Zaaklimatyzowany
![]() |
|
okej dzięki
![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Szyłam spódnicę z tego zdjęcia i wyszła tak
![]() |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
superrrr !!!!!! podzielisz się wiedzą jak ją uszyłaś?? tak jak radzi Ania ??
jakiego tiulu użyłaś i ile metrów potrzebowałaś ?? |
|
Stara Gwardia
|
|
to teraz bylo by przydatne napisanie o niej kilku informacji takich jak:
- jak zostala uszyta(z prostokatow,kola) - z ilu warst zostala uszyta - z jakiego rodzaju tiuli - ile metrow tiulu potrzebowalas aby uzyskac taki efekt itd bo tylko wstawienie fotki jest malo imformatywne, choc musze powiedziec , ze spodniczka sliczna Ci wyszla ![]() pozdrawiam Masza |
|
Świeżynek
![]() |
|
Szyta była z tiulu miękkiego, ale nie tego najcieńszego, który teraz króluje na Allegro. Kupowałam go w hurtowni w Jankach (es dodatki). Szer. 1,50. Potrzebowałam ok. 10 mb. Góra szyta była z dwóch warstw, ale nie cięłam z koła, tylko na prosto. Marszczyłam luźną nitką, a nie stopką. Falbany natomiast marszczyłam stopką. Podszewka z półkola. Falbana na podszewkę jedna, ale bardzo mocno namarszczona, no i falbany do każdej warstwy tiulu.
|
|
Stara Gwardia
![]() |
|
Zapytałam firmy z linku podanego przez Czeremche, odpowiedzieli ze to tiul nylonowy. Piękna spódnica ![]() ________________________________________________________
Praca rozumna i wytrwała, która nie myśli o zbieraniu owoców w tydzień po siewie, nad przepaściami przerzuca mosty. B. Prus |
|
Zaaklimatyzowany
![]() |
|
no na prawde super Ci wyszło
![]() ![]() |
|
Świeżynek
![]() |
|
Dzięki dziewczyny
![]() Na pewno nie należy używać tiulu, z którego szyła Wrinspiration. Jest za delikatny, żeby uzyskać taki efekt na falbanach trzeba go zużyć o wiele więcej metrów niż nylonowego i szyje się trudniej. Wiem co mówię, bo szyłam już chyba ze wszystkich rodzajów tiulu. |
|
Mistrzyni Krawiectwa
![]() |
|
Ale to nie znaczy, że nie należy ![]() ![]() Najgorszy byłby tiul, który mięknie i flaczeje po praniu. Cała reszta jest już mniej istotna. Ania ________________________________________________________
Arkę zbudowali amatorzy - Titanica zawodowcy.
http://uczeremchypl.shoper.pl/ http://szycie-z-czeremcha.blogspot.com/ |
|
Świeżynek
![]() |
|
Jasne, jak kto woli.
Twierdzę, że nie należy, ponieważ efekt osiągnięty z użyciem bardzo cienkiego tiulu nie jest lepszy wizualnie w przypadku tej spódnicy, a w stosunku do włożonej pracy i pieniędzy jest to po prostu nieopłacalne pod każdym względem. Są natomiast takie fasony spódnic tiulowych, do których trzeba go użyć, żeby osiągnąć pożądany efekt. Ta do nich nie należy ![]() W razie wątpliwości związanych z moją "instrukcją" stworzenia spódnicy tiulowej z falbaną piszcie. Nie jestem mistrzynią, szyłam ją licząc na oko metry i proporcje, ale efekt jest lepszy niż na załączonym zdjęciu. Tylko dlatego ośmieliłam się napisać w tym wątku. Pozdrawiam Kasia ![]() |
Zaloguj się aby napisać odpowiedź.