294 strony: « < 146 147 148 149 150 151 152 > »
Stara Gwardia
![]() |
|
mamamarta55, zadzwonie do Lidla w RZeszowie ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Świeżynek
![]() |
|
Udało się! Dotarłem do 149 strony tego wątku
![]() Na pewne pytania nie udało mi się jednak znaleźć odpowiedzi (nie mówię, że ich nie ma tylko, że przy 149 stronach człek ma przecież prawo coś przeoczyć ![]() ![]() ![]() ![]() Singer urzekł mnie szybkością szycia i... designem. To ustrojstwo wygląda i pędzi jakby chciało mi pomagać we wszelkich przeróbkach krawieckich (od koszul na jeansach kończąc ![]() Z góry dziękuję za odpowiedź ![]() |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
No nie masz za bardzo wyjścia... Dziurka w tym typie Singera ma te same zady i walety, co każda inna dziurka automatyczna.
Dla mnie - automatyczne szycie dziurki powinno wyglądać tak: wprowadzam przyciskami parametry dziurki /jej długość, szerokość i kształt/ po czym maszyna mierząc sobie laserkiem to i owo szyje dziurkę automatycznie. Takie maszyny na pewno się pojawią. Pytanie tylko - ile będą kosztowały ![]() Są pewne /drobne/ różnice w obszywaniu automatycznym oferowanym przez Singera 4423 i Singera 9960 - 4423 szyje ją na dwa "szturchnięcia", 8860 - na 4. To istotne w przypadku, gdy chce się obszywać dziurki w trudno dostępnych miejscach albo ponadwymiarowe - i w obu przypadkach rezygnuje się z użycia oryginalnej stopki. /Mówiąc w skrócie - 4423 szyje dziurkę najpierw do tyłu drobnym zygzakiem, potem rygluje górę, wraca do przodu drobnym zygzakiem i rygluje. Są dwie zmiany kierunku szycia. 9960 szyje do przodu drobnym ściegiem prostym, wraca zygzakiem, obszywa dolny rygielek, jedzie do przodu drobnym prostym, rygluje dół, wraca zygzakiem i rygluje górę. Cztery zmiany kierunku. Naprawdę, czasem zamieram z pustym łbem - w którą stronę mam szturchnąć dzyndzel od dziurek, żeby zmienić kierunek... Ale z kolei dziurka jest wzmocniona tym ściegiem prostym.../
Nie. Wszystkie dostępne na rynku /i w moim sklepie, he he.../ tanie zamienniki - pasują. Nie wiem, jak ma się nawlekacz w 4423 do igieł innych niż Singerowskie, bo 9960 nie współpracuje z innymi... Dlatego nawlekam ręcznie i ocznie i w 4423 nie sprawdziłam jeszcze...
Ano tak. Łatwo się nauczyć. To tak jak z autem - tylko niektóre mają tzw. serwo, a i tak rzadko się go używa. W aucie - przy długich, monotonnych trasach, żeby stopy nie męczyć. W maszynie - im dłuższa trasa, tym szybciej chce się ją mieć za sobą, żeby stopy nie męczyć ![]()
Na pewno więcej, niż elektroniczna.
No bo zasuwa jak waryjat. Ostatnio obszywałam ciężkie kotary z prawdziwego, bawełnianego, kotarowego pluszu. Ani nie stęknęła. ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziewczyny! Po pierwsze chciałam się przywitać, ponieważ to mój pierwszy post
![]() Piszę w tym wątku, ponieważ zastanawiam się nad wyborem pomiędzy silvercrest a naumann 83Ao. Za pierwszą przemawiają liczne rzesze zwolenniczek, druga jest tańsza o około 100 zł i na zagranicznych forach ma kilka dobrych recenzji. Niestety w ogóle ma tylko kilka recenzji. Przajrzałam cały wątek i wiem, że były tu osoby, które używały Naumanna, dlatego zwracam się z prośbą o ocenę tej maszyny. Dodam, że planuję zakup drugiej, taniej maszyny, którą będę mogła ewentualnie zawieść do pracy i tam na niej szyć od czasu do czasu. W domu szyję na singerze i często biorę szycie do domu, ale przydałoby mi się coś, na czym szybko zrobię jakiś drobny projekt w robocie. No i potrzebuję po prostu maszyny zapasowej. Proszę o porady i z góry dziękuję. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Co sądzicie o maszynie AEG 376
Potrzebuję ją tylko właściwie do skracania spodni i jakiś drobnych przeróbek. Myślicie, że wystarczy.Nie znam się wogóle. Zależy mi jednak na overloku. --- Ostatnio edytowane 2013-11-27 13:01:10 przez maharet --- --- Ostatnio edytowane 2013-11-27 13:01:44 przez maharet --- |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
To nie jest owerlok. To nie jest nawet połączenie maszyny i owerloka. Takiego wariantu po prostu nie ma, nie istnieje.
To jest maszyna ze ściegiem owerlokowym, a to kolosalna różnica. Jak między rowerem i odrzutowcem. Tym i tym się można przemieszczać. I na tym podobieństwa się kończą ![]() Było już o tym niejeden raz. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja mam Singer'a 4423 i mi normalnie nawlekacz współpracuje z wszystkimi igłami (oryginalnych jeszcze ani razu nie użyłam
![]() Szpuleczki i stopki, które sobie zostawiłam po Łuczniku (Maria 418) też pasują. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam .
Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru . Potrzebuję maszynę do szycia do celów domowych,zalezy mi aby dobrze radziła sobie z dzianiną ,dzinsem oraz z cienkimi materiałami . Mam na oku singer 4411 oraz singer 3323. Może ktoś pracuje na tych maszynach i ma jakieś cenne uwagi. Proszę o pomoc w dokonaniu wyboru . |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Aż sprawdziłem bo to dla mnie istotna kwestia...
Działa nawet z wynalazkami ery braku teleranka ![]() Foto - od lewej jakieś NO NAME (rok/producent nieznany) , w środku Radziecko-Brazylijskie Braterstwo Szycia (naprawdę nie było jakiś bliżej położonych producentów/dostawców , chyba że to nie miało znaczenia ?) i współczesne. Co mnie niezmiernie cieszy bo z oryginalnych została mi tylko jedna - pozostałe dwie wygięte + jedna złamana. Nie oszczędzamy się. O nie. ![]() ________________________________________________________
Mój Blog: https://benedeksewingarea.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dziewczyny jeszcze raz się spytam: która miała doczynienia z Naumannem?
A jeśli chodzi o singera, to ja nigdy nie miałam problemów z częściami, w pasmanteriach są do nich igły, w sklepach z maszynami stopki najróżniejsze i inne rzeczy, nie ma się co przejmować. |
294 strony: « < 146 147 148 149 150 151 152 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.