Stara Gwardia
![]() |
|
Ależ gaduła z Ciebie ![]() Witaj Grześ ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Przemyślałem sprawę i jednoznacznie stwierdziłem, że muszę się przyznać. Bezczelnie Was okłamałem. Zachowałem się jak smarkacz. Przepraszam. To był przed ostatni raz.
Pierwszy raz na maszynie szyłem ,mając lat 11. Uszyłem sobie wtedy worek marynarski z nogawki dżinsów mojego ojca. Pasek zrobiłem z odciętego szwa - ale się wpijał w ramię - masakra. Maszyna to był Naumann z napędem nożnym. Zamiast skórzanego pasa napędowego użyłem sznura snopowiązałki. Jak się nie ma co się lubi, to się lubi żonę kolegi - albo jakoś tak. Grześ ________________________________________________________
Panie Boże! A mogłeś z tego żebra, taką fajną kolejkę elektryczną zrobić! |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Haha! Witam Cię z Katowic. Miło usłyszeć nazwę "szaberplac" na forum
![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
No wreszcie ktoś, kto wie o co chodzi. ![]() ________________________________________________________
|
Stały Bywalec
|
|
Ja mieszkam w Zabrzu ale wiem o co chodzi bo moja babcia mieszka w Katowicach ![]() ________________________________________________________
◄║█║BRAK SYGNATURKI║█║► |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Jak będę w odwiedzinach u siostry, to postaram się cyknąć fotkę a na awatarze to niestety nie widzę dobrze.
G. ________________________________________________________
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
Szaberplac już w zasadzie nie istnieje, przejeżdżając tam niedawno zobaczyłam budynek "Galeria Załęże" z wielką siłownią na części pierwszego piętra. Tak się pozmieniało
![]() |
|
Stały Bywalec
|
|
Moja maszyna to ta ze zdjęć. Nawet zrobiłem zdjęcie akcesoriom i ciekawej części maszyny (dowodowi na to, że została zakupiona przed wojną w Gliwicach). ________________________________________________________
◄║█║BRAK SYGNATURKI║█║► |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Tak, zgadza się. Ale to tylko skromna część którą obejmował szaberplac, co najmniej dziesięć razy większy od stadionu dziesięciolecia. A dzisiaj: giełda warzywna, hale handlowe, magazyny, sklepy i sklepiki.
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Wydaje mi się, że jednak inny. Maszyna mojej babci miała taki aluminiowy, okrągły dekielek, przysłaniający elementy do smarowania.
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.