11 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 >
Świeżynek
![]() |
|
Dziekuje za szybka odpowiedz
![]() Plan jest taki że będzie matowa lycra na górze i dół właśnie tak obnizony jak w tej sukience z filmiku. Tak podejrzewałam że tiul welonowy będzie zbyt miękki:/ efekt dołu chce identyczny jak w pokazanej sukience więc prawdopodobnie wybierzemy ten zwykły miękki ![]() Zastanawiam się tylko co pod spód dac z czego halka? żeby nie była widoczna a jednoczesnie nie zaczepiała sie o rajstopy ![]() Dziewczynka ma 11 lat ![]() Zna może Pani jakis dobrze zaopatrzony sklep stacjonarny z tkaninami tanecznymi? najlepiej warszawa ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
W Warszawie - Wika na Płockiej. Mają wszystkie możliwe kolory i tkaniny, mogą też zawsze coś sprowadzić z Chrisanne. Poza tym pracuje tam pani, która potrafi doradzić w kwestii szycia.
Niestety bardzo drogo. Warto zajrzeć do GoldPolu w Al. Krakowskiej blisko lotniska. Tam są tiule, siatki i mnóstwo ciekawych dodatków, trzeba przeznaczyć więcej czasu na myszkowanie ![]() No i oczywiście internet. Ostatnio kupowałam satynoszyfon przez internet w Londynie, wyszło taniej niż w Wice. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Zastanawiam się tylko co pod spód dac z czego halka? żeby nie była widoczna a jednoczesnie nie zaczepiała sie o rajstopy
![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Witam, jak szyłam suknie do standardu halkę zrobiłam z organzy, jest lekka a jednocześnie podnosi, bo na dole dałam suto marszczona falbanę( halka z 3/4 koła na odrobinę poniżej kolana dodana mocno marszczona falbana, która ładnie podnosiła sukienkę, falbanę dodatkowo obszyłam żyłką wędkarską 0,9 mm, a na łączeniu falbany z halką naszyłam lamówkę- wtedy już nic się nie zahaczało ). Materiał gładki, lekki i nie zaciąga rajstop.
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Super tylko czy mam do tiulowego dołu dać halkę z organzy? to może lepiej jakiś woal albo krepa?
|
|
Świeżynek
![]() |
|
Ja szyłam sukienkę z jedwabiu syntetycznego ( jest taki leciutki ) halka z organzy a na wierzch na ten jedwab dałam tiul welonowy.
Widziałam sukienki na turniejach z samego tiulu nie miały nic pod spodem- suto marszczone 2-3 warstwy tiulu i nie była sukienka przezroczysta. |
|
Świeżynek
![]() |
|
Kolejne moje pytanie:/ jak najlepiej wykończyć brzegi czyli dekolt, plecy? Zygzakiem czy coverlockiem? no i czy wszywa się gumkę żeby się to trzymało ciała czy zwykłe podłożenie wystarczy, no chyba że jest inny sposób o którym na pewno nie wiem
![]() Proszę o pomoc dodam że góra czyli body oczywiście z lycry ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Pani Aniu,
Koleżanki ![]() Witam serdecznie, Postanowiłam do napisać, ponieważ przeczytałam tu ogrom wspaniałych rad, a Ja dopiero raczkuję w temacie... Moja córka ma prawie 10 lat, tańczy od 5 roku życie. Jej partner jest starszy i od stycznia niestety Nadia wejdzie z nim do kategorii wiekowej 12-13, a tu zaczynają się prawdziwe suknie... Moja przyjaciółka zgodziła podjąć się tego wyzwania, jednak będzie szyła taką suknię po raz pierwszy. Dlatego bardzo prosiłabym o kilka rad... Jeśli chodzi o górę sukni, nie będzie ona żadnym problemem, schody pojawiają się na dole... Chciałam żeby na wierzchu prezentował się biały materiał, a spod niego miałyby wychodzić falbany jak na zdjęciu... Proszę o porady: - jaki materiał na wierzch - co pod spod ![]() - ile warstw - z czego/z jakich materiałów - na jakich wysokościach kolejno wszywane - co z halką Myślałam żeby suknia w pasie miała różowy pas, doradźcie w którym miejscu najlepiej Chciałabym żeby suknia ładnie tańczyła ![]() ![]() Będę wdzięczna za każdą radę |
|
Świeżynek
![]() |
|
Przede wszystkim gratulacje dla córki (i dla mamy oczywiście), która tańczy ze starszymi i daje radę. Na pewno wysoko zajdzie
![]() Uszyłam kilka sukienek i przy każdej dużo się uczę, a z żadnej nie byłam zadowolona. Krawcową nie jestem, ale w końcu kobieta potrafi... ![]() Na górę sukni radziłabym poszukać szyfonu, a jeśli ma być błyszcząca to satinszyfon. Ilość warstw halki zależy od kroju, zawsze można doszyć kolejną, jeśli za słabo pracuje. Zrobiłabym leciutko rozszerzaną haleczkę z siatki do wysokości "pod pupę", do której doszywa się organtynę mocno marszczoną krojoną po kole. Ważne, by dobrze zabezpieczyć łączenia organtyny, bo się łatwo pruje i pęka. Z tiulu w halce zrezygnowałam, za to można dać halkę z tego co na wierzchu i np. obszyć żyłką. Wszystko tańczy dzięki krynolinie - na pewno góra i przynajmniej 1 warstwa halki musi ją mieć. Leciutko zaokrąglona. Biała góra wymaga białych halek, więc kolorowa tylko krynolina lub ostatnia falbanka halki. Na razie bez kamieni, prawda? |
|
Świeżynek
![]() |
|
Tu widać dwa sposoby wszywania krynoliny. Ostatnia moda to wszywanie pod materiał.
Szerokość 8 cm. |
11 stron: « < 5 6 7 8 9 10 11 >
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.