Stara Gwardia
![]() |
|
A tutaj szybki filmik o pikowaniu całego quiltu (przyspieszony i po angielsku):
https://www.youtube.com/watch?v=7-eOpPsecyU&list=UUkng_xb4HFUs4W4mZnuuqEg&index=61 Wychodzi na to, że ona najpierw szyje od środka do krawędzi po każdej stronie, żeby stworzyć 'krzyż' na środku. A na końcu wypełnia każdy z 4 narożnych kwadrató... ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Changela, ja przy kanapkowaniu staram się dobrze naciągnąć spód i przyklejam go do podłogi taśmą malarską, na to kładę ocieplinę i wierzch i wtedy spinam agrafkami. Przy pikowaniu staram się wyrównywać materiał po obu stronach igły i jakoś to działa. Zazwyczaj zaczynam od środka i, jak mam możliwość, robię coś na kształt krzyża i potem po kolei pikuję w stronę zewnętrznych krawędzi. Czasem coś się pod spodem lekko zmarszczy, ale większych problemów nie zauważyłam.
Pokaż może jakieś zdjęcie tych zmarszczek ![]() ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
mam tak samo krok po kroku ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Polla, to ja tym bardziej jestem pełna podziwu ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
nie podziwiaj ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Mam pytanie
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
najlepiej pokazać fotki jak sie ma oczywiście ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
z "wolnej ręki"czyli że bez specjalnej stopki?jeżeli tak to z wolnej ręki...takie coś się zdarza np. jak mam do przeszycia grubszą warstwę...a może to przez to że miałam żle zaprasowane spody?
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
no nie zupełnie, ze stopka do cerowania ale ząbki te od transportera są schowane i nie biorą udziału w podawaniu tkaniny- Ty sama przesuwasz tkaninę w którą stronę chcesz- to jest pikowanie z wolnej ręki
![]() |
|
Z "wolnej ręki" znaczy się z użyciem stopki do pikowania i bez transportera - sama przesuwasz kanapkę jak się igła unosi.
Co do pętelek, to rzeczywiście dziwne, że tylko czasem. Mnie i chyba też Martynior(owi) zdarzało się, że maszyna przepuszczała ścieg przy większych zgrubieniach (na przykład przy przyszywaniu lamówki - 4-6 warstw bawełny plus ocieplina) i tutaj zazwyczaj pomaga igła do jeansu. Ale pętelki to zazwyczaj naciąg nitki. Pewnie Ania-Czeremcha będzie wiedziała lepiej - ona wszystko wie ![]() ________________________________________________________
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam. |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.