Wersja do druku

8 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 >

Mistrzyni Krawiectwa
Projekt naprawdę zapowiada się imponująco, ale najbardziej rozbawił mnie pomysł głowy manekina :D:D:D, nie wpadła bym na to żeby jakieś kolanko PCV założyć, masz głowę na karku :okok: kombinuj kombinuj bo dobrze Ci wychodzi

--- Ostatnio edytowane 2013-01-09 18:50:19 przez Magda ---
Dokladnie tak.... ten dekolt falbaniasty przechodzi bezposrednio w kaptur.... a czy to organtyna to nie wiem... kupujac w sklepie prosilem o cos z szyfonu... ale nie ogarniam jeszcze tych wszystkich rodzajow i odmian materialow... zdecydowanie prosilem o cos lekkiego i zwiewnego... bo to ubranie musi byc podatne na ruch i wirujace ruchy modelki... bedzie to uzyte podczas wiosennej sesji foto ;) A to jest raczej rodzaj tuniki bo od dolu bedzie jeszcze podszyta o okolo 8 cm.
A zastosowanie glowy z PCV... no coz... cos musialem znalezc na ksztalt szyjoglowy i tak jakos to wpadlo mi w oko ;)))
Dzieki serdeczne... jutro chyba skoncze. Dzis przeszylem juz na czysto dekolt z tymi falbanami oraz z tylu wszylem suwak.
Administrator
Projekt naprawdę zapowiada się imponująco, ale najbardziej rozbawił mnie pomysł głowy manekina :D:D:D, nie wpadła bym na to żeby jakieś kolanko PCV założyć, masz głowę na karku :okok: kombinuj kombinuj bo dobrze Ci wychodzi

Mnie też te zdjęcia z kolankiem rozbawiły - to mógł wymyślić tylko facet :D
Projekt zapowiada się interesująco, jak ktoś zauważył - nawiązuje do karnawału w Wenecji :)

* Susanna szyje - mój blog :)

Zaaklimatyzowany
Ot po prostu mijając to kolanko... przeszywająco spojrzało na mnie tą swoją głębią wewnętrzną... a że akurat stało to to i wyglądało jak na szyi... no to nie mogło być inaczej jak tylko awans z etatu posągowania na podłodze na etat godnej głowy manekina ;))
A na serio.... to mam problem trochę z rękawami.
Ogólnie projekt jest zaczerpnięty z papavero...

http://www.papavero.pl/wykroje-do-pobrania/859-859.html

i teraz problem dotyczy zakończenia rękawów. Chciałbym to zakończyć na wąsko (tak jak na zdjęciach przedstawiających gotowy produkt) a na wykroju rękaw ma stałą szerokość. Żeby to zrobić na wąsko to należałoby wyciąć pasek, który byłby doszyty do rękawa, a sam rękaw należałoby zmarszczyć szyjąc go do tego paska stanowiącego koniec rękawa?
Czy po prostu robiąc obszycie dolnej części rękawa od razu go przymarszczyć i tak obszywać?
Stara Gwardia
O kurcze, niezła kreacja się szykuje :)

U mnie ostatnio na manekinie, na górze jest nabita taka kulka-pluszak z wyhaftowanym mega uśmiechem i robi za głowę :D Manekin wygląda prawie jak gumbas ;)
Mistrzyni Krawiectwa
Żeby to zrobić na wąsko to należałoby wyciąć pasek, który byłby doszyty do rękawa, a sam rękaw należałoby zmarszczyć szyjąc go do tego paska stanowiącego koniec rękawa?
Czy po prostu robiąc obszycie dolnej części rękawa od razu go przymarszczyć i tak obszywać?
Jeśli zrobisz to wg drugiego sposobu - po pierwsze musiałbyś uważać, żeby obwód był wystarczająco duży, żeby przełożyć dłoń. Można wciągnąć gumkę w tunelik, albo ją podszyć od spodu, ale wtedy nie będzie żadnego wrażenia wąskości - a od razu buła nad nadgarstkiem.

Pierwszy sposób - czyli wszycie mankietu - wydaje mi się bardziej sensowny. Z tym, że też musiałbyś zwrócić uwagę na możliwość przełożenia dłoni. Żeby z kolei nie bawić się w klasyczne rozcięcie mankietu - czyli jak opisałam i obfotografowałam u siebie /przepraszam za prywatę ;-), możesz to zrobić w troszkę inny sposób.

Zielony to materiał rękawa, niebieski - mankietu. Strzałki wskazują marszczenie, a przerywania linia - nacięty i zagięty w dół fragment /3-4 cm/ górnej krawędzi rękawa. Mankietem możesz uchwycić pionowe brzegi nacięcia, żeby je zabezpieczyć przed uszkodzeniem.

Ania

--- Ostatnio edytowane 2013-01-10 14:30:34 przez czeremcha ---

http://uczeremchypl.shoper.pl/

http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/

Zaaklimatyzowany
czeremcha... dobra prywata nie jest zła ;))
Pięknie dziękuję ;) Zaryzykuję i spróbuję wykorzystać rozwiązanie podane przez Ciebie na rysunku ;)

imp18... ważne, by symulacja była sensowna i oddawała wrażenie jakie zamierzamy uzyskać ;)
Stara Gwardia
Pięknie szyjesz! Nadal ręcznie? :>

http://anecioweszycie.blogspot.com
Zaaklimatyzowany
Beata102... ja zebym nawt chcial to nie moge pomoc bo ani doswiadczenia w szyciu i nie mam stycznosci z inwalidztwem w taki sposob aby dawac wskazowki co do sposibu szycia i innych technicznych rozwiazan.
Anecia89... na maszynie juz jade :) dziekuje ;)
Zaaklimatyzowany
Prawie ukończone. Pozostało jeszcze przyszyć te marszczenia falbanowe z przodu, dokończyć prawy rękaw (marszczenie na dole) oraz obszyć krawędź kaptura wraz z tym falowanym kołnierzem.... i to chyba wszystko ;)

Załączone obrazy

Obrazy zostały zmienione. Kliknij przycisk 'Opublikuj' aby zapisać te zmiany!

8 stron: « < 2 3 4 5 6 7 8 >

Zaloguj się aby napisać odpowiedź.