymi względami?? skoro tyle odkladałam na spełnienie marzenia?? powiedzcie mi drogie Panie , ze Brotherka czy Janomka elektryczne , z tej półki cenowej którą wymieniłąm nie wytrzymają materiałow obiciowych , to się poddam ![]() ![]() duuuuużo prywaty się wylało ![]() ![]() powalczę jeszcze ze sobą ... ...tym czasem czekam na opinie... |
|
Świeżynek
|
|
a owerlok to moje kolejne wyzwanie!! decyzja zapadła
![]() dzięki jeszcze raz Susanna ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Szpileczko, to Twoje pieniądze, jak chcesz je wydać na ładną maszynę z gadżetami, to wydaj i już. Nie szukaj tu usprawiedliwienia ani potwierdzenia, bo tutejsi forumowicze to raczej pragmatyczni ludzie i podpowiadają praktyczne rozwiązania. Jak się okaże, że ładna maszyna nie daje rady, to ją sprzedasz i kupisz inną, odpowiednią do Twoich faktycznych potrzeb. O ile ta ładna na obiciowych nie wyzionie ducha
![]() |
|
Administrator
![]() |
|
Święte słowa ![]() Szpileczko znasz siebie najlepiej i jeśli Twoje serce pragnie wypaśnego sprzęciku, który cieszy tez oko to kupuj śmiało. Sprzedać zawsze możesz. Możesz też kupić wypaśny sprzęcik 2-3 letni trochę taniej to może i na overlocka starczy ![]() No niestety sama tak mam że lubię ładne rzeczy i za ładne jestem w stanie sporo zapłacić. I niestety kupuję często-gęsto pod wpływem impulsu. Potem czasem żałuję a czasem nie ale cóż - taka jestem kobita i nic na to nie poradzę ![]() ________________________________________________________
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Moja wypasiona singerka 9960 stoi w kącie, bo bez skrupułów urządzam ostre jazdy tej niby to brzydkiej 4423...
Maszyna nie jest do oglądania, a do szycia... ![]() Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
40 stron: « < 21 22 23 24 25 26 27 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.