Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Projekt naprawdę zapowiada się imponująco, ale najbardziej rozbawił mnie pomysł głowy manekina ![]() ![]() ![]() ![]() --- Ostatnio edytowane 2013-01-09 18:50:19 przez Magda --- ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Dokladnie tak.... ten dekolt falbaniasty przechodzi bezposrednio w kaptur.... a czy to organtyna to nie wiem... kupujac w sklepie prosilem o cos z szyfonu... ale nie ogarniam jeszcze tych wszystkich rodzajow i odmian materialow... zdecydowanie prosilem o cos lekkiego i zwiewnego... bo to ubranie musi byc podatne na ruch i wirujace ruchy modelki... bedzie to uzyte podczas wiosennej sesji foto
![]() A zastosowanie glowy z PCV... no coz... cos musialem znalezc na ksztalt szyjoglowy i tak jakos to wpadlo mi w oko ![]() Dzieki serdeczne... jutro chyba skoncze. Dzis przeszylem juz na czysto dekolt z tymi falbanami oraz z tylu wszylem suwak. |
|
Administrator
![]() |
|
Mnie też te zdjęcia z kolankiem rozbawiły - to mógł wymyślić tylko facet ![]() Projekt zapowiada się interesująco, jak ktoś zauważył - nawiązuje do karnawału w Wenecji ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Ot po prostu mijając to kolanko... przeszywająco spojrzało na mnie tą swoją głębią wewnętrzną... a że akurat stało to to i wyglądało jak na szyi... no to nie mogło być inaczej jak tylko awans z etatu posągowania na podłodze na etat godnej głowy manekina
![]() A na serio.... to mam problem trochę z rękawami. Ogólnie projekt jest zaczerpnięty z papavero... http://www.papavero.pl/wykroje-do-pobrania/859-859.html i teraz problem dotyczy zakończenia rękawów. Chciałbym to zakończyć na wąsko (tak jak na zdjęciach przedstawiających gotowy produkt) a na wykroju rękaw ma stałą szerokość. Żeby to zrobić na wąsko to należałoby wyciąć pasek, który byłby doszyty do rękawa, a sam rękaw należałoby zmarszczyć szyjąc go do tego paska stanowiącego koniec rękawa? Czy po prostu robiąc obszycie dolnej części rękawa od razu go przymarszczyć i tak obszywać? |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
O kurcze, niezła kreacja się szykuje
![]() U mnie ostatnio na manekinie, na górze jest nabita taka kulka-pluszak z wyhaftowanym mega uśmiechem i robi za głowę ![]() ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Jeśli zrobisz to wg drugiego sposobu - po pierwsze musiałbyś uważać, żeby obwód był wystarczająco duży, żeby przełożyć dłoń. Można wciągnąć gumkę w tunelik, albo ją podszyć od spodu, ale wtedy nie będzie żadnego wrażenia wąskości - a od razu buła nad nadgarstkiem.
Pierwszy sposób - czyli wszycie mankietu - wydaje mi się bardziej sensowny. Z tym, że też musiałbyś zwrócić uwagę na możliwość przełożenia dłoni. Żeby z kolei nie bawić się w klasyczne rozcięcie mankietu - czyli jak opisałam i obfotografowałam u siebie /przepraszam za prywatę ![]() Zielony to materiał rękawa, niebieski - mankietu. Strzałki wskazują marszczenie, a przerywania linia - nacięty i zagięty w dół fragment /3-4 cm/ górnej krawędzi rękawa. Mankietem możesz uchwycić pionowe brzegi nacięcia, żeby je zabezpieczyć przed uszkodzeniem. Ania --- Ostatnio edytowane 2013-01-10 14:30:34 przez czeremcha --- ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
czeremcha... dobra prywata nie jest zła
![]() Pięknie dziękuję ![]() ![]() imp18... ważne, by symulacja była sensowna i oddawała wrażenie jakie zamierzamy uzyskać ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Beata102... ja zebym nawt chcial to nie moge pomoc bo ani doswiadczenia w szyciu i nie mam stycznosci z inwalidztwem w taki sposob aby dawac wskazowki co do sposibu szycia i innych technicznych rozwiazan.
Anecia89... na maszynie juz jade ![]() ![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Prawie ukończone. Pozostało jeszcze przyszyć te marszczenia falbanowe z przodu, dokończyć prawy rękaw (marszczenie na dole) oraz obszyć krawędź kaptura wraz z tym falowanym kołnierzem.... i to chyba wszystko
![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.