21 stron: « < 11 12 13 14 15 16 17 > »
Stara Gwardia
|
|
Według mnie dekolt nie jest wcale za duży ale jeśli żle się w nim czujesz wykorzystaj propozycję z pierwszego zdjęcia,sukienka zapowiada się na fajną i wygodną w noszeniu
![]() |
|
Stara Gwardia
|
|
Bardzo fajnie się sukienka zapowiada. ![]() ![]() ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Trudno powiedzieć, może maleńkie zaszeweczki-szypaneczki dookoła dekoltu, jak będzie ich dużo na całym obwodzie to zmniejszą dekolt, i nie przydadzą biustowi objętości, albo zrób plisę jak radziła Aire albo zostaw taki jaki jest i noś do tego szal (aktualnie jestem za czerwoną szkocką kratą), albo komin, albo ogromniasty naszyjnik z bawełnianych makaroników, o taki na przykład i ciepło będzie i kolorowo
http://wylegarnia.com/24/8aea34a390d2ab25e321c0cbd7194e82/czerwono-szary-naszyjnik-bawelna-paski.jpg ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
też mi się wydaje, że dekolt jest ok... do dużego to mu jeszcze daleko ![]() ________________________________________________________
|
|
Administrator
![]() |
|
Kora ale wiesz ja też zrobiłam zaszewki w bluzce z papavero w biuście ale je zszyłam - czyli nie zakładki (odstające) tylko normalne zaszewki. Bardzo fajnie to wygląda. Ale wierzę, że przy dużym biuście może efekt być "nie ten tego" ![]() Niemniej ciesze się, że zaczęłaś szyć dla siebie sukienkę, moim zdaniem to cudowny ciuszek, nieco luźniejszy fason zakryje to co ma zakryć a podkreśli to co ma podkreślić. Dekolt za duży... No co Ty! Podczas obszywania go lamówką/obłożeniem lekki wdawaj materiał - trochę go zmniejszysz. A tak w ogóle to pomysł z kominem/chustą to bardzo dobry pomysł i taki na czasie ![]() ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
w zeszłym tygodniu przeglądałam książkę Trinny i Susannah "Jak się nie ubierać" - tam autorki odradzały paniom o dużym biuście dekolty "pod szyję" . Dodały przy tym zdjęcia Susanny w różnych strojach. Duuużo lepiej prezentowała się w strojach z dekoltem większym. W małych dekoltach wyglądała tragicznie.
Tak więc do rzeczy: myślę, że dekolt będzie dobry, będziesz się w nim dobrze prezentować. Myślę też, że jeśli wdasz materiał przyszywając pliskę, to będzie dobrze. Pliska zawsze zmniejsza optycznie dekolt, tak mi się wydaje. |
|
Administrator
![]() |
|
Dokładnie - duży biust szczelnie zabudowany wygląda tragicznie. Wiadomo, że nie mamy tu na myśli dekoltu do pępka ale trochę biustu można pokazać. Tym bardziej jak się ma co pokazać. ________________________________________________________
* eTasiemka.net - tkaniny i pasmanteria ![]() * Susanna szyje - mój blog ![]() |
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Dziękuję dziewczyny za sugestie... wszystkie wzięłam pod uwagę a skoro twierdzicie,że dekolt jest ok to ostatecznie zostawiłam dekolt w wielkości w jakiej wykroiłam.
W następnej ,a przymierzam się do następnej ![]() Zostały mi do podwinięcia rękawy,podszycie dekoltu dół sukienki ,myslę,że najdalej we wtorek skończę ją całkowicie. Jeszcze dziś zamierzam trochę posiedzieć przy niej. Chce jednak podzielić się z Wami mimo spostrzeżeniami. Np. wszycie zamka krytego. Okazało się niezwykle łatwe po tym jak przeszukiwałam internet by zobaczyć jak zamontować nowozakupioną stopkę specjalistyczna. ![]() Byłam prawie zrezygnowana,żałowałam przez moiment że ją kupiłam bo nie umiałam jej użyć... ![]() ![]() Czyli ,że do Łucznika 884 przy zastosowaniu stopki do wszywania zamków krytych nie ma potrzeby kupować uchwytu do stopek.Stopkę te montuje sie szybko i łatwo bezpośrednio na trzpieniu (transporterze?) i kolejne : szew kryty Zamierzałam podszyć rękawy,przy dekolcie i dół sukienki stopką do ściegu krytego,którą tez zakupiłam i tu poddałam się. Nie umiem ![]() Nie umiem złożyć tkaniny tak by to szycie miało sens. Nie pomogły mi rysunki jakie są w instrukcji będącej na wyposażeniu maszyny. Nie pomogło składanie w te i w tamtą... Po prostu nie czuję tego,nie widzę ,nie mam wyobraźni. Pozostaje mi podszycie dwuigłówką,którą prawie śmigam ![]() ![]() i kolejne ![]() Powinnam sukienkę podszyć podszewką bo wymaga tego nie tylko estetyka ale i tkanina. Jednak tak bardzo chce ją już założyć ,tak bardzo jestem ciekawa końcowego efektu,że nie jestem w stanie tracić czasu na podszewkę. Pewnie bym sobie nie poradziła więc odkładam to do innego modelu. Sus ta sukienka nie jest luźna ![]() Sukienkę dopasowałam, zaszewkami,rozcięciem ,suwakiem, ale mój rozmiar to 46/48 stąd na manekinie taki jej wygląd jakby miała byc luźniejsza. Następnym razem poprawię się,zrobie lepsze zdjęcie ![]() Aga - naszyjnik bardzo mi się podoba,lubię rzeczy niezwykłe i wielkie . Może wiesz gdzie mogłabym takiego poszukać? ![]() Aire dziękuje za podpowiedź jak mogę wyczarować plisę. Byłam bardzo bliska wykorzystania tego pomysłu. Zamierzałam zrobic ją również z flauszu w ostrym czerwonym kolorze i takie same doszyc jako wykończenie rękawków. Fajnie mogłoby to wyglądać szarość i czerwień ale niecierpliwość mnie ściga... to zła cecha wiem ale jestem strasznie podekscytowana tym uszytkiem ![]() To tak na gorąco ... ale dzięki za wszelkie Wasze uwagi. ![]() Wracam do mojej kiecki..choc na trochę jeszcze ________________________________________________________
|
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Koruś - składamy materiał do szycia szwem krytym ![]() Powiedzmy, że masz podwinąć dół sukienki o 3 cm. Zaprasowujesz sobie zatem normalnie dół o te 3 cm, tak jakbyś miała to zaraz przyszyć "na wylot". Fastrygujesz "na wylot" mniej więcej w połowie szerokości podłożenia. I teraz - składanie ![]() Szyć będziesz po lewej stronie materiału, blisko /jakieś pół centymetra/ od krawędzi, która przed podłożeniem była dolnym brzegiem sukienki/, po prawej stronie stopki będziesz miała brzeg podłożenia, a po lewej - lewą stronę wierzchniej części sukienki. Na rys. pierwszym jest nagryzmolony pierwszy etap składania - z zaznaczoną krótka, grubą kreską linią, w której zagniesz materiał przy składaniu. "Prawa" i "lewa" to oczywiście strony materiału ![]() Na rys. czwartym - złożony materiał. Przerywana linią "a" zaznaczyłam miejsce, w które wbijać się będzie igła łapiąc materiał wierzchu, podczas maksymalnego wychylenia igły w lewo. Linia "b" oznacza miejsce, wzdłuż którego maszyna będzie szyć ścieg prosty, wykonując zygzak w lewo co kilka szwów. Aha - cały ten rysunek ma sens tylko wtedy, gdy maszyna szyje ścieg kryty z zygzakiem po lewej stronie. Jeśli jest odwrotnie - rysunek trzeba odwrócić w odbiciu lustrzanym. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Kora, taki naszyjnik widziałam po raz pierwszy w GS-ie (pieszczotliwa nazwa lokalnej galerii handlowej) a zdjęcie pochodzi z Galerii "Wylęgarnia", w niektórych pasmanteriach można dostać już pociętą bawełnę, albo samemu pociąć koszulkę. ________________________________________________________
"Inteligencja jest jak nogi, masz za dużo to się potkniesz" Terry Pratchett |
21 stron: « < 11 12 13 14 15 16 17 > »
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.