Stara Gwardia
|
|
Beatris, z góry przepraszam za zaśmiecanie Twojego wątku, ale chciałabym podać dwa linki dla Replay:
http://www.lionbrand.com - wzory można przeglądać, ale trzeba się zarejestrować żeby przeglądać całe opisy. Ja korzystałam też z Learning Center żeby sobie przypomnieć co z czym się je - uprzedzam, że nazewnictwo amerykańskie różni się od naszego i angielskiego - ale mnie wydawało się dość logiczne. http://www.ravelry.com/ - tutaj to już kopalnia - nie zawsze wzory są dostępne za darmo, ale ja znalazłam sporo ciekawostek. Poza tym dla dzieci, to wymyślam sama (jak się zbiorę to założę swój wątek i pokażę swoją radosną twórczość dla siostrzenic). Izabela ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
|
|
Bardzo dziekuje w wolnej chwili na pewno sie zaglebie ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
ikk mnie to nie przeszkadza a wręcz przeciwnie. Fajnie, że możemy się tutaj powymieniać doświadczeniami i nowinkami, z których ja też korzystam. Szkoda zakładać nowy wątek jeżeli problem, który poruszamy pasuje do już założonego - nawet lepiej się w tym odnaleźć. ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
|
|
To ja sie "pochwale", ze mam cala plyte z wzorami + opisy ale po angielsku a ja nie umiem rozkminic opisu gdy jest po polsku... jezeli ktos szuka czegos konkretnego i ogarnia temat w angielskim wydaniu rowniez to prosze pisac poszperam i moze znajde to cos --- Ostatnio edytowane 2012-12-05 20:14:07 przez replay --- ________________________________________________________
|
|
Świeżynek
|
|
Dziewczyny ...
pierwszy raz będę robić sweter na szydełku i jak czytam "instrukcję" to już jestem przerażona. Podpowiedzcie mi proszę po co się robi próbę ściegu i co taka oznacza: 13 o. nabrania i 10,5 rz. = 10 x 10 cm |
|
Stały Bywalec
|
|
trzeba robić próbkę bo wtedy wiesz czy rozmiar Ci wyjdzie Nici są różne i to tych nici dobieramy szydełko/druty/
Każdy też inaczej dzieje jedni ścisło a drudzy lużno. To wszystko ma znaczenie A co to szyfru to musisz zrobić 13 oczek łańcuszka i udziergać 10 rzędów słupków i to po udzianiu ma mieć kwadrat 10x10 jeśli nie mam to musisz zobaczyć jaki będzie Twój kwadrat i według niego rospiasć wymiar swetra ________________________________________________________
szycieeli |
|
Świeżynek
|
|
Dzięki.
Próba ściegu wyszła mi: 13 o. nabrania i 10,5 rz. = 8,5 x 10 cm. Żeby wyszedł mi kwadrat 10 x 10 musiałabym zrobić 15 o. nabrania x 10,5 rz. Czyli 2 o. nabrania więcej mam dodawać do każdego elementu więcej? A podpowiedz mi jeszcze czy cyferki wpisane na schemacie, który załączyłam to są centymetry? Pozdrawiam, Beata --- Ostatnio edytowane 2013-01-11 23:07:34 przez Beta --- |
|
Stały Bywalec
|
|
dokładnie tak to są centymetry kolorystycznie posegregowane rozmiarami
Możesz sobie wyrysować taką formę na papierze i przyłożyć do siebie i sprawdzić jak będzie leżeć .ta forma też się przyda do dzianie niemusisz cały czas mierzyć taśmą dziania > przykładasz do papierowej formy i widzisz gdzie trzeba dodać dzianie lub gdzie jest za duzo.Musisz pamiętać że dzianina się rozciaga a forma nie.Będzie dobrze napewno sobie poradzisz bo widać że szybko chwytasz Powodzenia ________________________________________________________
szycieeli |
|
Stały Bywalec
|
|
Tak dobrze myślisz. ________________________________________________________
szycieeli |
|
Świeżynek
|
|
Ooo dobry pomysł z tą formą.